Özbekistan Nakliye Lojistik Hizmetlerimiz
Orta Asya üzerinde bulunan Özbekistan, yedi bağımsız Türk devletlerinden biridir. Türkiye ile Özbekistan arasında her yıl çok sayıda nakliye çalışması gerçekleştirilmektedir. Nakliye çalışmalarının başarılı bir şekilde tamamlanması için firmamız hizmet vermektedir. Şah Global Lojistik ailesi olarak bizler uzun zamandır bu sektörde hizmet veriyoruz. Türkiye ile Özbekistan arasında taşınması gereken yükleri taşıyor, %100’e yakın müşteri memnuniyeti sağlıyoruz. Özbekistan nakliye lojistik hizmetlerimiz arasında farklı özelliklerde çalışmalar yer alıyor. Bizler müşteri odaklı hareket ediyoruz. Bu sayede değerli müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarına en doğru çözümleri sunmayı başarıyoruz.
Yılların bilgi ve birikimine sahip olan firmamız profesyonel nakliye hizmeti sunuyor. Nakliye ve lojistik çalışmaları doğrultusunda farklı iki nokta arasında yük veya hizmet taşıması yapılıyor. Bizler geniş kapsamlı çalışmalarımız doğrultusunda farklı kategorilerde yer alan yükleri taşıyoruz. Yük taşıma hizmeti kapsamında her yük için uygun nakliye koşullarını karşılıyoruz. Her yıl hizmet verdiğimiz sektörde gerçekleşen yenilikleri yakından takip ediyor, bu yenilikler doğrultusunda kendimizi geliştiriyoruz. Bu sayede müşterilerimiz için en doğru ve güncel çözümleri hizmete sunuyoruz. Taşınması gereken yüklerinizi güvenli koşullarda taşımak, maddi ve manevi zarara uğramamak adına firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Firmamız sektörün güvenilir ismi olarak profesyonel çözümlerle hizmet verecektir. Sizler de firmamızla iletişime geçebilir, detaylı bilgi alabilir, sorularınıza doğru yanıtlar bulabilirsiniz. Böylece verilen hizmet hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilirsiniz.
Özbekistan Nakliye
Şah Lojistik olarak uzun yıllardır Özbekistan nakliye hizmetlerini müşterilerimize sağlamaktayız .Lojistik sektöründe ihtiyaç duyulan her alanda hizmet veriyoruz. Müşterilerin her türlü nakliye ihtiyaçlarında yanında yer alıyoruz. Lojistik faaliyetlerimizi karayolu, havayolu, denizyolu, demiryolu aracılığı ile yürütmekteyiz. Özbekistan – Türkiye arası gerçekleştirilen ithalat – ihracat faaliyetlerini Şah Lojistik olarak en iyi şekilde gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Özbekistan –Türkiye arası taşınması gereken yükler sorunsuz bir şekilde alıcılar ulaştırılıyor. Alanında deneyimli ekibimiz ile birlikte tüm süreci yönetmekteyiz. Nakliye süreçlerinin aksamaması, süreç boyunca herhangi bir aksaklık olmaması için gerekli önlemleri alarak süreci yakından takip etmekteyiz. Müşteri memnuniyeti odaklı olarak tüm faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
Özbekistan Karayolu Taşımacılığı
Uluslararası lojistik sektöründe faaliyetlerini sürdüren Şah Lojistik, Özbekistan karayolu taşımacılığı hizmetini de müşterilere sağlamaktadır. Her türlü ithalat ihracat faaliyetlerini karayolu ile yürütmektedir. Uzun yıllardır sektörde yer alan Şah Lojistik, edindiği bilgi birikimi ve tecrübeleri ile nakliye sektöründe en iyi hizmeti sağlamak için çalışmalarını sürdürmektedir. Günümüzde lojistik faaliyetler içerisinde en çok tercih edilen karayolu taşımacılığı, uygun fiyat avantajı ve hızlı teslimat imkânları ile tercih ediliyor. Aynı zamanda kapıdan kapıya teslimatın kolay bir şekilde yapılabilmesi, müşterilerin istediği noktadan yüklerin kolay bir şekilde araca yüklenip, boşaltılabilmesi de bir diğer avantajlarıdır.
Özbekistan karayolu nakliye hizmetlerimiz ile müşterilerin ürünlerini sorunsuz bir şekilde alıcılara ulaştırıyoruz. Özbekistan ülkesine karayolu aracılığı ile parsiyel taşımacılık, frigo taşımacılık, ağır yük taşımacılığı, proje taşımacılığı, konteyner taşımacılığı gibi lojistik faaliyetleri gerçekleştiriyoruz .Müşterilerin ihtiyaç duyduğu her alandaki lojistik faaliyetler firmamız tarafından gerçekleştirilmektedir. Tüm süreçler deneyimli ekibimiz ile titizlikle yönetilerek, sürecin sağlıklı bir şekilde sonlandırılması da amaçlanıyor. Kaliteli hizmet anlayışını benimsemiş firmamız, nakliye süreçlerinin her aşamasını yakından takip ediyor. Güvenli bir şekilde alıcı ülkelere ulaştırılmasını sağlıyoruz.
Tüm nakliye süreçlerini sigortalı bir şekilde gerçekleştirerek, müşteri mağduriyetlerinin yaşanmasının da önüne geçiyoruz .Karayolu taşımacılık hizmetleri ile müşterilerimize sunduğumuz hizmetler ise şu şekildedir;
- Kapıdan kapıya teslimat,
- Toplama, paketleme ve dağıtım,
- Gerekli evrakların hazırlanması,
- Gümrükleme işlemlerinin yapılması,
- Sigorta işlemlerinin yapılması,
- Müşteri isteklerine göre özel çözümler,
- Tedarik zinciri yönetimi
- Depolama
- Mevzuata uygun bir şekilde taşımacılık faaliyetinin gerçekleştirilmesi,
- Nakliye süreçlerinin her aşaması hakkında müşteri bilgilendirmesi,
- Tam zamanında teslimat,
- Müşteri memnuniyeti odaklı hizmet,
- Geniş araç filomuz ile karayolu taşımacılığı hizmeti,
- Hızlı ve güvenli bir teslimat,
- Uygun fiyat politikası ile hizmet sağlanması
Karayolu taşımacılık hizmetleri günümüzde en çok tercih edilen taşımacılık türlerinden bir tanesidir. Birçok avantajlar sağlaması yönü ile tercih edilen bir taşımacılık türüdür. Her türlü nakliye çözümlerini karayolu taşımacılığı ile müşterilerimize sunabilmekteyiz. Sahip olduğumuz geniş araç filomuz ile ,lojistik sektörünün her alanında müşterilerin ihtiyaç duyduğu nakliye ihtiyaçlarına çözümler üretiyoruz.
Nakliye süreçleri için gerekli olan evraklar firmamız tarafından hazırlanarak zamandan tasarruf sağlanıyor. Aynı zamanda gümrükleme işlemleri de firmamız tarafından çözüme kavuşturuluyor. Böylelikle müşterilerin bu tür işlemler ile uğraşmasına gerek kalmıyor. Sürecin tam zamanında gerçekleşmesi için bu hizmetler de firmamız tarafından sağlanıyor. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanarak tüm nakliye süreçleri için gerekli çözümler üretiliyor. Şah Lojistik ,lojistik sektörünün her alanında verdiği kaliteli hizmetleri ile, adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmış bir firmadır.
Özbekistan Parsiyel Taşımacılık
Özbekistan parsiyel ve kargo taşımacılık faaliyetleri karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu ile sağlanmaktadır. Müşterilerin istek ve beklentilerini doğru bir şekilde anlayarak, kargo parsiyel nakliye için en doğru çözümü üretmekteyiz. Müşterilerin Özbekistan ülkesine göndermek istedikleri yüklerin özelliklerine göre taşımacılık faaliyetlerini yürütmekteyiz. Yüklerin alınacağı nokta, teslim edileceği nokta, yüklerin boyutları ve ağırlıklarına göre planlamalar gerçekleştiriliyor. Yüklerin ulaştırılma zamanlarına göre taşımacılık türü tercih ediliyor. Aynı zamanda maliyet unsuru da etkili oluyor.
Acil bir şekilde ulaştırılması gereken yükler havayolu ile ulaştırılıyor. Daha esnek bir zamanda, maliyet açısından tasarruflu bir taşımacılık gerektiği durumlarda karayolu taşımacılığı tercih ediliyor. Karayolu parsiyel taşımacılık hizmetlerinde TIR’lar kullanılıyor. Havayolu parsiyel taşımacılık hizmetleri için kargo uçakları kullanılıyor. Denizyolu parsiyel taşımacılığında ise yük gemileri kullanılıyor. Parsiyel taşımacılık, bir noktandan bir noktaya az sayıda ürün gönderimi yapmak isteyen kişileri için tercih edilen bir taşımacılık türüdür. Parsiyel taşımacılık diğer taşımacılık türlerine göre oldukça avantaj sağlayan bir taşımacılık türüdür. Birçok avantajlı özellikleri ile günümüzde en çok talep edilen taşımacılık türüdür. Parsiyel taşımacılığın avantajlı özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kapıdan kapıya nakliye hizmeti sunulması,
- Güvenli bir hizmet sağlaması.-
- Yükler araç içerisine teslimat noktasına göre sıralanarak elleçleme işlemleri en aza indirgenir.
- Yüklerin sigortalı bir şekilde taşınması.
- İstenilen noktadan alınan yüklerin aktarma olmadan alıcıya teslim edilmesi,
- Müşteri yüklerinin araçlara yüklenmesi esnasında en az sorunla karşılaşılan nakliye türü olması,
- Tehlikeli maddeler dışında tüm yüklerin kolay bir şekilde taşınabilmesi,
- Teslimat sırasına göre yüklerin araç içerisine yerleştirilmesi,
- Zamandan tasarruf sağlaması,
- Karayolu, denizyolu ve havayolu ile entegre olarak taşımacılık hizmeti sağlar.
- Müşterilere nakliye süreci boyunca bilgilendirmeler yapılır.
- Bekleme süresini en aza indirger.
- Gönderi takibini yapmak kolaydır.
- Araç içerisinde kalan boşluklar nakliye ücreti konusunda etkili olmaz. Yüklerin araç içerisinde kapladığı alan kadar ücret ödemesi gerçekleştirilir.
- Nakliye süreçleri sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
- Yüklerin tam zamanında varış noktasına ulaştırılması,
- Maliyet konusunda tasarruf sağlaması,
- Teslimat zamanlarında esneklik sağlaması.
Parsiyel taşımacılık faaliyetlerinde en çok tercih edilen taşımacılık türlerinden biri de denizyolu parsiyel taşımacılığıdır. Gönderilmesi gereken parsiyel yükler denizyolu taşımacılığı ile kolayca ulaştırılıyor. Aynı zamanda maliyet açsından uygun fiyat sunan bir taşımacılık türüdür. Yük gemileri aracılığı ile güvenli bir şekilde yükler alıcılar ulaştırılıyor. Taşımacılık faaliyetleri konteynerler ile gerçekleştiriliyor. Bir konteyneri doldurmayan yükler parsiyel taşımacılık ile kolayca taşınabiliyor. Böylelikle tek bir konteyner ücreti ödemek yerine yüklerin kapladığı alan kadar ücret ödemesi gerçekleştiriliyor. Maliyet açısından da tasarruf sağlanmış oluyor.
Karayolu parsiyel taşımacılığına göre, denizyolu parsiyel taşımacılık faaliyetlerinde teslimat süreleri daha uzun olabiliyor. Denizyolu taşımacılığında teslimat zamanları daha uzun olabiliyor. Fakat karayolu taşımacılığına göre daha uygun maliyet oluşturuyor. Şah Lojistik olarak müşterilerin nakliye ihtiyaçları doğrultusunda en uygun çözümleri üreterek, nakliye planlamalarını gerçekleştiriyoruz. Firmamız denizyolu parsiyel taşımacılık hizmetlerini en iyi şekilde gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Nakliye süreçleri boyunca çeşitli aksaklıklara yol açacak durumlara karşı gerekli tedbirleri alarak, nakliye sürecini gerçekleştiriyoruz. Yük gemileri aracılığı ile limandan limana teslimat işlemleri gerçekleştiriliyor.
