Sırbistan Nakliye Hizmetleri
Sırbistan nakliye hizmetleri Balkanlarda yer alan bir devlettir. Sırbistan ile Türkiye arasında yoğun olarak nakliye çalışmaları yapılmaktadır. Nakliye çalışmalarında farklı özelliklerde pek çok yük taşınmaktadır. İki ülke arasında taşınması gereken yükleriniz için profesyonel destek almaya özen göstermelisiniz. Nakliye çalışmalarında doğru firmayla çalışmak her zaman daha güvenilir olacaktır. Sırbistan ile Türkiye arasında güvenilir ve doğru nakliyenin yapılması önemlidir. Aksi takdirde maddi ve manevi kayıp yaşanabilir. Sırbistan nakliye taşımacılık hizmeti için firmamızla iletişime geçebilirsiniz. Firmamız uzun zamandır bu sektörde hizmet vermektedir. Yılların bilgi ve birikimine sahip olan ekibimiz kalite standartları kapsamında nakliye hizmeti verecektir.
Uzun zamandır Sırbistan ile Türkiye arasında yük taşıma hizmeti veriyoruz. Süreci nasıl yönetmemiz gerektiğini biliyor ve her zaman nakliye çalışmalarını sorunsuz bir şekilde tamamlıyoruz. Müşteri odaklı çalışmalarımız doğrultusunda değerli müşterilerimizin ihtiyaç ve isteklerini belirliyoruz. Bu sayede müşterimiz için doğru çalışma planını oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz çalışma planına uygun hareket ederek %100’e yakın müşteri memnuniyeti sağlıyoruz. Sektörde bulunduğumuz süre içerisinde artık belirli bir müşteri kitlesine sahibiz. Müşterilerimizle aramızda kurduğumuz güven duygusu sayesinde her geçen yıl daha fazla müşteri tarafından tercih ediliyoruz. Ekibimiz planlı ve programlı hareket ederek olası aksiliklerin önüne geçiyor. Bu sayede herhangi bir aksaklık olmadan nakliye çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlanıyor. Sizler de iki ülke arasındaki nakliye çalışmaları için firmamızı tercih edebilirsiniz.
Parsiyel Hizmetlerimiz
Parsiyel hizmetlerimiz Sırbistan’a gönderecekleri malzemeleri hacmen ve ağırlık olarak bir römorku doldurmayan müşterilerimize maliyet avantajı sağlamaktadır. Yurtdışında LCL yani “Less Container Load” olarak bilinen parsiyel taşımacılığa “Part Kargo” ismi de verilmektedir. Parsiyel taşımacılık biraraçta birden fazla müşterinin benzer nitelikte yüklerinin beraber taşınarak, taşımacılık ücretinin taşınacak yük oranında müşterilere paylaştırılmasıdır. Parsiyel taşımacılık özellikle ağır makine ve makine parçalarının taşınması ile proje uygulamaları için tercih edilmektedir.
Parsiyel taşımacılık hizmetleri özellikle hacmen çok fazla yer tutmayan veya hafif olan yüklerin taşınmasında ihracatçı ve ithalatçılara önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Parsiyel taşımacılığın diğer avantajları;
- Talep kadar malzemenin taşınmasını sağlar. Araç doldurmak için istenilenin üzerinde yükleme yapılması gerekmez.
- Talep kadar yükleme yapıldığı için, yüklerin varacağı ülkede depolama maliyetlerinin de düşmesini sağlar.
- Yüklerin araçtan indirilmesi kısa süreceği için işçilik açısından da vakit kazandırır.
Bunun yanında Sırbistan ile nispeten düşük miktarda ithalat – ihracat yapan işletmeler için de avantajlıdır. Parsiyel taşımacılık günümüzde en fazla tercih edilen taşımacılık biçimidir.
Parsiyel taşınacak yüklerin fiyatlandırılmasında yüklerin hacimleri baz alınır. Ağırlıkları çok yüksek olan yüklerde ağırlık hesaplanır. Üzerine başka yük konulamayacak yüklerde “ölü navlun” hesaplaması yapılmaktadır. Bu hesapta yükün üzerinde kalan ancak yükün niteliğinden dolayı kullanılamayan römork hacmi de taşıma bedeline eklenir. Bu tür yükler genellikle darbelere karşı dayanıksız, üst üste istif edilmemesi gereken yüklerdir. Parsiyel taşımacılıkta yüklerin araçlara yerleştirilmesi hem sürüş hem de yüklerin güvenliği açısından büyük önem taşır. En ağır yüklerin römorkun en dip kısmına yüklenmesi ve sabitlenmesi gerekmektedir.
