Denizyolu Taşımacılığı Hizmetleri
Denizyolu taşımacılığı hizmetleri Lojistik sektörüne uzun yıllar önce karayolu taşımacılığı ile giriş yapan Şah Lojistik, uzun bir süre alt yapı çalışmalarını sürdürdüğü ve geçen zaman içerisinde tamamladığı Denizyolu taşımacılığı faaliyetlerini de ekleyerek çalışma alanlarını genişletmiş bulunmaktadır. Firmamız Türkiye’nin sayılı limanları arasında yer alan MIP Mersin limanı çevresinde faaliyet göstermenin avantajıyla oldukça geniş bir alana hizmet vermeye başlamıştır
Deniz araçları isimleri öğrenmek isteyenlere uzman personelimiz kısa ve öz olarak bu talepler doğrultusunda cevap verecek bilgidedir Nakliye fiyatları konusunda en uygun maliyete taşımacılık hizmeti sunmaktayız. Gerek kuru yük gemisi navlun fiyatları gerekse kum çıkarma gemisi fiyatları konusunda size bir telefon kadar yakın olan firmamız yılların deneyimi usta personel ve tecrübeli kaptanlarla hizmetlerini hız kesmeden sürdürmektedir
Denizyolu taşımacılığı ile yurt dışından yapılan ithalat nakliyeleri, ülkemizden yurt dışına gönderilen ihracat yükleriı ve ülkemiz bünyesinde bulunan limanlar arası yurt içi deniz yolu taşımacılığı çalışmalarımız halihazırda devam etmektedir. Tedarik zincirimizde bulunan güçlü acentelerimizle yaptığımız işbirliğimiz çerçevesinde her türlü açık ve ambarlı kuru yük gemisi ve roro seferlerimiz haftanın belirli günleri çıkış yapılmak suretiyle devam etmektedir.
En yoğun talebi gören pozisyonda bulunan özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Kuzey ve Güney Afrika ülkeleri ile Orta doğu ülkelerinin tüm limanlarına deniz yolu taşımacılığı hizmeti sunmaktayız. Çalışmalarımız, yüksek tonaj kapasiteli gemiler çerçevesinde dökme ve açık yük taşımacılığı, denizyolu konteyner nakliyesi ve roro taşımacılığı alanlarında devam etmektedir.
Ülkemizin Pendik, Ambarlı, Derince, Haydarpaşa, İzmir, Antalya, Taşucu, Mersin, İskenderun, Zonguldak, Trabzon ve Samsun gibi daha bir çok limanlarından sağlanan ithalat ve ihracat denizyolu taşımacılığı bünyesinde liman içi transit işlemler, liman gümrük işlemleri, lokal işlemler, depolama faaliyetleri, lashing hizmetleri, beyanname ve ihracat işlemleri konularında da çalışmalarımız mevcuttur.
Denizyolu lojistik çalışmaları kapsamında komple yüklemeler dışında yoğun talep gören parsiyel grupaj ve parça yük taşımacılığında da geniş alana hitap eden hizmet ağımız ile İstanbul, İzmir ve Mersin limanlarından haftalık düzenli olarak parsiyel konteyner servisi hizmetleri sunabiliyoruz. Parsiyel yükler bulundukları adreslerden iç nakliye ile alınmak suretiyle gönderilecek ülkelerin limanlarına teslim edildiği gibi adrese teslim şeklinde de sağlanmaktadır.
Deniz Yolu Taşımacılığı Nedir?
Deniz yolu taşımacılığı her türlü deniz aracı ile bir yerden başka bir yere mal veya hizmetin ulaştırılması olarak tanımlanabilir. En çok önem taşıdığı aşan ise uluslararası ticarettir. Deniz yolu taşımacılığı nedir? Diye soracak olursanız eğer özellikle3 tarafı denizlerle kaplı olan ülkemizde bizler için de çok büyük bir öneme sahip olan taşımacılık yöntemidir.
Lojistik yönetim sistemlerinde kullanılan deniz yolu taşımacılığı firmalara ve şirketlere farklı bir taşıma seçeneği sunmaktadır. Özellikle uluslararası ticarette kargo şirketlerine büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Yeri geldiğinde çok daha kısa sürede taşıma işlemi gerçekleşmektedir. Deniz yolu taşımacılığı denize kıyısı olan bir ülkeden yine denize kıyısı olan başka bir ülkeye deniz yolunu kullanmak sureti ile yapılan taşımacılığın adıdır . Ülkeler ticaret yaparken denize kıyısı olma özelliği taşımayan ülkelere de belli bir tere kadar bu yöntem kullanılmaktadır.