Karayolu aracılığı ile limanlara getirilen yükler, buradan yük gemilerine taşıma faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Alıcı ülkeye doğru yola çıkan gemiler varış limanlarında boşaltma işlemleri gerçekleştirilerek, alıcılara karayolu ile teslimat işlemleri yapılıyor. Karayolu parsiyel taşımacılık ile denizyolu parsiyel taşımacılık faaliyetleri entegre bir biçimde yürütülüyor.
Parsiyel nakliye hizmetlerinin sürdürüldüğü bir diğer taşımacılık türü de havayolu parsiyel taşımacılıktır. Havayolu parsiyel taşımacılık ile gönderiler kolay ve hızlı bir şekilde Özbekistan ülkesine ulaştırılıyor. Havayolu parsiyel taşımacılık oldukça güvenli ve hızlı bir taşımacılıktır. Havayolu pasiyel taşımacılık birçok avantajlı özellikleri ile tercih edilen bir taşımacılık türüdür. Bu avantajlı özelliklerden biri de hızlı bir şekilde taşımacılık imkanı sağlamasıdır. Özbekistan ülkesine hızlı bir şekilde parsiyel yüklerin ulaştırılması için havayolu parsiyel taşımacılığı tercih edilir. Bu alanda uzun yıllardır hizmetlerini sürdüren Şah Lojistik, havayolu parsiyel taşımacılık faaliyetlerini güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Müşterilerin Özbekistan ülkesine göndermek istedikleri yükler, istedikleri noktadan alınarak hava limanlarına taşınıyor. Havalimanlarına getirilen yükler buradan kargo uçaklarına yükleme işlemleri gerçekleştiriliyor. Türkiye havalimanlarından gönderilen yükler Özbekistan havalimanlarına ulaştırılıyor. Karayolu parsiyel taşımacılık ile entegre bir şekilde taşımacılık faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Özbekistan Frigo Taşımacılık
Şah Lojistik olarak, Özbekistan frigo taşımacılık faaliyetlerini de sürdürmekteyiz. Uzun yıllardır edindiğimiz deneyimlerimiz ile Özbekistan frigo taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştirmekteyiz. Frigo taşımacılık faaliyetleri oldukça hassas bir taşımacılık türüdür. Diğer taşımacılık türlerine göre hassasiyet isteyen bir taşımacılıktır. Gıda ürünlerinin sorunsuz bir şekilde alıcı ülkelere ulaştırılması oldukça önem arz ediyor.
Frigo taşımacılıkta gıda ürünlerinin raf ömürlerinin azalmaması, bozulma gibi durumların yaşanmaması önemli konulardır. Uzun yıllardır Lojistik sektöründe hizmet veren Şah Lojistik, frigo nakliye hizmetleri konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahiptir. Frigo nakliye faaliyetlerinin her aşaması alanında deneyimli ekibimiz ile gerçekleştiriliyor. Tüm süreci yakından takip ederek sağlıklı bir şekilde sonlandırılmasını amaçlıyoruz. Firmamız bünyesinde yer alan geniş araç filosu ile frigo nakliye faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Her türlü nakliye çözümlerini sunacak yeterlilikte donanıma sahip olan firmamız, Özbekistan frigo nakliye çözümlerini de müşterilerine sunuyor. Frigo nakliye hizmetlerini soğuk hava deposuna sahip araçlarımız ile gerçekleştirmekteyiz.
Özbekistan ülkesine taşınacak olan gıda ürünleri sorunsuz bir şekilde ulaştırılmaktadır. Gıda ürünleri için gerekli ısı ayarı yapılarak taşıma faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu alanda yeterli düzeyde bilgi ve tecrübe sahip firma ekibimiz tarafından frigo nakliye hizmetleri sağlanıyor.
Gıdalar için gerekli ısı ayarları ise şu şekildedir;
- Armut, elma üzüm, incir, şeftali, çilek, kayısı, nar, ayva: 1 °C – 3 °C
- Muz: 7 °C – 10 °C
- Limon, portakal: 7 °C – 10 °C
- Karpuz, kavun: 7 °C – 10 °C
- Maydanoz, taze soğan: 0 °C -1 °C
- Ispanak, pırasa, bezelye: 0 °C – 1 °C
- Patates, soğan: 7 °C – 10 °C
- Biber: 4.5 °C – 7.5 °C
- Domates, salatalık: 4.5 °C – 7.5 °C
- Mantar, pancar: 0 °C – 1 °C
- Fasulye, bamya, kabak: 4.5 °C – 7.5 °C
- Sarımsak: 7 °C – 10 °C
- Mısır, havuç, turp: 0 °C – 1 °C
- Kestane: 4.5 °C – 7.5 °C
- Patlıcan: 7 °C – 10 °C
- Peynir ve krema ürünleri: 40 °C – 100 °C
- Lahana, kereviz: 0 °C – 1 °C
- Çikolata, yumurta: 15 °C – 18 °C
- Dondurulmuş et ürünleri: – 18 °C
- Dondurulmuş sebze ve meyveler: – 18 °C
- Dondurulmuş kanatlı et ürünleri: – 18 °C
- Dondurulmuş sebze ve meyve: – 18 °C
- Dondurulmuş unlu mamulleri: – 12 °C – 18 °C
- Dondurulmuş su ürünleri: – 18 °C – (-23) °C
- Medikal ürünler: 5 °C – 20 °C
Frigo taşımacılık, – 26 °C – 18 °C arasında ayarlanabilen sıcaklık değerlerine sahip donanımlı araçlar ile yapılan taşımacılık türüdür. Frigo taşımacılık aynı zamanda soğuk taşımacılık olarak da adlandırılmaktadır. Bu taşımacılık faaliyetlerinde genellikle frigorifik kamyon ya da kamyonet kullanılır. 13.6 metre uzunluğuna sahip yarı römork araçlar da kullanılmaktadır. Gıda taşımacılık faaliyetlerinin kurallara uygun bir şekilde, gerekli önlemler alınarak güvenli bir şekilde yapılması gereken taşımacılıktır. Gıda ürünlerinde oluşabilecek fiziksel ya da kimyasal bozulmalar, ürünlerin raf ömrünü azaltır.
Medikal ürünlerin taşınması da oldukça önem arz eder. Hap, şurup, serum, özel tıbbi ürünler gibi medikal ürünlerin nakliyesi gerekli ısı değerleri altında taşınmalıdır. Isı değerlerinin kurallara uygun bir şekilde ayarlanması oldukça önemlidir. Bu tür malzemelerin taşınma koşulları farklı özelliklere sahiptir. Ürünlerin nakliye araçlarına özenle taşınması, varış noktasında dikkatli bir şekilde boşaltılması ve alıcılara teslimatı konusunda oldukça hassas bir şekilde yaklaşılmalıdır.
Özbekistan Ağır Yük Taşımacılığı
Uluslararası lojistik sektöründe, Özbekistan ülkesine sürdürdüğümüz taşımacılık faaliyetlerinden bir diğeri de ağır yük taşımacılığıdır. Özbekistan’a taşınması gereken ağır yükler güvenli bir şekilde ulaştırılıyor. Ağır yük taşımacılığı da diğer taşımacılık türleri gibi oldukça hassas bir taşımacılık türüdür. Bu alanda deneyimli ve bilgili kişilerce yapılması oldukça önem arz eder. Alanında uzman kişiler bu faaliyeti gerçekleştirmelidir. Özbekistan ağır yük taşımacılığı faaliyetleri ile aşağıda yer alan yüklerin taşıma faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Bu yükler;
- Trafo,
- Jeneratör,
- Santraller,
- Yat ve tekne,
- Tır,
- İş makineleri,
- Türbin,
- Konteyner,
- Köprü kirişleri,
- Vinç,
- Çelik kafes konstrüksiyonlar,
- Boru hatları,
- İnşaat makineleri,
- Fabrika taşımaları,
- Döküm üniteleri,
- Gemi motorları.
Ağır yük taşımacılığı uzmanlık isteyen bir taşımacılık türüdür. Ağır yüklerin taşınma faaliyetleri yürütüleceği zaman, öncelikle yükün analizi gerçekleştirilmelidir. Yüklerin durumuna göre taşıma koşulları belirlenmelidir. Taşıma faaliyeti için gerekli güzergah planlaması yapılmalıdır. Yol izinleri, evrak işlemleri, gümrükleme işlemleri gibi gerekli işlemler çözüme kavuşturulmalıdır. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra yükler iş makineleri aracılığı ile nakliye aracına yüklenmelidir. Belirlenen güzergah doğrultusunda nakliye aracı yola çıkar. Taşıma faaliyeti başlar.
Sürücüler alanında deneyimli kişilerden oluşur. Her türlü konuda bilgi sahibi kişilerdir. Gerekli yol ve hava koşulları konusunda gerekli bilgiye sahiptirler. Bu alanda deneyimli ve bilgili ekibimiz ile tüm süreç hassas bir şekilde yönetilir. Sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için gerekli planlamalar profesyonel ekibimiz tarafından yapılır.
Bu planlamalar doğrultusunda gerekli önlemler alınarak, güvenli bir şekilde alıcılara ulaştırılması sağlanır. Yükler aynı zamanda sigortalı bir şekilde taşıma faaliyeti sürdürülür. Nakliye esnasında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşıldığı takdirde müşteri mağduriyeti önlenir. Kaliteli hizmet anlayışı ile çalışmalarını sürdüren Şah Lojistik firmamız, nakliye süreçlerinin her alanında müşteri memnuniyetini benimsemiş bir firmadır.
Yük taşımacılığını ekonomi ile ilişkilendirmek de mümkün. Ulaşıma olan talebin artması ile birlikte sosyal, ekonomik, kültürel sonuçlar doğurur. Bir ülkede ekonominin büyümesi ile birlikte yük taşımacılığına olan talebin de artmasına neden olur. Bu durumun tam tersi bir durum olduğu zaman ise, ekonominin küçülmesi ile talebin de azalması durumu yaşanır. Burada talebi etkileyen unsurlar da yer alır. Bu unsurlar; yükün hacmi, yükün miktarı, yükün taşıma mesafesi. Genel olarak bir ürünün üretilmesi için tercih edilen yer pazara ve ulaşıma yakın bir yerdir. Üretim yapacak olan bir işletme öncelik olarak ulaşım ve pazara yakınlığına bakar.
En hızlı bir şekilde ulaşım sağlanması, ticari faaliyetlerde oldukça önemli unsur olarak karşımıza çıkar. Bu açıdan üretim için yakın olan bir yer tercih edilir. Taşıma faaliyetleri için genellikle az maliyetli taşıma türleri tercih edilir. Ancak çabuk bozulabilen ürünlerin taşınması için daha yüksek maliyetli bir taşımacılık türü tercih edilir. Burada yükün özellikleri ulaşım talebini belirliyor.
Özbekistan Proje Taşımacılığı
Proje taşımacılığı, standart dışı ağırlık ve ölçülere sahip yüklerin bir noktadan başka bir noktaya taşınması işlemidir. Bu taşımacılık faaliyetleri özel tedbirler alınarak ve özel araçlar kullanılarak gerçekleştirilen lojistik faaliyetlerdir. Özbekistan’a yapılacak proje taşımacılığı için ayrıca yol izin belgelerini almak da gerekir. Yol izin belgeleri yurtiçi ve yurtdışı tüm yerlerde uygulanmaktadır. Gidilecek güzergahın belirlenmesi ve güzergah ile ilgili gerekli izinlerin de alınması gerekir. Bu izin belgeleri aynı zamanda süreli ya da süresiz olarak alınabilmektedir.