Parsiyel yük taşımacılığında bir araya geldikleri zaman tehlikeli olabilecek yüklerin aynı araçta taşınmamaları büyük önem arz etmektedir. Yalnızca çeşitli kimyasalların değil, meyve sebze taşınması sırasında da buna dikkat edilmesi çok önemlidir. Farklı müşterilerin yüklerinin taşınması, bunların araçlardan indirildiği noktada çeşitli karışmalarına da yol açabilmektedir. Bundan dolayı Sırbistan ile ithalat ve ihracat taşımalarınızı Şah Global Lojistik gibi konusunda uzman, tecrübeli ve eğitimli çalışanları olan kurumsal bir firma ile yapmanız, yükleriniz hedeflerine vardığı zaman karşılaşacağınız kötü sürprizlerin önüne geçecektir.
Sırbistan Nakliye Fiyatları
İstanbul – Belgrad | 00 31 EURO |
---|---|
Belgrad – İstanbul | 00 15 EURO |
ANKARA – Belgrad | 00 34 EURO |
İzmir – BELGRAD | 00 33 EURO |
Sırbistan nakliye fiyatları belirlenirken ilk olarak taşınacak yükün niteliği, hacmi ve ağırlığı dikkate alınır. Frigorifik, özel önlem alınması gereken tehlikeli gaz veya sıvılar ile standart TIR dorselerine sığmayacak yükler ile eşlikçi ile taşınması gereken yüklerin ulaştırma maliyetleri farklılıklara sebep olabilmektedir. Bir diğer maliyet belirleyici ise taşıma için kullanılacak rotadır. Sırbistan büyük bir ülke olmamasına rağmen ülke içindeki mesafeler de nakliye fiyatlarını etkilemektedir.
Taşınacak yüklerin hacmi en X boy X yükseklik hesabıyla belirlenir. Taşınacak yüklerin niteliğine göre üst üste istif edilemeyecek ve kaldırılması ve başka yüklerin üzerine konması sakıncalı olabilecek yükler için “ölü navlun hesaplaması” da yapılmaktadır. Üstüne yük konamayacak yüklerin ,üstlerindeki hacmi de kullandıkları düşünülerek bu hesap yapılmaktadır.
Dünya genelinde kullanılan dorseler standart olarak 92-102 m3 aralığında hacme sahiptir. Paletle yapılan yüklemelerde bu hacim 26-28 palete denk gelmektedir. Yükleme sırasında yüklerin doğasından ve sabitleme kancalarından dolayı bu hacimlerde, pratik taşıma hacmini etkilemeyecek bir miktar düşüş yaşanması kaçınılmazdır. Bu farklar nakliye fiyatlarına yansıtılmaz.
Sırbistan nakliye fiyatlarını etkileyen bir diğer etmen de deniz rotası seçilen durumlarda gemilerin belirlediği navlun ücretleridir. Yapılması gerekebilecek ek sigortalar, TIR’da bulundurulması gerekebilecek ek personel, refakatçi aracı, boyut olarak dorselere sığmayan veya belirlenen ağırlık limitlerinin üzerinde olduğu için geçilecek ülkelerden özel izin alınması gereken yükler de Sırbistan nakliye fiyatlarını etkilemektedir. Dorselere sığmayacak veya ağırlık limiti üzerinde olan yüklerde daha sağlıklı fiyat verebilmek adına gönderilecek yük incelendikten sonra fiyat çalışması yapılmaktadır.
Frigorifik araçlar nakliye sırasında tenteli araçlara göre daha fazla yakıt tükettiklerinden dolayı nakliye fiyatlarında da farklılıklar olabilmektedir. Bu araçların taşıdıkları yükün taşınma sıcaklığı da önemli bir etmendir. -18 santigrat derecede taşınması gereken donuk gıdalar daha yüksek sıcaklıklarda taşınabilen taze meyve ve sebzelerden daha fazla yakıt tüketilmesine sebep olmaktadır. Bu da Sırbistan navlun fiyatları hesaplanırken etkili olabilmektedir.
Şah Global Lojistik olarak uzun yıllardır hizmet verdiğimiz Türkiye – Sırbistan rotasında müşterilerimize en uygun navlun ücretlerini sunmaktayız. Bizden fiyat almadan Sırbistan rotasında taşıma anlaşması yapmayın.