Denizyolu Taşımacılığı
İstanbul – Moskova | 2500 USD |
İstanbul – Petersburg | 2200 USD |
Ankara – Moskova | 2300 USD |
İzmir – Moskova | 2200 USD |
Özellikle dış ticareti yoğun olan şirketlerde yeri geldiği zaman büyük bir kolaylık ve hızlı bir taşımacılık yapılabilmektedir. Bunun en büyük sebebi deniz yolu taşımacılığıdır. Eski çağlardan beri kullanılan bu yöntem hala günümüzde de kullanılmaktadır. Kargo şirketleri için vazgeçilmez bir taşımacılık yöntemi olması sebebi ile taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir.
“Deniz yolu taşımacılığı nedir” Sorusunun tam anlamıyla cevabını profesyonel anlamda taşımacılık yapan şirketler çok daha iyi bilmektedirler. Tek sefere çok fazla mal ve hizmet taşıma gibi bir olanağa sahip olması ile de deniz yolu taşımacılığı önemini bir kez daha göstermektedir. İstisnasız her kargo şirketi şu an bu yöntemi kullanmaktadır.
Çağdaş ve Modern Bir Taşımacılık
Eski zamanlardan bu yana kullanılan deniz taşımacılığı, günümüze kadar daima gelişerek gelmeyi başarmıştır. Şu an son derece modern ve çağdaş bir şekilde bu taşımacılık kullanılmaktadır. Dış ticaretin yoğunlaşması ile deniz yolu taşımacılığı çok daha ileri seviyelerde kullanılmaya devam etmektedir.
Şirketler için limanlar arası transferler büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Bu nedenle her şirket artık bu taşımacılığı zorunlu olarak kullanmaktadır. Deniz yolu taşımacılığı nedir derken, aslında istenilen mal ve hizmetin istenilen yere deniz yolu taşımacılığı ile sağlanması diyebiliriz.
Deniz Yolu Taşımacılığı Türleri
Deniz yolu taşımacılığı türleri yapılan sefere göre iki grupta toplanmaktadır.
- Düzensiz Taşımacılık
- Düzenli Taşımacılık
Düzensiz taşımacılık: bu taşıma türünde taşıma işlemini gerçekleştirecek gemiler dünya piyasasında nerede taşınacak yük bulurlarsa oraya giderek taşıma işlemini gerçekleştirmektedirler. Bu gemiler neredeyse Dünya’nın her yerine yük taşımaktadırlar. En karlı yük taşıma nerede ise oraya giderek taşıma işlemini yapmaktadırlar. Bu taşımacılık yönteminde genellikle gemiler kiralanarak taşımacılık faaliyeti uygulanmakta ve mevsimsel yükler taşınmaktadır. Bu taşımacılık türünde herhangi bir düzen söz konusu değildir.
Kara taşımacılığında olduğu gibi firma en karlı taşımacılığı seçerek en hızlı şekilde o taşıma işlemini gerçekleştirmektedir. Bu nedenle bu taşımacılığı yapan firmalar ona göre dizayn edilmekte ve buna uygun olarak kullanılmaktadır.
Düzenli taşımacılık: belirli limanlar arasında gerçekleşen ve belirli bir sayıda gemi ile düzenli bir şekilde yapılan taşıma türüdür. Her taşıma işlemi önceden belirlenmiş ve programlanmış bir şekilde yapılmaktadır. Bu taşımacılık türünde geminin dolup dolmamasının bir önemi yoktur.
Yük ve Gemi Taşımacılığına Göre Deniz Yolu Taşımacılığı
Genellikle hız, zaman ve giderlere bağlı olarak belirlenen taşıma türleri mevcuttur. Hatta bu faktörlere göre yeni gemiler inşa edilmektedir. Yüklere özel olarak uygun gemiler kullanılarak çok daha iyi bir taşımacılık yapılmaktadır. Yüke uygun taşımacılık genellikle o ad ile anılmaktadır. Hangi tür yük taşınıyorsa o yüke göre taşımacılık yapılmaktadır. Bu türleri şöyle sıralayabiliriz;
- Tanker taşımacılığı
- Ro-Ro taşımacılığı
- Konteyner taşımacılığı
- Kombine taşımacılık
- Dökme yük taşımacılık
Bu taşıma türleri uygun yüke uygun gemi projesi ile ortaya çıkmış ve buna projeye uygun faaliyetlerini sürdürmektedir. Deniz yolu taşımacılık türleri böylelikle değişkenlik gösterebilmektedir.