Lojistik sektöründe taşıma, depolama, dağıtım faaliyetleri proje taşımacılığında da önemli bir yere sahiptir. Özbekistan için proje taşımacılığı gerçekleştirilirken gerekli planlamalar ve organizasyonlar yapılmalıdır. Lojistik sektöründe birçok alanda verilen hizmetler uzmanlık gerektiren hizmetlerdir. Bu alanlardan biri de proje taşımacılığıdır. Proje Taşımacılık faaliyetleri genellikle ağır, uzun, hacimli yüklerin taşınmasında tercih edilir. Özbekistan’a yapılan proje taşımacılığında daha çok fabrika, madencilik, inşaat, enerji, rafineri malzemeleri ve cihazların taşıma faaliyetleri gerçekleştirilir. Proje taşımacılığında, müşteriler genellikle istek ve talepleri doğrultusunda nakliye süreçlerinin gerçekleşmesini beklerler. Bu amaçla faaliyetlerini sürdüren şah Lojistik, kaliteli hizmetleri ile müşteri memnuniyetini benimsemiş bir firmadır.
Proje taşımacılık faaliyetleri, alanında uzman personeller ile birlikte müşterilerin talep ve istekleri doğrultusunda gerçekleştirilir. Müşteriler ile işbirliği içerişinde olarak, sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması amaçlanır. Bu taşımacılık faaliyetlerinde takım çalışmasının da önemi oldukça büyüktür. Aynı zamanda taşımacılık faaliyetlerinde risk yönetimi planlaması da yapılması büyük önem taşır. Taşımacılık faaliyetleri esnasında oluşabilecek olumsuz koşullar hesaplanmalıdır. Kaza ve hasar durumları konusunda gerekli tahminler yapılmalıdır.
Nakliye süreçleri boyunca taşınan yüklerin zarar görmemesi gerekir. Bu doğrultuda gerekli planlamalar yapılır. Yüklerin taşınma esnasında çeşitli zararlara yol açılması durumunda ağır tazminat sorunlarına yol açabilir. Bu açıdan proje taşımacılık faaliyetlerinin sigortalı bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece önem arz ediyor. Bu konuda firmamız, taşımacılık faaliyetleri için gerekli koşulları dikkate alarak hizmetlerini sürdürmektedir. Özbekistan proje taşıma faaliyetlerimizi sigortalı olarak gerçekleştirerek, müşteri mağduriyetlerinin yaşanmasının da önüne geçmekteyiz.
Proje taşımacılık faaliyetlerinde güzergah planlaması da oldukça önemli konular arasında yer alır. Taşınacak olan yüklerin özelliklerine göre doğru bir güzergah planlaması yapılmalıdır. Şah Lojistik olarak bu alanda yeterli düzeyde bilgi ve tecrübeye sahip bir firmayız. Proje taşımacılık faaliyetlerini gerekli kurallar doğrultusunda planlayarak gerçekleştirmekteyiz. Profesyonel ekibimiz ile tüm süreci yakından takibini gerçekleştiriyoruz. Sorunsuz bir şekilde sevkiyatın sağlanması için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Proje taşımacılık faaliyetlerini karayolu, denizyolu, demiryolu ile gerçekleştirmekteyiz. Karayolu proje taşımacılığında özel araçlar kullanılıyor. Çok akslı özel araçlar ile Özbekistan proje taşımacılık faaliyetleri gerçekleştiriliyor.
Denizyolu ve demiryolu taşımacılık türlerinde ise özel düzenekler hazırlanarak taşımacılık faaliyeti sürdürülüyor. Proje taşımacılığında belirli unsurlara da dikkat edilmelidir. Bu unsurlar; taşıma faaliyetleri esnasında kullanılacak olan otoyol, köprü, tünel, üst geçiş yükseklikleri, liman kapasitesi, terminal kapasitesi, ağırlık kaldırma kapasitesi, trafik yoğunluğu, yol şerit sayısı.
Karayolu proje taşımacılık faaliyetleri dört dingilli araçlar ile sağlanmaktadır. Aynı zamanda ‘’kırkayak’ ’olarak da bilinmektedir. Dört dingilli araçlar olarak 6 X 4, 6 X 6, 8 X 4, 8 X 6, 8 X 8, 10 X 4, 10 X 6, 10 X10 araç türleri yer alır. Bu araç türlerinde genellikle 6 X 4 tercih edilir. Bu araçların sahip oldukları özellikleri, maliyet tasarrufu, yüke uygun bir araç seçimi gibi durumlar nedeni ile tercih ediliyor. Proje taşımacılığında önemli bir konuda taşınacak olan yüke uygun bir araç tercih edilmesidir. Yükün özelliklerine göre araç tercih edilmediği durumlarda çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu açıdan yükün boyutuna, ağırlığına, hacmine uygun bir araç tercih edilmelidir.
Proje taşımacılık faaliyetleri emniyet ,güvenlik ve sağlık unsurları dikkate alınarak gerçekleştirilmesinde fayda vardır. Taşıma faaliyetlerini gerçekleştirecek olan sürücülerin gerekli ekipmanlara da sahip olması önerilir. İş gözlüğü, baret, çelik burun ayakkabı, iş eldiveni gibi ekipmanlar bulundurulmalıdır. Aynı zamanda sürücülerin bu alan ile ilgili gerekli eğitimleri de almış olması gerekir. Oldukça hassas bir taşımacılık faaliyeti olan proje taşımacılığı, alanında uzman kişilerce yapılması gereken bir taşımacılık türüdür.
Özbekistan proje taşımacılığı için gerekli izin belgelerini almak da bu süreç için önemli unsurlardan biridir. Proje taşımacılık faaliyetleri için gerekli karayolu izin belgeleri alınmalıdır. Yüklerin nakliye araçlarına yüklenmesi ve boşaltılması için gerekli vinçler de hazır bir şekilde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda sevkiyat için planlanan güzergah doğrultusunda bulunan ülkelerden de gerekli izin belgelerinin alınması gerekir. Nakliye süreci boyunca geçilecek olan ülkelerden izin almak da önemli unsurdur. Proje taşımacılık faaliyetleri için gerekli olan ekipmanlar ise; vinç, kriko sistemleri, taşıyıcı kirişler, yük yayıcı kirişler, kaydırma sistemleri, çelik destekler, halatlar, tahta takozlar ve döner tablolar. Proje taşımacılık faaliyetleri kapsamında taşınan projelere örnek olarak şunlar verilebilir;
- Boru hattı lojistiği projeleri,
- Mobil santral projeleri,
- Doğalgaz santral projeleri,
- Petrokimya tesisleri,
- Raylı sistem projeleri,
- Hidroelektrik santralleri projeleri,
- Baraj projeleri,
- Rafineri tesisleri,
- Termik santral projeleri.
Proje taşımacılığında maliyeti oluşturan unsurlar arasında yol izin belgeleri, taşıma türü, güzergah ,kullanılan ekipmanlar, sigorta, gümrükleme işlemleri, yükleme maliyetleri, boşaltma maliyetleri yer alır. Yol izin belgeleri için Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Şubesi’ne başvurulur. Kullanılacak yolun uzunluğuna, aracın ağırlığına ve boyutlarına göre ücretlendirme politikası yürütülür. Aynı zamanda proje taşımacılığı yapan nakliye aracının önünde ve arkasında tepe ışıklarının olduğu eskort araçlarının da yer alması gerekir. Yol izin belgelerinin süreli ve süresiz olmak üzere iki çeşidi yer alır .Süreli izin belgeleri tek seferlik verilir ve 15 günlük kullanım süresi bulunur. Süresiz izin belgeleri ise, aynı güzergah boyunca gidip gelen tarım araçları için verilen belgelerdir. Peki proje taşımacılığı nasıl gerçekleşir?
Özbekistan ülkesine taşınacak olan projeler ile ilgili detaylı bilgiler firma ekibimiz tarafından alınır. Taşınacak olan yükün özellikleri (en, boy, yükseklik, ağırlık) müşterilerden talep edilir. Bu doğrultuda firmamız gerekli hesaplamaları yaparak Özbekistan proje taşımacılık fiyatı belirler. Gerekli prosedürler uygulanarak, ilgili evraklar hazırlanır. Taşıma sözleşmesi düzenlenir. Nakliye süreci için planlamalar gerçekleştirilir.
Taşınacak olan yükler ilgili tarihte nakliye aracına yükleme işlemleri gerçekleştirilir. Yükleme ve boşaltma işlemleri için gerekli ekipmanlar hazır bulundurulur. Yükleme tarihinde nakliye aracına yükler taşınarak sevkiyat işlemleri başlatılır. Alıcı ülkenin gerekli gümrükleme işlemleri yapılarak, yükler alıcılara sorunsuz bir şekilde ulaştırılır. Genel olarak proje taşımacılık faaliyetleri hazırlık, analiz, tasarım, planlama, sonuçlandırma ve kontrol aşamalarından geçer.
Özbekistan Konteyner Taşımacılığı
Konteyner kelimesi İngilizce ‘’container’’ kelimesinden gelmektedir. Konteyner kelimesinin Türkçe karşılığı ‘’muhafaza etme’’ anlamına geliyor. Konteynerler fiziki açıdan sağlam ve büyük bir yapıya sahip sandıklardır. Sağlam yapıları itibari ile dış etkenlere karşı da oldukça dayanıklılık gösteren malzemelerdir. Özellikle taşımacılık faaliyetlerde güvenli bir şekilde taşımacılık için idealdir. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), konteynerlerin belirli unsurlara sahip olduğunu dile getirmektedir. Konteynerler, birden fazla ürünün tek bir taşıma ünitesi haline getirmesine imkan tanır.
Özellikle yükleme ve boşaltma işlemleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Bir araçtan diğer bir araca kolay bir şekilde aktarılabilir. Uluslararası standart ölçülere sahip konteynerler ile taşımacılık faaliyetleri yürütülür. Bu açıdan taşımacılık faaliyetleri hızlı bir şekilde yapılabilir. Oldukça dayanıklı yapıya sahip olan bu konteynerler, uzun ömürlüdür.
Uluslararası lojistik sektöründe sıklıkla tercih edilen taşımacılık türlerinden bir diğeri de konteyner taşımacılıktır. Günümüzde uluslararası düzeyde, lojistik sektöründe artan talepler doğrultusunda yeni çözümler üretilmektedir. Çeşitli taşımacılık faaliyetleri geliştirilmektedir. Artan nakliye ihtiyaçlarına yeni çözümler üretilmektedir. En çok ihtiyaç duyulan taşımacılık faaliyetlerinden biri de konteyner taşımacılığıdır.
Konteyner taşımacılık faaliyetleri geçmişten bugüne kadar sürdürülebilen bir lojistik faaliyettir .Konteyner taşımacılık hizmetinin, ilk olarak İngiltere ülkesinde 1795 yılında gerçekleştirildiği biliniyor. Konteyner taşımacılık hizmetleri karayolu, denizyolu, havayolu demiryolu aracılığı ile sağlanmaktadır .Geçmişten günümüze oldukça yaygın bir şekilde kullanılan taşımacılık türü olmuştur. Genellikle denizyolu taşımacılık faaliyetlerinde konteyner tercih edilir. Tek bir konteyner ile yüklerin taşınabildiği gibi, birçok müşteriye ait yükler de aynı konteyner içerisinde taşınabiliyor. Denizyolu parsiyel taşımacılık faaliyetlerinde daha çok konteynerler tercih ediliyor. Birçok alıcıya sahip ürünlerin nakliyesi, aynı konteyner içerisinde taşıma işlemleri gerçekleştiriliyor.
Konteyner taşımacılığının diğer taşımacılık türleri gibi avantajları ve dezavantajları yer alıyor. Aynı zamanda diğer taşımacılık türleri ile de uyumlu bir şekilde nakliye süreci gerçekleştirilir. Konteyner taşımacılığının avantajları arasında ise şunlar yer alıyor;
- Yükleme işlemlerinin tek seferde gerçekleştirilerek, tekrar açılmadan nakliyesinin gerçekleşmesi
- Elleçleme işlemlerinin en aza indirgenmesi,
- Yüklerin hasar almasını engellemesi,
- Zaman konusunda tasarruf sağlaması,
- Zaman kayıplarının önlenmesi,
- Yükleme ve boşaltma işlemlerinin kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi,
- Konteynerlerin yapıları itibari ile dayanıklı bir malzeme olması,
- Konteynerlerin dayanıklı yapısı ile ürünlerin zarar görmeden alıcılara ulaştırılması,
- Dış etkenlere karşı koruyucu yapıda olması,
- Hava geçirmemesi sebebi ile gıda ürünlerini koruması.