Transit Taşıma
Sırbistan ile Türkiye arasında yoğun olarak nakliye yapılmaktadır. Nakliye çalışmalarında ülke sınırları kullanılır. Türkiye’den yükün çıkış yapabilmesi için yasal izin ve belgelerin alınması gerekir. Sınırlar arasında yük taşımacılığının güvenli yapılması için bu belgelerin tamamlanması önemlidir. İki ülke arasında yük taşınırken bazı durumlarda üçüncü ülkenin sınırları kullanılmaktadır. Üçüncü ülkenin sınırlarının kullanılması durumunda yük gümrüğe takılabilir. Yüklerin gümrüğe takılmaması için transit nakliye kullanılır. Transit nakliye çalışmalarında gerekli işlemler ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Bu sayede yük sahipleri herhangi bir sorunla karşılaşmadan yüklerini taşımış olur.
İki ülke arasında nakliye çalışmaları yapılırken zaman oldukça önemlidir. Zamanın doğru değerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde nakliye süresi uzar ve yükler bundan etkilenebilir. Herhangi bir aksiliğin olmaması adına gerekli işlemler sırayla yapılmalıdır. İki ülke arasında yapılan nakliye çalışmalarında ekibimiz süreyi en iyi şekilde değerlendirir. Sırbistan transit süreleri değişmektedir. Alanında bilgi ve birikim sahibi ekibimiz bu süreyi en iyi şekilde yönetmektedir. Sizler de zaman kaybının yaşanmaması adına firmamızla iletişime geçebilir, nakliye çalışmaları için detaylı bilgi alabilirsiniz. Tam donanımlı firmamızda bulunan ekibimiz kalite standartları kapsamında nakliye hizmeti vermektedir. Transit sürelerini hangi nakliye türünün kullanıldığı etkilememektedir. Ekibimiz süreyi kontrol etmek ve doğru kullanmak adına profesyonel hareket etmektedir. Sizler de firmamızın vermiş olduğu bu hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
Sırbistan Denizyolu Taşımacılğı
Sırbistan denizyolu taşımacılığı ülkenin denize kıyısı olmadığından dolayı Tuna Nehri üzerinden veya Hırvatistan üzerinden gerçekleşmektedir. Hırvatistan’ın Adriyatik Denizinde bulunan Rijeka Limanı Sırbistan’a deniz yoluyla ulaşmak için en yoğun kullanılan limandır. Aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük limanlarından biri olan Rijeka Limanı aşağıdaki terminallerle hizmet vermektedir;
- Ro-Ro gemileri terminali,
- Sıvı yükler terminali,
- Konteyner terminali,
- Tahıl terminali,
- Çok amaçlı terminal,
- Kütük terminali,
- İklimlendirmeli kargo terminali (soğuk depolanması gereken ürünler için),
- Yolcu terminali.
Limanların yoğunluğuna ve taşınan yüklerin durumuna göre gemiler Ploče, Zadar, Šibenik ve Split limanlarına da yönlendirilebilmektedir. TIR’ların taşındığı Ro-Ro gemileri Rijeka Limanı dışında Zadar ,Šibenik ve Split limanlarına yanaşabilmektedir. Yanaşılacak olan liman gemi işletmecisi veya acente ile görüşülerek belirlenmektedir. Deniz yolu kullanılarak Sırbistan’a ulaşmak isteyen araçlar belirlenen limandan (İstanbul, İzmir, Zonguldak veya Mersin) Ro-Ro gemilerine yüklenerek Yunanistan’ın güneyinden kuzeye yönelip Adriyatik Denizindeki limanlara ulaşmaktadır. Yolun kalanı karayolları üzerinden kat edilmektedir.
Sırbistan’a deniz yoluyla ulaşmanın bir diğer yolu Romanya’dan Kara Denize dökülen Tuna Nehrini kullanmaktır. Belgrad’da Tuna Nehri üzerinde kurulu olan Belgrad Limanı Sırbistan’ın en önemli limanıdır ve özellikle ülkenin komşuları ile yaptığı ticarette önemli bir yeri vardır. Ülkemizden yapılan nakliyeler için çok fazla tercih edilmeyen bu rotanın kullanılması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Avrupa Birliği kapsamında faaliyet gösteren Tuna Nehri Komisyonu tarafından biçimlendirilen Tuna Nehri trafiği ve ticaretindeki payını arttırmak isteyen ülkemiz bu alanda girişimlerini sürdürmektedir. Bu rota açıldıktan sonra Türkiye ve Sırbistan arasındaki ticaretin daha da hareketlenmesi beklenmektedir .
