CMR NEDİR?
CMR nedir,Lojistik işinde Cmr Taşıma Belgeleri içerinde Neden Kullanılır Denizyolu taşımacılığında Ve karayolu taşımacılığında uluslararası alanda bir çok anlaşma Yapılmaktadır. Bu yapılan anlaşmalar lojistik ilkelerini standard duruma gelmesine ve tarafların görevlerini bilmesine yardımcı olur. Bu yapılan anlaşmaların arasında CMR Anlaşması’da vardır. Peki, CMR Anlaşması ne zaman ve ne şartlarda kullanılır? İşte tüm soruların cevabı
CMR bir karayolu nakil evrağıdırr. Bu evrak uyarınca uluslararası taşımalarda CMR Anlaşması’nın tüm şartları ve koşulları kabul görmüş sayılır. evrağa sahip olunması, bütün nakliye işlemlerinin CMR anlaşmasından kaynaklanan yasalarda belirtilenlere göre işlemlerin yapıldığı manasına gelmektedir. Belge ihracatçı ya da nakliye şirketi tarafından, alıcının adına düzenlenen evraktır. Bu anlaşma ile bütüm nakliye işlemleri ve şartları belirli kurallara bağlanmış olur. CMR keleme manası ise şu şekilde algılanabilir: Convention Marchandise Routier.
CMR Belgesi genelde lojistik şirketi vesilesi ile, en az 5 aslı sayfa olarak düzenleme yapılır Bunların ilki sayfası malı gönderen nakliyeci ya da ihracatçı için, ikincisi ise mallar ile birlikte ithalatçıya gönderilmek üzere üçüncü de lojistik firmasında kalması için düzenlemiştir. Türkiye CMR Konvansiyonu’na üye olabilmek için 08.11.1993 tarihinde kanun teklifi meclise sunmuş, sonrasında bu kanun 03.02.1995 tarihinde kanun ile birlekte yürürlüğe girmiştir bulunmaktadır.

Nakliye İşlerinde CMR Taşıma Belgesi Neden Kullanılır?
Lojistikte, özellikle de tır ve kamyon taşıma işlerinde CMR, ihracat yapan şirketin alıcının, ve dahi nakliye firmasının yapacağı hizmetlerin ve haklarını bilmesi için düzenlenen belgedir. Örneğin ihracat yapan firmanın sorumluluklarını yerine getirmediği vakitlerde ithalatçının ve lojistik firmasının ne haklara sahip olduğunu belirtir. Böylece alıcının ve de lojistik şirketinin hakları teminat altına olur.
CMR Anlaşmasına Üyeliği kabul devletler Hangileridir?
CMR Anlaşması’na dünya üzerinde toplamda 57 adet ülke üye olmuş durumdadır. Bu ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Slovenya Arnavutluk, Avusturya, Lübnan, Belarus, Bulgaristan, Bosna Hersek,
Kıbrıs, Hırvatistan, Belçika Çek Cumhuriyeti, , Finlandiya, Estonya, Fransa, Almanya,
Yunanistan, Macaristan, İran, Tacikistan İrlanda, İtalya, Kazakistan, Ürdün, Kırgızistan,
Litvanya, Letonya, , Türkmenistan Lüksemburg, Gürcistan Malta, Moğolistan, Fas, Karadağ,
Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Moldova, , Romanya, Slovakya, Sırbistan, , İspanya, İsveç,
İsviçre, Suriye, Ermenistan Suudi Arabistan, Makedonya, , Tunus, Danimarka , Türkiye, Ukrayna,
İngiltere, Özbekistan Rusya Federasyonu