Özbekistan konteyner taşımacılık ile parsiyel yükler de kolay bir şekilde taşınabiliyor. Maliyet konusunda da oldukça tasarruf sağlıyor. Konteyner taşımacılık faaliyetlerinde genellikle denizyolu ve demiryolu tercih ediliyor. Konteynerlerin sağlam bir yapıya sahip olmaları sebebi ile, yüklerin sorunsuz bir şekilde alıcılara ulaştırılmasında önemli rol oynuyor. Yükler güvenli bir şekilde alıcılara teslim ediliyor. Konteyner taşımacılığında denizyolu taşımacılık türünün tercih edilmesindeki temel sebep de, maliyet açısından tasarruf sağlamasıdır. Denizyolu konteyner taşımacılığı, lojistik faaliyetlerde en uygun taşımacılık sağlayan bir nakliye yöntemidir. Lojistik sektöründe en ucuz taşımacılık yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Konteyner taşımacılığında denizyolunun tercih edilmesindeki bir diğer sebep de, zaman konusunda tasarruf sağlanmasıdır. Konteynerler önceden hazırlanarak, hızlı bir şekilde yük gemilerine taşıma işlemleri gerçekleştirilir. Daha önceden hazır halde gelen konteynerler zaman konusunda da tasarruf sağlamaktadır. Böylelikle ürünlerin daha hızlı bir şekilde alıcılara ulaştırılmasına imkan tanıyor. Yük gemileri limanlarda daha az süre bekleme yapmaktadır. Bekleme maliyetini de düşürmektedir. Bu anlamda konteyner taşımacılığında, denizyolu taşımacılığı önemli bir konumda yer alıyor.
Konteyner taşımacılığı ile birçok ürün gruplarının taşıma faaliyetleri sürdürülebiliyor. Konteyner içerisine birçok ürün yerleştirilebiliyor. Aynı konteyner içerisinde farklı ürün grupları da yer alabiliyor. Bu genellikle parsiyel taşımacılıkta karşımıza çıkıyor. Peki konteyner taşımacılık ile hangi ürünler taşınabiliyor? Konteyner taşımacılık ile beyaz eşya, makine, tarımsal ürünler, sanayi ürünleri, tekstil ürünleri, beyaz eşya yedek parçaları, makine parçaları, hammadde ürünleri taşınabiliyor. Ayrıca konteyner içerisinde taşınacak olan yükler çeşitlerine göre de ayrılmıştır.
Çeşitli konteynerler yer alıyor. Konteynerler kuru yük konteynerleri ve dökme yük konteynerleri olmak üzere ikiye ayrılır. Dökme yük konteynerleri izole konteynerler, özel amaçlı konteynerler olmak üzere ayrılmaktadır .Dökme yük konteynerler ile arpa, buğday, kum, tohumlar taşınmaktadır. İzole konteynerler ile soğuk ya da dondurulmuş ürünlerin taşımacılığı gerçekleştirilir. Özel amaçlı konteynerler ise sıvılar ya da hayvanların taşıması için kullanılan konteynerlerdir.
Konteynerleri yükleme işlemleri gerçekleştirilirken belirli hususlara dikkat etmekte fayda vardır. Bu hususlar;
- Konteynerler içerisine konulan ürünler, konteynerin tabanına eşit ağırlıkta olacak şekilde yerleştirilmelidir. Birçok farklı ürünlere sahip yüklerin taşıma faaliyetlerinde bu duruma dikkat etmekte fayda vardır. Aynı zamanda yükleme ve boşaltma işlemlerinin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için, aynı tür ürünlerin konteyner içerisinde bulundurulmasına da özen gösterilmelidir.
- Konteyner içerisi yerleştirme işlemlerinde, ağır olan yükler hafif olan yüklerin üzerine konmamasına dikkat edilmelidir. Eğer konteyner içerisinde sıvı ürün yer alacak ise, kuru ürünlerin üzerine konulmamalıdır.
- Ürünlerin sorunsuz bir şekilde nakliyesi için sağlam malzemeler ile desteklenmesi gerekir. Ürünleri zemine, yan kısımlara yaslamak gerekir.
- Konteyner içerisinde oluşan boşluklar uygun malzemeler ile doldurulması gerekir. Bu malzemelere örnek olarak kum torbaları verilebilir.
- Ürünler konteyner içerisine yerleştirilirken, tavan kısmına kadar üst üste yerleştirilmelidir. Böylelikle kayma gibi durumların yaşanmasının önüne geçilir. Yükler birbirlerini destekleyici görev görürler.
- Konteynerler ile tehlikeli madde taşımacılığı yapılacağı durumlarda, uygun bir biçimde açık olarak işaretlenmelidir. Aynı zamanda bu tür maddelerin konteynerler ile taşımacılık faaliyetlerinin ,mevzuata uygun bir biçimde gerçekleştirilmesi gerekir. Tehlikeli maddeler konteynerler içerisine uygun bir biçimde yerleştirilerek, kapısı açıldığında dökülme gibi durumlar yaşanmamasına dikkat edilmelidir.
- Yüklerin ağırlık merkezi konteynerin ağırlık merkezinde olmalıdır. Eğer ağırlık merkezinde değilse bu konuda gerekli bilgilendirmeler yapılmalıdır.
- Konteynerlerin taşıma kapasiteleri kadar yük konulması gerekir. Kapasitesini aşan miktarlarda yük konulmamalıdır. Fazla miktarda yükleme yapılmamalıdır. Bu konuda, yüklerin teslim edileceği ülkenin yük sınırı da dikkate alınmalıdır.
- Konteyner kapıları güvenli bir şekilde kapatılmalıdır. Boşaltma esnasında güvenli bir şekilde açılarak işlem gerçekleştirilmelidir.
- Konteyner kapıları kilitlenerek mühürlenmeli ve numaralandırılmalıdır.
Parsiyel ve Komple Konteyner Taşımacılığı
Uluslararası ticari faaliyetlerinin artması ile birlikte, lojistik sektöründe de çeşitli taşımacılık faaliyetleri hizmete alınmaktadır. Yeni lojistik ihtiyaçlarının doğması ile birlikte, lojistik firmalarının da bu ihtiyaçlara çözüm üretmesi için yenilikler geliştirmesi gerekmektedir. Lojistik sektöründe önemli bir yere sahip olan konteyner taşımacılık faaliyetleri parsiyel ve komple olarak gerçekleştirilebilmektedir.
Lojistik sektöründe komple konteyner taşımacılığı FCL, parsiyel konteyner taşımacılığı LCL olarak ifade edilir.
- FCL / LCL: Tek bir ithalat firmasına ait ancak birden çok ihracat firmasının yükleri tek konteynere yüklenerek taşıma faaliyetleri sürdürülür.
- LCL / FCL: Tek bir ihracat firmasına ait ancak birden fazla ithalat firmasının yüklerin konteyner ile taşımacılığının gerçekleştirilmesidir.
- FCL / FCL: Bir ihracat firmasına ait yüklerin konteyner ile taşınmasıdır.
- LCL / LCL: Bir ihracat firması ve bir ithalat firmasına ait olan yüklerin konteyner ile taşınmasıdır.
Özbekistan Denizyolu Taşımacılığı
Uluslararası lojistik faaliyetlerinin birçoğu denizyolu taşımacılığı ile gerçekleştirilmektedir. Denizyolu taşımacılığında yük gemileri kullanılır. Aynı zamanda karayolu taşımacılığı ile entegre bir biçimde taşımacılık faaliyetleri sürdürülür. Müşterilerin istedikleri noktadan alınan yükler limanlara ulaştırılarak, buradan yük gemileri aracılığı ile alıcı ülkelere gönderilir. Şah Lojistik firması olarak lojistik faaliyetlerimizin birçoğunu da denizyolu aracılı ile sağlamaktayız. Müşterilerin istek ve beklentileri doğrultusunda gerekli planlamaları yaparak, nakliye süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Uzun yıllardır faaliyetlerini sürdüren firmamız, denizyolu taşımacılığında da sektörde aranan firmalar arasında yer edinmiştir.
Bu alanda yeterli bilgi ve donanıma sahip olarak denizyolu taşımacılık faaliyetlerini gerçekleştirmekteyiz. Alanında deneyimli ekibimizi le birlikte tüm süreci yakından takip ederek, sağlıklı bir şekilde sonlandırılmasını amaçlıyoruz. Nakliye süreçleri için gerekli tüm evraklar firmamız tarafından hazırlanarak zamandan da tasarruf sağlanmaktadır.
Geçmişten günümüze kadar oldukça gelişme gösteren lojistik sektörü, artan lojistik ihtiyaçlar karşısında farklı nakliye çözümleri üretmektedir. Nakliye süreçlerinin daha güvenli ve daha hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Düşük maliyet ile kaliteli hizmet sağlamak lojistik sektöründe önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Müşteri memnuniyetinin sağlanması, nakliye süreçlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması lojistik sektörünün temel amacıdır.
Üretim yapan ve ürünlerini ihraç eden firmalar açısından lojistik maliyetler önemli bir unsurdur. Bu açıdan uygun fiyatlar ile nakliye ihtiyaçları doğmaktadır. Buna çözüm olarak denizyolu taşımacılık faaliyetleri sunulmaktadır. Uygun fiyatlı taşımacılık imkanı sağlamaktadır. Birçok ülkeye güvenli ve uygun fiyatla ürünler gönderilebilmektedir. Bu açıdan denizyolu taşımacılığı, lojistik sektöründe sıklıkla talep gören bir taşımacılık türü olarak karşımıza çıkıyor.
Özbekistan denizyolu taşımacılığı ile birçok ürünlerin taşıma faaliyetleri gerçekleştirilebiliyor. Tonlarca ağırlıklara sahip yükler kolayca alıcı ülkelere ulaştırılabiliyor. Aynı zamanda güvenli bir taşımacılık türüdür. Yükler sorunsuz bir şekilde alıcılarına ulaştırılmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde denizyolu taşımacılığı yaygın olarak kullanılıyor. Denizyolu taşımacılığında düzenli (Liner) ve düzensiz(Tramp) olmak üzere iki tür yer alıyor.
- Düzensiz (Tramp) taşımacılık: Belirli bir zamana bağlı olmayan, iki liman arasında gerçekleştirilen denizyolu taşımacılık türüdür. Burada önemli olan konulardan biri yükün varlığıdır. Petrol, kömür, kereste, maden, gübre, şeker gibi ürünlerin taşıma faaliyetleri gerçekleştirilir. Yük gemilerinin tümünü ya da bir kısmını dolduran taşımacılık türüdür. Ürünlerin taşıma faaliyetleri tek seferde gerçekleştirilir. Yük gemileri dolmadan sevkiyat işlemleri gerçekleşmez. Bu taşımacılık faaliyetinde bu gibi özel durumlar yer alır.
- Düzenli (Liner) taşımacılık: Denizyolu taşımacılığının bu türünde ise önemli olan konu hizmettir. Yük gemilerin kalkış ve varış tarihleri, aktarma limanları, varış limanları önceden belli olan taşımacılık türüdür. Belirlenen tarihlerde yükleme ve boşaltma işlemleri gerçekleştirilir. Parça yük taşımacılığı bu kategoriye girer. Ambalajlı ürünler yük gemilerine yüklenerek taşıma faaliyetleri sürdürülür. Liner taşımacılıkta gemilerin tamamen dolup dolmadığı önemli değildir. Liner taşımacılığına örnek olarak; konteyner taşımacılığı, Ro-Ro taşımacılık verilebilir.