Deniz taşımacılığının kara taşımacılığına göre avantajları;
- Deniz taşımacılığı iklim etkilerinden karayollarına göre daha az etkilenir. Kaza sonucu yüklerin zarar görmesi veya gecikmeler yaşanması ihtimalleri düşer,
- Liman gümrüklerinde işlemler karayolu gümrük kapılarına göre daha hızlı bir biçimde tamamlanır, zaman tasarrufu sağlanır. Deniz taşımacılığının kara taşımacılığına göre dezavantajları;
- Tehlikeli bazı maddeleri taşıyan TIR’ları gemiler kabul etmeyebilmektedir,
- Standart dışı ölçü ve ağırlığa sahip yük taşıyan TIR’ları gemiler kabul etmeyebilmektedir,
Şah Global Lojistik olarak müşterilerimizin her nitelikte yükünü Sırbistan’a ulaştırmak için eğitimli ve tecrübeli çalışanlarımızla hizmetinizdeyiz. Sırbistan’a deniz yolu ile taşınmasını bir yükünüz varsa bizimle görüşmeden karar vermeyin.
Nakliye Güzergahı
Türkiye Sırbistan yol güzergahı olarak genellikle tercih edilen rota Türkiye – Bulgaristan –Sırbistan’dır. Bu güzergahta Türkiye’den Bulgaristan’a geçişler Edirne’de bulunan Hamzabeyli ve Kapıkule sınır kapılarından gerçekleşmektedir.
Ankara ve İstanbul’u birbirine bağlayan Otoyol 4 (O4) veya E-80 yolu Tekirdağ ve Edirne’yi geçerek Kapıkule Sınır Kapısına kadar ulaşmaktadır. Ulaşım kolaylığı sayesinde Kapıkule Sınır Kapısı Avrupa ülkelerine, Yunanistan hariç, ulaşmak için fazla tercih edilen sınır kapısı haline gelmiştir. E-80 yoluna ek olarak Otoyol 7 (O7) veya halk arasında bilinen ismiyle Kuzey Marmara Otoyolu da sınır kapısına olan ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Bu otoyol aynı zamanda sınır kapısına giden veya ülkemize giriş yapan araçların İstanbul trafiğine girmeden şehrin önemli bir kısmına erişebilmesini ve 3 Köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Anadolu yakasına geçmelerini de kolaylaştırmaktadır. İki otoyol Anadolu yakasında, Fatih ilçesinde birleşmektedir. Bu sayede Ankara – Kapıkule arasında yol alacak araçlar otoyoldan hiç çıkmadan hedeflerine ulaşabilmektedir.
Kapıkule’nin Bulgaristan tarafındaki kısmına Kapitan Andreevo ismi verilmektedir. Sınır kapısının ismi ise Gradina – Kalotina’dır. Bu kapıdan Bulgaristan’a geçen araçlar A4 otoyoluna, halk arasındaki ismiyle Maritsa (Meriç nehri) Otoyoluna girebilirler veya D-100 karayolundan devam edebilirler.2015 yılında tamamlanan bu hat Trakya Otobanı olarak da bilinen A1 otoyoluna bağlanır ve Sofya’ya kadar bu yoldan ilerlenebilir.
Bulgaristan’ın başkenti olan Sofya’dan otoyoldan çıkmadan Gradina – Kalotina sınır kapısına ulaşmak mümkündür. Gradina Sırbistan tarafında, Kalotina ise Bulgaristan tarafında kapının bağlı olduğu yerleşim birimlerinin ismidir .Gradina ve Sırbistan’ın başkenti Belgrad birbirine otoyollar ile bağlıdır. Sırbistan’ın önemli şehirleri de otoyol ağına dahildir.
Kapıkule, Gradina – Kalotina sınır kapısı yaklaşık 730km mesafededir. Araçlar bu mesafeyi 8 saate yakın bir zamanda alabilmektedirler. Ancak TIR şoförlerinin kanunlarla belirlenen dinlenme süreleri sebebiyle bu süre uzamaktadır .İstanbul’dan yüklenen bir TIR’ın yola çıktıktan sonra Belgrad’a ulaşması için ihtiyaç duyacağı süre 4gün olarak kabul edilmektedir. Bunda en önemli etmen Bulgaristan ve Sırbistan gümrüklerinde yaşanan beklemelerdir. Bunun yanında TIR sürücülerinin gün içerisinde dinlenmeden araç kullanabilecekleri saatler belirli olduğundan dolayı yolculuk süreleri olması gerekenden uzun hale gelebilmektedir.
Sırbistan’a Tır Kaç Günde Gider
Sırbistan tır kaç günde gider sorusu bu ülke ile ticaret yapmak isteyen herkesin cevabını merak ettiği bir sorudur.4 gün Trafik kazaları günümüzde hala birçok ülkede her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine, yaralanmasına ve kalıcı zararlar görmesine sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından yayınlanan istatistiklere göre;
- Dünya genelinde her yıl ortalama 1.3 milyon kişi trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu her gün 3242 kişinin trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybettiği anlamına geliyor.
- Dünya genelinde her yıl 20-50 milyon kişi trafik kazaları sebebiyle yaralanmaktadır. Bu kişilerden bir kısmı kalıcı zararlar görmekte, çeşitli uzuv ve işlevlerini yitirmektedirler.
- Karayollarında yaşanan trafik kazaları dünya çapında meydana gelen ölümlerin %2.5’inioluşturmaktadır ve en fazla ölüme neden olan sebepler sıralamasında 11 sıradadır.
- Trafik kazalarının dünya ekonomisinde her yıl 530 milyar dolar kayba neden olduğu düşünülmektedir. Bu miktarın içinde yaralananların tedavileri, zarar gören araç, yol, bina gibi yapıların tamir veya yeniden inşa masrafları da bulunmaktadır.
Trafik kazaları çeşitli önlemlerle azaltılabilir, yaralanma ve ölümlerin önüne geçilebilir olarak görülmektedir. “İnsan” trafik kazalarında en önemli etmendir. Yayaların, sürücülerin, araçta bulunan bireylerin beraber değerlendirildiği bu başlık, toplam kazaların %70’den fazlasına sebep olmaktadır. İnsan etmeninin arkasından yol durumu (iklim, yol yapılırken yapılan hatalar vb.) ve mekanik sebepler gelmektedir.
İnsan hatalarını azaltmak için Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) 1979 yılında sürücülerin sağlığı veçalışma standartları ile ilgili bir sözleşme yayınlamıştır. 153 numaralı sözleşme olarak geçen bubelgeye göre;
- Yüklü ağırlığı 3500kg’dan yüksek olan ticari yük taşımacılığı yapan ve şoförü dahil 9 veya daha fazla kişi taşıyan araçları kullanan kişiler 24 saatlik periyodlar içinde toplam 9 saatten fazla araç kullanamazlar. Şoförler mola vermeden 4.5 saatten fazla araç kullanamazlar. 4.5 saat araç kullanan şoför en az 45dk dinlenmek zorundadır.
- Şoförler 24 saatlik dilim içinde 8 saati kesintisiz olmak üzere toplamda en az 11 saat dinlenmiş olmalıdırlar.
- Araçta iki adet şoför bulunması halinde, 24 saatlik periyodun süresi 30 saate yükseltilir.
Kazaların azaltılması için uygulanan bu kısıtlamalar ticari araçların Türkiye – Sırbistan arasındaki yolculuklarının gümrükte beklenen zamana göre genellikle 4 gün sürmesine sebep olmaktadır.
Sırbistan Taşımacılıkta Şah Lojistik Avantajları
Sırbistan taşımacılıkta Şah Lojistik avantajları ile ithalat ve ihracat yapan şirketler tarafından en sık tercih edilen nakliye şirketlerinden biri olmayı başarmıştır. 1996’dan beri faaliyet gösteren Şah Global Lojistik batıda İngiltere, İrlanda, Norveç, Portekiz’e, doğuda Moğolistan ve Çin’e, güneyde İran, Suudi Arabistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada hizmet vermektedir.“ Kaliteli hizmet” ve “önce güven” düsturlarıyla hareket eden işletmemiz müşteri memnuniyetini ilk sırada tutmakta, daha uygun fiyatla hizmet verebilmek adına kaliteden asla ödün vermemektedir. Yaşanan kazalar, zarar gören veya kaybolan yüklerle tanılan bir sektörde bu gibi olumsuzlukları tamamen engellemek için her türlü teknolojik imkânı ve eğitim olanağını kullanmaktadır. Şah Global Lojistik, yıllardır sektörde bu gibi kayıpları en az yaşayan şirket olarak müşterilerinin güvenini kazanmayı başarmıştır.