Denizyolu taşımacılığı 5 gruba ayrılır. Ro-Ro taşımacılık, konteyner taşımacılığı, tanker taşımacılığı, kombine taşımacılık, dökme yük taşımacılığı olarak taşımacılık faaliyetleri sürdürülür. Ro-Ro taşımacılık, karayolu ve denizyolu ile entegre bir şekilde taşımacılık imkanı sunan bir taşımacılık türüdür. Ro-Ro gemileri ile kamyon ve tırlar dünyanın birçok ülkesine ulaştırılır. Bu taşımacılık türünde kapıdan kapıya teslimat, depodan depoya teslimat imkanı sağlanır. Konteyner taşımacılığı, büyük sandıklar olarak tanımlanan konteynerlerde çeşitli ürünlerin taşıma faaliyetlerinin sürdürüldüğü taşımacılık türüdür. Uluslararası standartlara uygun bir biçimde lojistik faaliyetler gerçekleştirilir. Denizyolu taşımacılığında sıklıkla tercih edilen bir taşımacılık türüdür.
Konteynerler20’lik ve 40’lık olmak üzere gruplara ayrılır. Tanker taşımacılığı, tehlikeli maddelerin taşıma faaliyetlerinin sürdürüldüğü lojistik faaliyettir. Tankerler aracılığı ile, tehlikeli maddeler bir noktadan bir noktaya kolayca taşınabilmektedir. Petrol, petrol ürünleri, gaz, kimyasal maddeler ve diğer sıvı yüklerin nakliye faaliyetleri sürdürülür. Sıvı yükler kıyıdan gemide yer alan tankerlere aktarılır. Alıcı ülkeye ulaştıktan sonra geminin pompalama sistemi ile boşaltma işlemi yapılır. Tanker taşımacılık türünde iki farklı tanker kullanılır. LPG ve LNG taşıyan tankerlerdir. LPG, sıvılaştırılmış petrol gazıdır. LNG ise, sıvılaştırılmış doğal gaz. Kombine taşımacılık, yük gemilerinin petrol ve kuru yük taşıması için tasarlanmış taşımacılık faaliyetidir. Dökme yük taşımacılığı ise çimento, kömür, tuz, şeker, maden cevheri yüklerinin taşındığı taşımacılık türüdür.
Denizyolu Nakliye Tarihi ve Geleceği
Uluslararası ticari ilişkiler ulaştırma altyapıları ile hayat buluyor. Günümüzde uluslararası ticari faaliyetlerin %85’i denizyolu ile gerçekleştirilmektedir. Bu ticari faaliyetlerde ciddi bir rakamdır. Dünyanın %70’inin denizlerle kaplı olması avantajı ile denizyolu taşımacılığı, diğer taşıma türlerine göre oldukça tercih edilen taşımacılık türü olmasını sağlamıştır. Denizyolu taşımacılığında limanların varlığı oldukça önemlidir. Denizyolu taşımacılığının en önemli altyapısını limanlar oluşturmaktadır. Karayolu, demiryolu ile gelen yükler limanlarda yük gemilerine aktarılmaktadır. Denizyolu taşımacılığı birçok farklı sebepler ile tercih edilebilmektedir. Bunlar;
- Sanayi alanındaki hammadde ürünlerinin tek seferde bir ülkeden başka bir ülkeye kolay bir şekilde taşınabilmesi
- Diğer taşımacılık faaliyetlerine oranla düşük maliyet sunması. Karayolu taşımacılığına göre 7 kat, demiryolu taşımacılığına göre 3.5 kat, havayolu taşımacılığına göre 22 kat daha uygun taşımacılık imkanı sunmaktadır.
- Daha güvenli bir taşımacılık olması,
- Yükleme ve boşaltma işlemlerinin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi,
- Dünyanın ¾’ü denizlerle çevrilidir. Bu avantajı ile birlikte ülkeler arası denizyolu taşımacılığı daha uygun hale gelmiştir.
- En kısa zamanda daha az maliyet ile taşımacılık imkanı sağlaması .
Denizyolu taşımacılığı tarih boyunca değişime uğramış ve büyük gelişmeler göstermiştir. Lojistik sektörde doğan ihtiyaçlara göre şekillenmiştir. Denizyolu taşımacılığında önemli yerlerden biri de limanlardır. Limanların birçok fonksiyonları yer almaktadır. Depolama, yük elleçleme, barınma, yükleme ve boşaltma gibi fonksiyonları yer alır. Limanlar karayolu taşımacılığı ile denizyolu taşımacılığı arasında ara koridor görevi görür. Uluslararası ticari faaliyetlerin gelişmesi, sosyal ve ekonomik hedeflerin gerçekleştirilmesi, ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için ulaştırma altyapısına ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaçların karşılanması için denizyolu taşımacılığı büyük görev üstlenir. Ulaştırma sistemlerinde en önemli alt yapıyı oluşturur. Denizyolu taşımacılığının da en önemli alt yapısını limanlar oluşturur.
Küreselleşene dünya düzeninde pazar yerlerinde faaliyetlerini sürdüren birçok sektördeki firmalar, dünyada birçok sektör ile doğrudan ya da dolaylı olarak etkileşim içerisinde yer alıyor. Küresel Pazaryerlerinde firmalar rekabet içerisindedirler. Üretilen ürün ve hizmetlerin maliyetleri, lojistik giderler rekabet unsurları olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde uluslararası lojistik sektöründe önemli bir yere sahip olan denizyolu taşımacılığı, ulaşım faaliyetlerinde daha aktif bir şekilde rol oynamaktadır .Uluslararası ülkelerin ihracat ve ithalat faaliyetlerinin yönetilmesinde önemli yere sahiptir.
Geçmişten günümüze olumlu bir şekilde gelişme gösteren denizyolu taşımacılığı, ülke ekonomilerinin de gelişmesine etki göstermiştir. Bu açıdan denizyolu taşımacılığının ülke ekonomilerine olumlu bir katkı sağladığı söylenebilir. Türkiye’nin jeopolitik konumu da denizyolu taşımacılığı için oldukça elverişlidir .Ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlamaktadır. Küreselleşene dünya düzeninde, pazaryerlerinde en çok kullanılan taşımacılık türü olmuştur.
Denizyolu taşımacılığının geleceği konusunda ise, hızla büyüyen sektörle ile denizyolu taşımacılığı da gelişme göstermektedir. Lojistik ihtiyaçların ortaya çıkması ile birlikte beklentiler de artış göstermiştir. Buna bağlı olarak sektöre yoğun olarak ilgi artmıştır. Lojistik sektörü geçmişten bugüne kadar popülerliğini artırarak, ihtiyaçlar karşısında farklı seçenekler sunmuştur. Burada lojistik ihtiyaç sahipleri bireysel kişiler ya da firmalar olarak karşımıza çıkabilir. Bireysel kişiler ya da firmalar, bir ürünü daha az maliyetle bir noktadan bir noktaya ulaştırmak istemektedir. Aynı zamanda kişiler, ürünlerin güvenli ve hızlı bir şekilde ulaştırılmasını da beklemektedir. Bu anlamda denizyolu taşımacılığı ön planda yer almaktadır. Özellikle uluslararası pazarda firmaların üretmiş oldukları ürünleri, farklı ülkelere sevk ederek ticaret hacmini genişletmeyi hedeflemektedir.
Dünya genelinde ortalama olarak 4.6 liman yer almaktadır. Denizyolu taşımacılık hizmetleri bu limanlar aracılığı ile sağlanmaktadır. Denizyolu taşımacılığında limanların önemi büyüktür. Ülkeler daha çok denizyolu aracılığı ile ticaret hacmini genişletmeyi hedeflemektedir. Buna bağlı olarak liman sayıları da artış göstermiştir. Oldukça hızlı bir şekilde büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Müşterilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda bu sektöre ilgi artmıştır. Petrol taşımacılık faaliyetlerinde, ürünlerin nakliyesinde, demir, çelik gibi ürünlerin taşınmasında, hayvan taşımacılığında, evrak taşımacılığında ,maden taşımacılığında ve değerli emtia taşımacılık faaliyetlerinde denizyolu taşımacılığı ciddi bir yükseliş göstermiştir.
Denizyolu Taşımacılığı ile Sağlanan Hizmetler
Denizyolu taşımacılığı ile birçok yüklerin sevkiyatı yapılabilmektedir. Şah Lojistik olarak müşterilerin her türlü yüklerini denizyolu taşımacılığı ile güvenle alıcı ülkelere ulaştırmaktayız. Firmamız denizyolu taşımacılığının her aşamasında birçok hizmeti sağlamaktadır. Özbekistan denizyolu taşımacılığı ile sağlanan hizmetler ise şu şekildedir;
- İthalat ve ihracat ürünlerinin taşımacılık faaliyetleri,
- Konteyner taşımacılık faaliyetleri,
- Transit taşımalar,
- Yurtiçi dağıtım hizmetleri,
- Endüstriyel ürünlerin taşımacılık hizmetleri (hammadde, demir, çelik, çimento),
- Kapıdan kapıya taşımacılık hizmeti,
- Proje taşımacılık hizmeti,
- Gümrükleme hizmetleri,
- Kargo taşımacılık hizmetleri,
- Dökme yük taşımacılığı (toprak, çimento vb.),
- Özel konteyner taşımacılığı (ISO tank, Reefer, Opentop, Flatrack)
- Genel taşımacılık hizmetleri (iş makineleri, araç, değerli cevherler)
Günümüzde küreselleşme ile birlikte üretim maliyetlerinde artışlar meydana gelmiş ve rekabetin de artmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak şirketlerin üretmiş oldukları ürün ve hizmetlerinin lojistiği daha fazla önem kazanmıştır. Uluslararası düzeyde sürdürülen karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılık türlerinde en çok rağbet gören denizyolu taşımacılığı olmuştur. Denizyolu taşımacılığının uluslararası lojistik faaliyetlerdeki payı % 84 olduğu gözlemlenmiştir. Denizyolu taşımacılığının diğer taşımacılık türlerine göre daha çok tercih edilmesindeki önemli etmenlerden biride maliyet olmuştur.
Daha az maliyetle taşımacılık imkanı sağlaması sektörde oldukça ilgi gören taşımacılık türü olarak karşımıza çıkmıştır. Daha az maliyet ile daha fazla tonaja sahip yükler kolay bir şekilde uluslararası ülkelere ulaştırılabiliyor. Bu da tercih edilme sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye de, taşımacılık faaliyetleri arasında denizyolu taşımacılığını daha aktif bir şekilde kullanmayı tercih etmiştir. Almanya, İsveç, Japonya, Hollanda, ABD, Belçika, Avusturya gibi ülkeler de denizyolu taşımacılığını aktif bir şekilde kullanmaktadır.
Denizyolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler
Denizyolu taşımacılığında kullanılan belgeler, ihracat firması ile taşıma firması arasında düzenlenen sözleşmelerden oluşan belgelerdir. Bu belgeler iki taraf içinde gerekli hak ve yükümlülükleri gösterir. Deniz konşimentosu: Uluslararası taşımacılık faaliyetlerde taşıma firması tarafından düzenlenen, yüklerin belirlenen tarihte alınıp alıcısına teslim edileceğini taahhüt eden bir taşıma belgesidir. Bu belge üç nüsha şeklinde düzenlenir. Deniz konşimentosu belgesi üzerinde yüklerin yükleme limanı, boşaltma limanı ile bilgiler yer alır.
Deniz konşimentosu 3’e ayrılır. Bunlar;
Devir yönünden konşimentolar malın yükleme durumuna göre konşimentolar, özelliklerine göre konşimentolar.
- Devir yönünden konşimentolar emre, nama, hamiline olmak üzere üç kategoride ele alınır.
- Yükleme durumuna göre konşimentolar tesellüm ve yükleme konşimentoları olarak iki grupta ele alınır.
- Özelliklerine konşimentolar ise konşimentonun sahip olduğu çeşitli özelliklere göre ele alınır. Bu konşimentolar; temiz konşimento, kirli konşimento, bayat konşimento, baştan başa konşimento, birleşik taşıma konşimentosu, düzgün hat konşimentosu, kısa konşimento .
Denizyolu taşımacılığında kullanılan diğer belgeler ise; ATR dolaşım belgesi, menşei şahadetnamesi, EUR dolaşım sertifikası, sağlık ve veteriner sertifikası, konsolosluk faturası. Menşei şahadetname belgesi, yükün menşei hakkında gerekli bilgilere sahip olan bir tür evraktır. Denizyolu taşımacılığı esnasında bu evrak bulunması gerekir. Bu evrak olmadan denizyolu taşımacılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir.