Hizmet kalitemiz ve kazandığımız bu güveni korumak adına başta şoförlerimiz olmak üzere bütün çalışma arkadaşlarımız periyodik eğitimlerden geçmektedir. Bütün bakımlarını resmi servislerde yaptırdığımız çekicilerimizi sürekli yenileyerek arızaların önüne geçmek için çalışıyoruz. Frigorifik dorselerimiz de üreticileri ve iklimlendirme tesisatı imalatçıları tarafından periyodik olarak bakıma alınmaktadır. Bu sayede dorselerin izolasyonlarının yeterli olduğundan ve iklimlendirme sistemlerinin doğru çalıştığından emin olmaktayız. Bu sistemlerde yaşanabilecek tek bir arızanın tüm yükü kullanılmaz hale getirebileceğinin bilinciyle bu dorselerimize özel bir özen göstermekteyiz.
Uzun yıllarını sektöre ve ithalat ihracat çalışmalarına veren çalışma arkadaşlarımızın öz verileriyle yalnızca yurtiçinde değil, yurtdışında da saygı kazanmayı başarmış bir işletmeyiz. Müşterilerimize verdiğimiz geniş kapsamlı hizmet ile her türlü isteği karşılayabilen filomuzla rakiplerimizin altından kalkamadığı yükleri hız ve güvenle adreslerine teslim etmekteyiz
.Farklı nitelikteki yükleri taşıyabilen güncel araç filomuz ve dorselerimizle ister frigo olsun isterstandart dışı yükler olsun her yükün nakliyesini sağlıyor, gerekebileceği durumlarda müşterilerimizenakliye ve resmi işlemler konusunda danışmanlıkta da bulunuyoruz.
Özellikle deniz, hava ve demiryolu nakliyat sektöründe faaliyet gösteren iş ortaklarımızla sürekli bağlantı içinde olarak müşterilerimize nakliyat taleplerini daha hızlı ve daha uygun fiyatlı bir biçimde gerçekleştirmek için yeni fırsatlar arıyoruz. Siz de yalnızca yurtiçi değil, Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gönderileriniz için bizden fiyat almadan hareket etmeyin.
Karayolu Nakliye
Sırbistan karayolu nakliye hacmi yıldan yıla artmaktadır. Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliğinde katettiği önemli mesafe ile ekonomisinin canlanmaya başlamasının bunda rolü büyüktür. Ayrıca ülkeninyüklü miktarda dış yatırım alması, Tuna Nehri ticaretinin de hızlı yükselişi önemi vardır. Birçok Türkşirketinin hali hazırda Sırbistan’ın komşularının pazarlarında önemli noktalarda olması da Türkmarkalarının Sırbistan pazarına girmesini kolaylaştıran bir diğer etmendir. Ticari yakınlaşmadanmemnun olan Sırbistan ve Türkiye hükümetleri bu yakınlaşmayı derinleştirecek adımlardaatmaktadır.
Gelir bazında Sırbistan’ın en fazla ihraç ettiği ürünler;
- Motorlu taşıtlar (otomobil, motosiklet, ufak ticari araçlar)
- Elektrikli ev ve el aletleri,
- Çeşitli makinalar ve mekanik cihazlar,
- Plastik ve plastik ürünleri,
- Demir, bakır, çinko, gümüş, altın, magnezyum gibi metaller,
- Mermer,
- Tuz bulunmaktadır.
Gider bazında Sırbistan’ın en fazla ithal ettiği ürünler;
- Demir ve çelikten üretilen aletler,
- Çeşitli makinalar ve mekanik cihazlar,
- Kâğıt, karton ve bunlardan üretilen ürünler,
- İlaç, eczane ürünleri yer almaktadır.
Ülkenin ithalat ve ihracatında en önemli pay hiçbir sınıfta yer almayan ürünlere aittir.
Türkiye’nin Sırbistan ile arasındaki ticarette en fazla ihraç ettiği ürünler;
- Çeşitli makinalar ve mekanik cihazlar,
- Motorlu taşıtlar,
- Plastik ve plastik ürünleri öne çıkmaktadır.
Ülkemize Sırbistan’dan gelen ürünler ise;
- Kauçuk ve kauçuk mamulleri,
- Tütün ve tütün ürünleri,
- Çeşitli makinalar ve mekanik cihazlar,
- Demir ve çelik öne çıkmaktadır.