Özbekistan Havayolu Taşımacılığı
Lojistik faaliyetler içerisinde havayolu taşımacılığının da önemi oldukça büyüktür. Havayolu taşımacılığı yüklerin hızlı bir şekilde alıcılara ulaştırılmasına imkan tanır. Bu alanda hizmetlerini sürdüren Şah Lojistik firmamız, havayolu taşımacılığı ile müşterilerin yüklerini hızlı bir şekilde alıcılara ulaştırılmasını sağlamaktadır. Bir noktadan başka bir noktaya acil bir şekilde gönderilmesi gereken ürün ya da evraklar, güvenli ve hızlı bir şekilde ulaştırılıyor. Müşterilerin göndermek istedikleri ürünleri karayolu aracılığı ile havalimanlarına getirilerek, buradan kargo uçaklarına yükleme işlemleri gerçekleştiriliyor. Yükleme işlemleri tamamlanan kargo uçakları varış noktasına doğru yola çıkıyor. Varış ülkesine ulaşan yükler, buradan karayolu aracılığı ile alıcılara teslimat işlemleri gerçekleştiriliyor.
Havayolu taşımacılığının her aşamasını firmamız yakından takibini gerçekleştirerek, sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Alanında deneyimli ekibimiz ile tüm nakliye süreçlerinin en iyi şekilde gerçekleşmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Küreselleşen dünya düzeninde piyasa koşullarında havayolu taşımacılığının önemi giderek artmaktadır. Uluslararası lojistik faaliyetlerde önemli unsurlardan biri de hızdır. Bu anlamda avantaj sağlayan havayolu taşımacılığı, lojistik sektöründe beklentileri karşılayan bir taşımacılık türü olarak karşımıza çıkıyor. Lojistik sektöründe müşterilerin beklentileri arasında hız ve maliyet unsurları yer alıyor. Havayolu taşımacılığı daha çok hız unsurunu karşılamaktadır. Havayolu taşımacılığında maliyetler yüksek olmaktadır. Aynı zamanda havayolu taşımacılığının dezavantajları da yer alıyor. Bu dezavantajları arasında hava koşullarına karşı etkilenme ihtimalinin yüksek olması, yüksek tonaj miktarlarına sahip yüklerin taşıma faaliyetleri için planlamalar yapılması, yüksek taşıma maliyetleri yer alıyor. Havayolu taşımacılığının avantajları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Taşıma sürelerinin oldukça kısa olması,
- Esnek planlama avantajına sahip olması,
- Kolaylaştırılmış gümrükleme ve taşıma prosedürleri,
- Küçük boyutlara sahip ürünlerin kolay bir şekilde taşınabilmesine imkan tanıması,
- Hassasiyet gerektiren ürünlerin sorunsuz bir şekilde bir noktadan bir noktaya taşınabilmesi.
- Birçok alternatiflere sahip olması nedeni ile fiyatlar konusunda esneklik sağlaması,
- Güvenli bir şekilde ulaştırılması,
- – Çok uzun mesafelere taşımacılık imkanı sunması.
- Diğer taşımacılık türlerinin erişemediği alanlara erişebilmesi,
- Esnek rota ve hizmet sağlaması,
- Çabuk bozulan ürünlerin sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasını sağlar.
Havayolu taşımacılığının dezavantajları da yer alıyor. Bu dezavantajları ise;
- Ağır yükler için yüksek maliyetli taşımacılık durumu oluşturması,
- Uçak üretiminin ve işletilmesinin maliyetli olması,
- Hava koşulları taşımacılık faaliyetlerinde etkili unsur olarak karşımıza çıkar.
- Havaalanları şehir merkezlerinden uzak yerlerde yer alır.
Özbekistan havayolu taşımacılığı ile özellikle bozulabilir yapıya sahip olan ürünlerin korunmasına ,envanter maliyetlerini azaltmasına, etkin bir şekilde iletişimin olmasına olanak tanır. Son yıllarda ticari faaliyetlerde ve hizmet sektörlerinde oluşan çeşitlilikler, havayolu taşımacılığında gelişmeler yaşanmasına neden olmuştur. Sadece havaalanından havaalanına yapılan taşımacılık faaliyetleri daha farklı boyutlara ulaşmıştır. Firmalar tarafından lojistik faaliyetler ile birlikte depolama, taşıma, gümrükleme, ambalajlama, kapıdan kapıya teslimat gibi hizmetler de sağlanmaktadır. Şah Lojistik olarak havayolu taşımacılığının her aşamasında müşterilerin yanında yer alıyoruz. İstek ve beklentilerin en iyi şekilde gerçekleşmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Havayolu taşımacılığı ile genel kargolar ya da özel kargolar taşınabilmektedir.
Genel kargolar; depolama gerektirmeyen, özel hizmet istemeyen, tehlikeli madde, bozulabilir gıda ürünleri, hayvanlar dışında kalan ürünlerdir. Özel kargolar ise; depolama ve taşıma faaliyetleri için özel hizmet gereksinimi duyan kargolardır. Özel kargoların taşımacılık faaliyetleri için etiketleme, istifleme ,yükleme, kabul gibi durumlar için özel kurallar uygulanır. Özel olarak tanımlar kargolar arasında canlı hayvan, ağır ve yüksek boyutlu kargolar, değerli ürünler yer alır.
Havayolu Nakliyesinde Kullanılan Dokümanlar
Konşimento (AWB): Taşıma faaliyetleri düzenlenen ürünlerin alıcısını, göndericisini, taşıyıcısını, taşıma şartlarını, taşıma değerini, taşıma şeklini, ürünlerin ağırlığı ve hacmini belirleyen taşıma senedidir.
Ara konşimentolar: Konsolidasyon yükleme faaliyetlerinde gerçek kişi ve yüklenici firma adına düzenlenen hava taşıma senedidir. Kargo acenteleri tarafından düzenlenen ve kargoların teslim alındığına dair bilgi niteliği oluşturan evraktır.
Kargo manifestosu: Hava kargo taşımacılığında nakli gerçekleştirilecek olan ürünlerin özelliklerini, taşıma şartlarını, teslim noktasını ve teslim şeklini gösteren kargo manifestosudur .
Kargo transfer manifestosu: Kargoların transfer edildiğini gösteren belgedir. Kargoların kaybolması, hasar görmesi, gecikme yaşanması gibi durumlar karşısında sorumlulukların kime ait olduğunu gösteren belgedir.
Kargo masraflarını düzeltme bildirisi: Kargo ağırlıklarının az ya da çok gösterilmesi, hatalı fiyat tarifeleri ve diğer doğacak hataların düzeltilmesinde kullanılan belgedir.
Kargo muhasebe bildirisi: Gönderici kişi ya da firma tarafından ücretlerin göndericiden tahsil edilmesi durumunda, ücretlerin alıcı tarafından tahsil edileceği durumda, ücretlerin teslim edilmesinin mümkün olmadığı gibi durumlarda ücretlerin taşıyıcı tarafından tahsil edilmesinde kullanılan belgedir.
Teslim edilmedi bildirisi: Son taşıyıcı tarafından konşimento sahibine verilmek üzere düzenlenen belgedir. Havayolu taşımacılık faaliyetleri çerçevesinde gönderilen ürünlerin 14 gün içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı alınmadığı durumlarda düzenlenir.
Kargo hasar raporu: Havayolu taşımacılığı ile gönderilen kargoların çeşitli nedenlerden dolayı hasar alması durumunda, gerekli işlemlerin uygulanmasına dair hazırlanan formdur.
Kargo araştırma raporu: Kaybolan kargolar ile ilgili 3 hafta süre ile araştırma yapılmasını ve bu süre zarfında kargonun bulunamadığı durumunda düzenlenen rapordur.
Havayolu Taşımacılığının Geleceği
Günümüzde lojistik faaliyetler arasında havayolu taşımacılığı kendini sürekli olarak geliştirmekte ve yenilemektedir. Havayolu taşımacılık faaliyetlerini uzun yıllardır sürdürmeye devam eden Şah Lojistik firmamız, değişen koşullara uygun olarak lojistik sektöründe kendini sürekli olarak geliştiren bir firmadır. Ülkeler arasında kolay bir şekilde taşımacılık imkanı sunan havayolu taşımacılığı, ürün ya da evrakların kısa sürede ulaştırılmasına imkan tanımaktadır. Günümüzde ithalat – ihracat faaliyetleri göz önüne alındığında havayolu taşımacılığının geleceğini de etkin bir şekilde görmek mümkün.
Dünya genelinde herhangi bir ülkede üretilmekte olan ürünlerin pazarlanması için, herhangi bir ülkeye hızlı bir şekilde gönderilmesinde havayolu taşımacılığından faydalanılmaktadır. Günümüze kadar var olan havayolu taşımacılığı gelecekte de sürdürülmeye devam edilecektir. Daha kaliteli ve daha hızlı taşımacılık imkanı sunan havayolu taşımacılığı, avantajlı özellikleri itibari ile her geçen gün gelişme gösterdiği de görülmektedir. Bu taşımacılık faaliyetleri kapıdan kapıya, havalimanından havalimanına yapılabilmektedir. Oldukça güvenli bir taşımacılık türüdür. Güvenli ve hızlı teslimat imkanları ile giderek gelişme gösteren taşımacılık türleri arasında yer alacaktır.
Uçakların uçabileceği her noktaya ürün ve hizmetlerin taşınması mümkündür. Lojistik sektöründe üstün bir taşımacılık türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de üretilen ürünlerin farklı ülkelere ulaştırılması ve başka ülkelerde üretilen ürünlerin Türkiye’ye ulaştırılması konusunda havayolu taşımacılığı etkin bir rol oynar. Ortalama olarak 1 gün içerisinde teslimat avantajı sağlar. Burada önemli konulardan biri de ,ürünlerin ekonomik bir şekilde ulaştırılmasından ziyade hızlı bir şekilde alıcılara ulaştırılmasıdır. Aynı standartlarda üretilen ürünlerin ihtiyaç sahiplerine hızlı bir şekilde ulaştırılması büyük önem arz eder.
Özbekistan Demiryolu Taşımacılığı
Demiryolu taşımacılığı, genellikle yüksek tonaj miktarlarına sahip ağır yüklerin uluslararası lojistik faaliyetlerinin sürdürüldüğü taşımacılık türüdür. Demiryolu taşımacılığı maliyet açısından da oldukça uygundur. Şah Lojistik olarak Özbekistan nakliye faaliyetlerinde demiryolu taşımacılığı hizmetlerini de müşterilerimize sunmaktayız. Müşterilerin uluslararası ülkelere göndermek istedikleri her türlü ağır yükler kolay bir şekilde alıcı ülkelere ulaştırılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan bir taşımacılık türü olmasa da, uygun fiyat sunması tercih sebebi olmaktadır.
Demiryolu taşımacılığının en önemli özelliklerinden biri de mevsim şartlarından etkilenmemesidir. Çeşitli hava koşullarına karşı aksaklıklar yaşanmaz. İnsan müdahalesinin oldukça az olduğu bir taşımacılık türü olması sebebiyle yapılan hatalar da asgari düzeydedir. Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye demiryolu aracılığı ile yükler sorunsuz bir şekilde ulaştırılmaktadır.
Demiryolu taşımacılığının ana kavramlarından biri de vagondur. Vagon, yük ve yolcu taşımak için kullanılan ve birbirine bağlanarak lokomotif tarafından çekilen bir araçtır. Lokomotif kendisine bağlı olan tüm vagonları çekerek yol alır. Vagonların kullanım şekillerine göre farklı çeşitleri yer alır. İş makineler, gıda ürünleri, canlı hayvan, ev eşyası, madenler, yapı malzemeleri gibi birçok ürünlerin taşımacılık faaliyetleri vagonlar ile sürdürülür. Taşınacak olan malzeme miktarına göre de vagon büyüklükleri değişebilmektedir. Taşınacak olan yükün özelliklerine göre vagon tercihi yapılır. Vagonlar açık ya da kapalı olarak yer alır.