Bu ürünlerin taşınmasında karayolu birçok işletme tarafından ilk seçenek olarak tercih edilmektedir.Bunun en önemli sebepleri;
- Sırbistan’ın denize kıyısı olmadığından dolayı deniz yoluyla yapılacak nakliyelerin operasyon maliyetlerini olumsuz etkilemesi,
- Karayoluyla gerçekleştirilen daha pratik olması,
- İki ülkede de Türkiye – Sırbistan arasında nakliyat yapmakta uzmanlaşmış çok sayıda kişi ve firma olması,
- Türkiye’nin Tuna Nehrini ticari rota olarak etkin bir biçimde kullanamaması,
- Avrupa ve Ortadoğu arasındaki ticareti arttırmak için hazırlanan altyapıların kalitesi,
- Maliyet avantajları olarak sayılabilir.
Şah Global Lojistik olarak uzun yıllardır hizmet sunduğumuz Türkiye – Sırbistan rotasında tecrübeli ve ülkeyi tanıyan şoförlerimiz ile her türlü nakliyenizi en hızlı ve güvenli bir biçimde hedefine ulaştırıyoruz.
Frigo Taşımacılığı
Frigo taşımacılığı nasıl yapılır sorusu ısı hassasiyeti olan ürünlerin ithalat ve ihracatlarını gerçekleştirmek isteyen birey ve firmalar tarafından sorulmaktadır. Frigo taşımacılıkta kullanılan ve bu iş için özel olarak üretilen dorseler sahip oldukları iklimlendirme sistemleri ve yalıtım sayesinde belirli sıcaklıklarda sabitlenebilmektedirler. Sıcaklığın istenen seviyede sabitlenebilmesi, bozulmaya meyilli, donuk, yüksek veya düşük ısı sebebiyle kararsız hale gelebilen maddelerin ve gıdaların taşınması için idealdir. Frigorifik dorseler dışarı ile hava akımını da azaltacak biçimde üretilmektedirler. Bu sayede ortamdaki nem miktarı da kontrol edilebilmekte ve taşınan yüklerin ömrü uzatılabilmektedir.
Isı hassasiyeti olmayan yükler, 18 santigrat derece ve üzerinde standart dorseler ile taşınabilirken;
- Unlu mamuller, yumurta, çikolata vb. ürünler 15-18 santigrat derecede,
- Sebze, meyve, kırmızı ve beyaz et çeşitleri 4-8 santigrat derecede,
- Doldurulmuş sebze, meyve, dondurma gibi ürünlerin ise -18 ile -26 santigrat derece aralığında taşınması gerekmektedir.
Bazı gıdalarda taşınan ortamın nem miktarı da büyük önem taşımaktadır. Taşıma sıcaklığında yaşanabilecek değişmeler ürünlerin bozulmasına sebep olacağı gibi, bir kere çözülmeye başlayan ürünün tekrar dondurulması bakteri üremesini engellemeyeceği için ürünlerin insan sağlığı için sakıncalı ve kullanılmaz hale gelmesiyle sonuçlanacaktır.
İlaç ve aşıların da taşınmasında sürekli olarak kullanılan frigorifik dorselerin kaliteli bir biçimde imal edilmiş olması kadar, sıcaklıklarının sürekli gözlenmesi ve iklimlendirme ünitelerinin sürekli çalışır biçimde tutulması çok önemlidir. Ayrıca yükün türüne göre hedef sıcaklığın doğru ayarlanması da büyük önem taşımaktadır. Olması gerekenden yüksek bir sıcaklıkta taşınan ürünler yolda bozulurken ,daha düşük sıcaklıkta taşınan ürünlerin ise tatlarında bozulmalar, fiziki yapısında bozulmalar gerçekleşebilmektedir. İlaç, aşı ve kimyasallar ise tamamen kullanılmaz hale gelebilir veya kararsız duruma geçerek yol güvenliğini tehlikeye atabilmektedir.
Bundan dolayı frigo taşımacılık ile nakledilmesi gereken ürünleriniz için Şah Global Lojistik gibi tecrübeli şoför ve sevkiyat personelleri olan firmaları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Frigo taşımacılıkta nakliye sırasında aracın iç sıcaklığını kaydeden, sektörde “ajan” olarak tabir edilen kayıt cihazlarının, taşınacak ürünlerin uygunluk belgesi ve izinlerini temin etmek mal sahibinin tasarrufundadır.