Özbekistan demiryolu taşımacılık faaliyetlerinde genel olarak kapalı vagonlar tercih edilir. Vagon türlerinden bir diğeri de yüksek kenarlı vagondur. Bu vagon türleri genellikle tuğla, kiremit, demir gibi yapı malzemelerinin taşınmasında kullanılır. Vagon çeşitlerinden bir diğeri de platform vagondur. Bu platform vagonlar ağır yük taşımacılığında kullanılır. İş makineleri ,tarım makineleri, ağaç, direk, beton gibi ağır yüklerin taşıma faaliyetleri platform vagonlar ile sağlanır. Bu vagon türleri dışında kayar yan kapalı vagon, çok amaçlı vagon, özel tip vagon, sarnıçlı vagon, ağır yük vagonu, dökme yük vagonu türleri de yer alır.
Demiryolu Nakliyesinin Avantajları ve Dezavantajları
Demiryolu taşımacılığının diğer taşımacılık türleri gibi avantajlı ve dezavantajlı özellikleri yer alıyor. Avantajlı özellikleri olarak; sefer sürelerinin sabit olması, aynı anda birden çok yükün taşınabilmesi, olumsuz hava koşularından etkilenmemesi, maliyet açısından tasarruf sağlaması, ağır yüklerin kolayca taşınabilmesi, hata oranının oldukça düşük olması gibi özellikler sayılabilir. Bu özelliklerden en önemlisi ise sefer sürelerinin sabit olmasıdır. Lojistik faaliyetlerde teslimat süreleri oldukça önemlidir. Demiryolu taşımacılığında yüklerin ne zaman teslim edileceği konusunda kesin bilgiye sahip olunabilir. Bu müşteriler açısından oldukça önemli bir avantaj olarak yer alıyor. Demiryolu taşımacılığı ile aynı anda birden çok yükü taşımak da mümkün oluyor. Bu da demiryolu taşımacılığının önemli özelliği oluşturuyor. Vagon sayısı artırılarak taşınacak yükün miktarı da arttırılabilir.
Demiryolu taşımacılığının bir diğer önemli avantajı da olumsuz hava koşullarına karşı etkilenmemesidir .Demiryolu taşımacılığında insan unsuru minimum düzeyde yer aldığı için hata oranları da minimum düzeyde olmaktadır. Demiryolu taşımacılığının avantajları olduğu gibi dezavantajları da yer alıyor. Bu dezavantajları; kapıdan kapıya teslimatın mümkün olmaması, uzun teslimat süreleri. Demiryolu taşımacılığında yükler istasyonlardan istasyonlara taşınır. Belirli bir istasyondan alınan yükler alıcı noktasında yer alan istasyona ulaştırılır. Bu taşımacılık türünde kapıdan kapıya teslimat imkanı yoktur. Demiryolu taşımacılığının bir diğer dezavantajını da uzun teslimat süreleri oluşturmaktadır. Demiryolu taşımacılığı ile yüklerin teslim zamanları oldukça uzun olabiliyor. Ürünlerin alıcıya ulaşması uzun zaman alabiliyor. Bu açıdan acil olarak gitmesi gereken yükler için elverişli bir taşımacılık türü değildir .Bu gibi durumlar dikkate alınarak demiryolu taşımacılığı tercih edilmelidir.
Demiryolu Taşımacılığında Kullanılan Belgeler
Hamule Senedi: Demiryolu taşımacılığında ‘’Hamule Senedi’’ düzenlenir. Bu belge, malların demiryolu aracılığı ile taşındığını gösteren ve gönderici ile taşıyıcı arasında yapılan sözleşmedir. 6nüsha olarak bu sözleşme doldurulur. 4 senedi ‘’Hamule Senedi Duplikatası’’ olarak yer alır. Malın mülkiyetini teslim eden bir sözleşmedir. Malın demiryolu idaresine teslim edildiğini gösterir. Demiryolu işe taşınan yükler varış istasyonuna ulaştıktan sonra, kimlik ibrazı ile malları teslim alabilir. Ayrıca bir hamule senedi ibraz etmek zorunlu değildir. Demiryolu taşımacılığında yüklerin taşıma faaliyetleri ‘’Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı Anlaşması’’ çerçevesinde düzenlenir.
Nakliyeci Makbuzu: Demiryolu taşımacılığında taşıma komisyoncuları tarafından kendi adlarına düzenlenen ve başkaları adına mal taşıyan firmalar tarafından düzenlenen belgeyi ifade eder. Taşıma komisyoncuları, ithalat firmalarından aldıkları ürünleri uluslararası taşıma firmaları aracılığı ile taşıma faaliyetini gerçekleştirirler. Taşıma komisyoncular uluslararası taşıma şirketlerinin bir acentesi değillerdir. Bu açıdan taşıma senedi düzenleme hakları yoktur. Uluslararası taşıma firmaları adına faaliyette bulunamazlar. Taşıma şirketleri aracılığı ile kendi adlarına düzenlenmiş olan taşıma senedini alırlar. İthalat firmalarına da teslim aldığına dair makbuz verirler. Bu makbuza da ‘’Nakliyeci Makbuzu’’ adı verilir.
Özbekistan Nakliye Maliyetleri
Lojistik faaliyetlerin önemli bir kısmını da maliyetler oluşturmaktadır. Özellikle üretim yapan, ithalat –ihracat faaliyetlerini sürdüren firmalar açısından lojistik giderler önemli gider kalemleri olarak ortaya çıkmaktadır. Bir ürünün bir noktadan bir noktaya ulaştırılmasında maliyetleri minimize etmek oldukça önemlidir. Şah Lojistik olarak firmamız, müşterilerine sunduğu tüm lojistik faaliyetlerde her zaman en uygun fiyatı sunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Uygun fiyat politikası ile müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarını sürdüren firmamız, kaliteli hizmetten de ödün vermemektedir. Firmamız bünyesinde görev alan profesyonel ekibimiz ile, müşterilerin göndermek istedikleri yüklerin fiyat hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Kaliteli ve güvenli hizmet anlayışı ile Özbekistan nakliye süreçlerini uygun fiyatla müşterilerimize sunmaktayız.
Bir ürünün pazar yerlerinde rekabet ortamı içerisinde varlığını sürdürebilmesi için, en önemli konulardan biri de lojistik maliyetler oluşturmaktadır. Bir ürünün üretiminden tüketimine kadar birçok aşamada lojistik faaliyetler yer alsa da, üretim sonrası depolama ve taşıma maliyetleri oldukça büyük önem kazanıyor. Lojistik operasyonlarda oluşan maliyetler de şu şekilde belirtilebilir;-
- Ürünlerin üretim aşamalarından sonra depolama için sevk edilmesi,
- Depoda ürünlerin sevk aşamasına kadar bekletilmesi,
- Sevkiyat aracının depoya gelmesi,
- Aracın sevk için bekleme süresi,
- Araca yükleme işlemleri,
- Sevkiyat işlemlerinin gerçekleştirilmesi,-
- Teslim noktasına ulaşan araçtan ürünlerin boşaltılması,
- Ürünlerin tüketiciye gönderilmesi için stokta bekletilmesi,
- Araç – gereç ve ekipman maliyetleri,
- Yol ve bakım giderleri,
- Sigorta giderleri,
- İletişim giderleri,
- Gümrük giderleri,
- Yönetim giderleri.
Lojistik faaliyetlerde oluşan maliyetler iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Malların hareketleri ile ilgili olan maliyetler ve malların elde bulundurulması ile ilgili olan maliyetler olarak karşımıza çıkmaktadır .Malların hareketleri ile ilgili oluşan maliyetler elleçleme ve taşıma maliyetleridir. Depo içerisinde hareketlilikler elleçleme maliyetlerini oluştururken, sevkiyat işlemleri için yükleme ve boşaltma maliyetleri de taşıma maliyetlerini oluşturmaktadır. Elde bulundurma maliyetleri de, malların depolarda bekletilmesinden kaynaklı oluşan depo kirası gibi maliyetleri oluşturuyor. Aynı zamanda envanter maliyeti ya da stok maliyeti olarak da adlandırılmaktadır. Bu konuda üretici firmalar ve lojistik firmalar oluşan lojistik maliyetleri minimize etmek için gerekli çalışmaları sürdürmektedir .Taşıma ve elde bulundurma maliyetlerini olabildiğince optimize etmeye çalışmaktadırlar.
Uluslararası lojistik faaliyetlerinin sıklıkla sürdürüldüğü Özbekistan ülkesi, en fazla ihracat çalışmalarının gerçekleştirildiği ülkelerden biri konumunda yer alıyor. Özbekistan nakliye fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu etkenler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Yüklerin alınacağı nokta,
- Yüklerin varış noktası,
- Yükün boyutları (en, boy, yükseklik)
- Yükün hacmi,
- Yükün ağırlığı,
- Yük ile ilgili özel durumlar
- Yükün cinsi,
- Yükün gideceği mesafe.
Özbekistan Nakliye Fiyatları
Türkiye’deki çıkış şehirlerinden Taşkent teslim ortalama fiyatlar aşağıdaki şekildedir. Fiyatlar günlük değişkenlere göre farklılık gösterebilir.
- İstanbul Anadolu Yakası – Taşkent 5800 USD
- İstanbul Avrupa Yakası – Taşkent 5900 USD
- Ankara – Taşkent 5700 USD
- Adana – Taşkent 5550 USD
- Antalya – Taşkent 5700 USD
- Bursa – Taşkent 5800 USD
- Mersin – Taşkent 5600 USD
- Kayseri – Taşkent 5600 USD
Türkiye Özbekistan Yol Güzergahı
Özbekistan nakliye hizmetleri için kullanılan güzergahlar yükün özelliklerine göre tercih edilebilmektedir. Yüklerin türü, yüklerin bulunduğu şehir, yüklerin sevkiyat işlemlerinin gerçekleştirileceği ülkede yer alan alıcıların bulunduğu şehre, yol ve hava koşullarına, taşımacılık yöntemlerine göre güzergah planlaması yapılabilmektedir. Şah Lojistik olarak firmamız, karayolu taşımacılığında Özbekistan nakliye hizmetlerini genellikle Türkiye – Gürcistan – Azerbaycan –Kazakistan – Özbekistan güzergahı ile sürdürmektedir. Aynı zamanda Türkiye – Rusya – Kazakistan –Özbekistan güzergahı da tercih edilebiliyor. Denizyolu taşımacılığı hizmetleri için Türkiye – Rusya –Kazakistan ya da Türkmenistan – Özbekistan güzergahı kullanılıyor. Rusya Don – Volga kanalı üzerinden Hazar Denizi’ne ulaştırılmaktadır. Buradan Kazakistan ya da Türkmenistan limanlarına araçlar Ro-Ro gemileri ile ulaştırılarak, karayolu ile Özbekistan ülkesine giriş yapmaktadır.
Özbekistan nakliye güzergah bilgileri
Özbekistan Varış Şehirleri
Özbekistan 1 | Özbekistan 2 | Özbekistan 3 |
---|---|---|
Semerkant | Margilon | Andican |
Cizzak | Hive | Shohimardon |
Buhara | Karşi | Urgenç |
Angren | Kokand | Tirmiz |
Fergana | Moynak | Taşkent |
Nukus | Ulistan |
Türkiye Özbekistan Nakliye Tır Süreleri
Lojistik sektöründe önemli konulardan biri de yüklerin teslimat süreleridir. Lojistik faaliyetlerde birçok etkenler, teslimat süresi konusunda önemli bir etki oluşturmaktadır. Şah Lojistik olarak, Türkiye –Özbekistan nakliye hizmetlerini tam zamanında teslimat gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Nakliye süreçlerini en iyi şekilde yöneterek, müşteri memnuniyetini sağlamaktayız. Yüklerin hızlı bir şekilde alıcılara ulaşması için, profesyonel ekibimiz ile tüm süreci yakından takip etmekteyiz .
Türkiye – Özbekistan nakliye süreleri birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Yüklerin sevkiyat için hangi taşımacılık yöntemi kullandığı, burada önemli bir konu olarak ortaya çıkıyor. Yüklerin karayolu, denizyolu taşımacılık yöntemleri ile taşımacılık faaliyetlerinde farklı süreler ortaya çıkıyor. Türkiye’den Özbekistan ülkesine ortalama olarak 12 – 15 günde ulaştırılmaktadır. Bu süreler yol durumlarına ve hava durumu koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
Özbekistan Hakkında Bilgiler
Orta Asya ülkesi olan Özbekistan, 447.4 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Nüfusu 34.7 milyon.Başkenti Taşkent. Resmi dili Özbekçe. Diğer konuştukları diller; Türkçe, Rusça, Karakalpakça, Tatarca, Ermenice. Para birimi Özbekistan Somu. Özbekistan’ın batısında ve kuzeyinde Kazakistan, güneyindeAfganistan, doğusunda Kırgızistan, güneybatısında Türkmenistan, güneydoğusunda Tacikistan yer alıyor.
Başlıca şehirleri; Buhara, Urgenç, Karşi, Semerkand, Fergana, Nukus, Namangan, Kokand,Andican, Gulistan, Hive, Navoiy, Margilan, Tirmiz, Çirçig, Kamaşı, Angren, Ahunbabayev, Çimbay,Şehr-i Serbz, Gülistan, Riştan, Cizzak, Gicduvan, Çirçıg, Nürata, Konurat, Zarafşan, Moynak, Kağan,Yeniyol, Vabkent, Yangiyer, Toytepe, Gazalkent, Kuva, Pahtakar, Küygannar, Galaasiya, Bostan Karakalpak, Kasan, Karagöl, Gagarin, Beşkent, Şahriban, Pap, Aktaş, Asaka, Kızıltepe, Şafirkan, Yenipazar, Yaypan, Hazaras. Özbekistan’ın komşu ülkeleri; Afganistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan.
Özbekistan ülkesinin denize kıyısı bulunmamaktadır. Ülkenin Sirderya (Seyhun) ve Amuderya (Ceyhun) nehirleri bulunuyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük 4 Gölü olan Aral Gölü Özbekistan’da yer alıyor. Özbekistan ülkesi yer altı zenginlikleri bakımından da oldukça gelişmiş ülkelerden biridir .Kızıl Kum çölünde Muruntau altın madeni yer alıyor. Dünyanın en büyük 7 Uranyum maden yatağı Özbekistan’da yer alıyor. Ülke tarım konusunda da oldukça elverişlidir. Pamuk üretimi yapılmaktadır .Dünyada pamuk üretimi konusunda 5.sırada yer alıyor. Ülkenin gelir kaynağı konusunda pamuk üretimi, oldukça önemli bir paya sahiptir. 100’ün üzerinde pamuk çeşidi üretilmektedir.
Nüfus ve Dini
2021 yılı itibari ile Özbekistan nüfusu 34.7 milyon oldu. Ülke nüfusu 2021 yılının başından itibaren 136bin artış gösterdi. Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasında en kalabalık ülke konumunda yer alıyor. Nüfusun % 50.5 kısmı şehirlerde, % 49.5 kısmı ise kırsal kesimlerde yaşam sürüyor. Nüfusun % 30.5’i18 yaş altı, % 58.9 çalışabilir yaştakileri, % 10.6’sı da emekli kesimi oluşturmaktadır. Özbekistan ,Sovyetler Birliği ülkeleri arasında bağımsızlığı kazanmış bir ülkedir. Günümüzde 7 bağımsız Türk devletlerinden biridir. 1990 yılında egemenliğini, 1991 yılında ise bağımsızlığını ilan etmiştir. Bağımsızlığını kazanması ile birlikte birçok gelişmiş ülke ile ekonomik ilişkiler kurmuştur. Sahip olduğu zengin yer altı kaynaklarını birçok ülkeye satma imkanına sahip olmuştur. Zamanla Orta Asya bölgesinde güçlü ülkeler arasında girmeyi başarmıştır. Günümüzde ise Kazakistan ile rekabet durumuna gelmiştir.
Özbekistan nüfusunun % 84.4 Özbek, % 4.9 Tacik, % 2.4 Kazak, % 2.2 Karakalpak, % 2.1 Rus, % 0.9Kırgız, % 0.6 Tatar, % 0.6 Türkmen, % 2.4 diğer etnik gruplar oluşturuyor. Nüfusun % 96’sı Müslüman insanlardan oluşmaktadır. % 2 kısmı Ortodoks, diğer % 2 kısmı ise farklı dinlere sahip insanlardan oluşmaktadır.
Siyasi ve İdari Yapı
Özbekistan’da demokratik sistemi oluşturmak adına, çok partili sisteme geçilmesi ile alternatif partiler kurulmuştur. Bu partilerin kurulması ile ilgili gerekli düzenlemeler de yapılmıştır. İlk kez 1994 yılında çok partili seçimler yapılarak meclis oluşturulmuştur. 2004 yılında yeni bir yasal düzenleme ile Özbekistan’da yasama organı olarak Yüksek Meclis, Yasama Meclisi ve Senato yeniden şekil almıştır .Karakalpakistan Cumhuriyeti, Taşkent ve diğer 12 vilayet tarafından seçilmektedir. Yasama Meclisi’nin milletvekilleri seçim sonucunda belirlenmektedir. Meclis, siyasi partilerin katıldığı oylamalar ile belirlenen milletvekillerinden oluşmaktadır. Meclisin görev süresi 5 yıldır. Özbekistan vatandaşlarının milletvekili olarak seçilebilmesi için en az 25 yaşını doldurmuş olması ve en az 5 yıl Özbekistan’da ikamet etmesi gerekmektedir. Bu şartlara uyan Özbekistan vatandaşları milletvekili olarak seçilme hakkına sahiptir. Aynı zamanda milletvekilleri başka ticari faaliyetlerde de bulunamazlar.
Senato, 100 senatörden oluşur. Senatörler gizli oylama ile belirlenir. Toplamda 84 senatör belirlenir.16 senatör Cumhurbaşkanı tarafından ekonomi, edebiyat, bilim, sanat gibi birçok alanlara atanır. Aynı zamanda senatolarda siyasi gruplar oluşturulamaz. Görev süreleri ise 5 yıldır. Özbekistan’da 5 yıl boyunca ikamet eden kişiler senatör olarak seçilebilir. Senatörler aynı zamanda dokunulmazlık hakkına sahip kişilerdir. Senatör olan kişiler herhangi bir durumdan dolayı suçlanamaz, yargılanamaz, göz altına alınamazlar. Bakanlar Kurulu Başbakan, Başbakan yardımcıları, bakanlar ve devlet komitesi başkanlarından oluşur. Aynı zamanda Kalpakistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı da üyeler arasında yer alır. Yüksek Meclise ve Cumhurbaşkanı’na karşı sorumludur.
Seçim esnasında Bakanlar Kurulu Yeni Yüksek Meclis’e istifasını sunar ve Başbakan adayı Yasama Meclisi’nde en çok milletvekiline sahip siyasi parti tarafından önerilir. Önerilen Başbakan adayı Cumhurbaşkanı tarafından 10 gün süreç içerisinde incelenir. İncelendikten sonra Yasama Meclisi ve Senato onayına sunar. Bakanlar Kurulu üyeleri Başbakan tarafından önerilir. Önerilen Başbakan adayı da Cumhurbaşkanı tarafından onaylanır. Bakanlar Kurulu Başbakan, 7 Başbakan yardımcısı, 15 Bakan ve 8 Komite Başkanı’ndan oluşur.
Neden Şah Lojistik?
Şah Lojistik firması olarak uzun yıllardır lojistik sektöründe varlığımızı sürdürmekteyiz. Lojistik sektörünün tüm alanlarında müşterilerimize destek sağlamaktayız. Nakliye ihtiyaçlarına göre karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu aracılığı ile faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Müşterilerin istek ve beklentilerini dikkate alarak, bu doğrultuda nakliye süreçlerini planlıyoruz .Firmamız bünyesinde tüm alanlarda görev alan personellerimiz alanında deneyimli ve yeterli donanıma sahip kişilerden oluşmaktadır. Tüm nakliye süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetiyoruz. Herhangi bir aksaklıklar yaşanmaması, müşteri mağduriyetlerinin oluşmaması adına gerekli önlemleri alıyoruz. Nakliye faaliyetlerini kurallara uygun bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Tüm taşımacılık faaliyetlerini sigortalı bir şekilde gerçekleştirerek, müşteri mağduriyetlerinin yaşanmasının da önüne geçiyoruz. Nakliye süreçlerinin her aşamasında müşteri desteğini sağlıyoruz.
Nakliye süreçleri için gerekli olan tüm evraklar, gümrükleme işlemleri firmamız tarafından çözüme kavuşturularak zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Kaliteli bir hizmet anlayışı ile çalışmalarımızı sürdürdüğümüz bu sektörde lider konumda yer alan bir firmayız. Nakliye ihtiyaçlarında sıklıkla aranan sayılı firmalar arasında yer alıyoruz. Güvenli ve hızlı bir şekilde süreçlerin sonlandırılması için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Şah Lojistik olarak önceliğimiz müşteri memnuniyetinin sağlanmasıdır .Bu anlamda uzun yıllardır birçok başarılı işlere imza attık. Uluslararası lojistik sektöründe en iyi şekilde hizmetlerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza aralıksız bir şekilde devam ettik. Müşterilerin her türlü nakliye ihtiyaçlarına cevap verdik. Lojistik sektöründe en iyi şekilde varlığımızı sürdürerek ,çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz.
Metreküp Hesaplama Nasıl Yapılır?
Metreküp hesaplamasında kullanılan değerler taşıma yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir. Karayolu taşımacılık yöntemlerinde 1 metreküp hacme sahip bir yükün tonaj miktarı 333 kg, denizyolu taşımacılık yöntemlerinde 1 metreküp hacimli yükün tonaj miktarı 1000 kg, havayolu taşımacılık yöntemlerinde 1 metreküp hacimli yükün tonaj miktarı 167 kg olarak ortaya çıkmaktadır. Yüklerin metreküp hesaplama işlemleri yapılırken en, boy, yükseklik, adet miktarları belirlenir. Bu miktarları birbirleri ile çarpılması sonucu metreküp hesaplama işlemi gerçekleştirilir (en x boy x yükseklik x adet).
Örneğin; en 100 cm, boy 120 cm, yükseklik 100 cm ve tonaj miktarı da 100 kg değerlere sahip olsun. Bu değerler ile birlikte metreküp hesaplaması gerçekleştirirken en, boy, yükseklik değerleri birbirleri ile çarpılmalıdır (100 x 120 x100). Buradan çıkan sonuç 1.2 metreküp olacaktır. Karayolu metreküp hesabına göre çıkan sonuç 333 kg altında olduğu için yükün hacmi 1.2 metreküp değerinde alınır. 333 kg değerinin üstünde bir değer çıksaydı 2 metreküp olarak yükün hacmi baz alınacaktı. Aynı şekilde denizyolu ve havayolu taşımacılık türlerinde de tonaj miktarlarını aşmadığı durumda 1.2 metreküp, aştığı durumlarda 2 metreküp olarak yükün hacmi baz alınacaktır.
SIK SORULAN SORULAR
-
Özbekistan nakliye fiyatları ne kadar?
Türkiye’den Özbekistan’a yapılan taşımacılık işlemlerinde yükün cinsine, taşıyacak aracın özelliklerine, seçilen güzergaha ve teslimat noktasına göre değişmekle birlikte TIR nakliyesinde ortalama fiyat 5000 USD ile 6000 USD arasında değişir.
-
Türkiye’den Özbekistan’a TIR gidiş süresi ne kadar?
Türkiye Özbekistan arası yapılan TIR nakliyelerinde gidiş süresi, çıkış ve varış şehirleriyle seçilen güzergaha göre ortalama 10 – 12 arasında sürmektedir.
-
Özbekistan’a proje taşımacılığı nedir nasıl yapılır?
Standart dışı ölçü ve ağırlığa sahip yüklerin Özbekistan’a proje taşımacılığı yöntemiyle özel yöntemler ve araçlarla taşınmasıdır. Her türlü yükü Türkiye’den Özbekistan’a taşıyabiliriz.
Özbekistan parsiyel nakliye hizmetlerimizle ilgili sayfamızı da incelemek isteyebilirsiniz.