Sırbistan Varış Şehirleri
1. Belgrad | 7. Alacahisar | 13. Baç |
2. Irig | 8.Uzice | 14.Kula |
3. Niş | 9. Tutin | 15.Güvercinlik |
4. Leskofça | 10. Sombor | 16. Surcin |
5. Seniçe | 11. Kurşunlu | 17. Paracin |
6.Yenipazar | 12.Pasarofça |
Sırbistan Nüfusu
Sırbistan nüfusu ve dini özellikleri bakımından diğer Balkan devletleriyle benzer özelliklere sahiptir. Karmaşık bir demografiye sahip olan ve farklı etnik kimlikleri bünyesinde barındıran ülkenin nüfusu 7milyon civarındadır. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Sırpların önemli bir kısmı Ortodoks kilisesine bağlıdır. Katolik ve Protestan nüfus Ortodoks nüfusu takip eder. Başkenti Belgrad olan ülkenin resmi dili sırpça olup, Boşnakça, Rumence, Rusince, Macarca, Slovakça, Rusça ve Hırvatça dilleri de bölgesel olarak tanınan dillerdir. Güney doğu Avrupa’da, Balkanlarda yer alan modern Sırbistan Cumhuriyeti2006 yılında Sırbistan Karadağ Cumhuriyetinin bölünmesiyle ortaya çıkmıştır. Bir dönem Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olan ülkenin siyasi tarihi Avrupa ve Dünya tarihini etkileyen önemli birçok olay taşımaktadır .
Dünyanın en karışık bölgelerinden birinde yer alan Sırbistan son yüzyılda yaşanan savaşlardan büyük ölçüde etkilenmiş, ekonomik gelişimini sağlıklı olarak sürdürememiştir. 1990’lar da yaşanan iç savaş ve arkasından gelen ambargolar ülkenin ekonomik gelişimini olumsuz etkilediği gibi siyasi olarak da istikrarını uzun süre sağlayamamasına yol açmıştır.
Bundan dolayı ülke yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar taşımaktadır. Sırbistan ekonomisinin yaklaşık %70 hizmet sektörü, %26 üretim sektörü, kalan %4’ü ise tarım sektöründen oluşmaktadır. Son 10 yıldaki ülkedeki işsizlik oranı ortalama olarak %11 seviyesindedir. Üretim alanında başı çeken sektörler;
- Otomotiv,
- İlaç üretimi,
- Madencilik,
- İşlenmiş gıda üretimi,
- Elektronik,
- Tekstil,
- Madencilik yer almaktadır.
Özellikle Avrupa kökenli birçok şirket Sırbistan’da fabrikalar açmaya veya buradaki şirketleri satın almaya başlamışlardır. Sırbistan’ın Türkiye, Rusya, Belarus, Kazakistan başta olmak üzere ile serbest ticaret anlaşmaları vardır. EFTA ve CEFTA ticaret organizasyonları ve bunların temsil ettiği ülkelerle de serbest ticaret anlaşması olan ülkenin Amerika Birleşik Devletleri ile gümrük vergisinde indirimler ön gören bir ticaret rejim anlaşması imzalamıştır. Sırbistan ithalatı, ihracatından ortalama olarak %25daha fazladır.
2009 yılında Avrupa Birliğine başvuran Sırbistan’ın görüşmeleri devam etmektedir. Sırbistan’ın 2024veya 2025 yılında birliğe tam üye olması beklenmektedir.
Doğusunda Bulgaristan ve Romanya, batısında Hırvatistan, Karabağ ve Bosna Hersek, güneyinde Kuzey Makedonya ve Kosova, kuzeyinde ise Macaristan ile sınır komşusu ülkenin denize kıyısı ve limanı bulunmamaktadır.
Türkiye Sırbistan Arası Kaç Km ?
(1.621,8 km) E80 üzerinden
Sırbistan Türkiye Arası Kaç Saat Sürmektedir ?
Türkiye Sırbistan arası uçakla 1 saat 52 dakika sürmektedir. Türkiye Sırbistan arasındaki uçuş mesafesi 1.612 km’dir ortalama 700 km hızla giden bir uçak 1 saat 52 dakikada hedefine ulaşmaktadır. Aktarmalı uçuşlarda bu süre zarfı değişiklik göstermektedir.
Türkiye Irak arası karayolculuğu 1.612 km olup ortalama 20 saat 14 dakika sürmektedir. Yol şartları güzergah değişiklikleri bu süre zarfını ve ya km bilgisini değiştirebilmektedir.