Deniz Yolu Taşımacılığı Türlerinin Faydaları
Deniz yolu taşımacılığı türleri ayrı ayrı kategorize edilerek çok daha fayda sağlamaktadır. Bunun en bürük sebebi uygun yüke uygun gemi kullanılmasıdır. Bu sayede en şirketler tasarruf etmekte hem de deniz yolu taşımacılığını kullanan profesyonel firmalar ortaya iyi bir iş çıkarmaktadırlar. Son derece iyi bir taşımacılık yöntemi olan deniz yolu taşımacılığı gün geçtikçe çok daha faydalar sağlamaktadır.
Deniz Yolu Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Ticaret ile uğraşan şirketlerde lojistik masraflar satış fiyatlarının oluşmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bu nedenle her şirket için deniz yolu taşımacılığı nasıl yapılır? Sorusuna en iyi cevabı verebilmelidir.
En uygun şekilde deniz yolu taşımacılığı yapan şirketler hiç şüphesiz kâr marjını yükseltebileceklerdir. Yani deniz yolu taşımacılığını kullan her firma bu işin nasıl yapıldığı iyi bilmeli ve uygulamaya iyi bir şekilde geçirmelidir. Bu sayede bu taşımacılık yöntemini nerede kullanacağını da tam olarak öğrenebilecektir. Lojistik faaliyetlerin satış fiyatlarının oluşmasında etkin bir rolü olması taşımacılığın ne kadar önemli olduğu gözler önüne sermektedir. Bu nedenle taşımacılık faaliyetleri her işte büyük bir önem arz etmektedir.
Konteyner Taşımacılığı
Deniz yolu taşımacılığında en sık kullanılan yöntem olan konteyner taşımacılığı en fazla kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Her yıl dünya çapında gelişen ve değişen ticaret beraberinde ekonomik taşıma yöntemlerini de getirmektedir. Bu ekonomik taşıma yöntemleri arasında özellikle deniz yolu taşımacılığında konteyner yöntemi uygulanmaktadır.
Deniz yolu taşımacılığı nasıl yapılır? Bu sorunun cevabı aslında şirketlerin lojistik faaliyetlerindeki stratejisini belirlerken sorulan sorulardan bir tanesidir. Bu taşımacılık yönteminde konteyner taşımacılığı direk olarak şirketlerin kar seviyesini yükseltmektedir. Bunu sebebi ise bu yöntemde çok daha fazla mal ve ürünün tek seferde kolaylıkla taşınabilmesidir. Gerekli olan liman ve taşıma araçlarına sahip bir şirket bu taşımacılık yöntemini hiç şüphesiz profesyonel bir şekilde yapabilecektir. Ya da iyi bir taşımacılık firması aracılığı ile karını arttırabilecektir.
Deniz Yolu Taşımacılığının Geleceği
Dünya’da sıklıkla kullanılan bu yöntem denizler var olduğu sürece hiç şüphesiz kullanılmaya devam edecektir. Bu taşımacılık yöntemini büyük bir gelecek beklemektedir. Bu nedenle şirketler deniz yolu taşımacılığına büyük bir önem vermektedir. Lojistik faaliyetlerinin başında gelen taşımacılık bu faaliyetlerin büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Deniz yolu taşımacılığı nedir? Diye sorarak bu taşımacılığın önemini görmektedirler. Buna bağlı olarak uluslararası ticaret yapan şirketler büyük miktarlarda deniz yolu taşımacılığına yatırım yapmaktadır. Özellikle deniz yolu taşımacılığı yapan firmalar ile çalışmaktadırlar. Bu sayede bu taşımacılığa yeri geldikçe lojistik destekte kullanmaktadırlar.
Deniz Yolu Konteyner Taşımacılığı
Deniz taşımacılığı henüz yazının kullanılmadığı zamanlardan beri uzak mesafelerde ticaretin yürütülmesini sağlayan en önemli eylem olmuştur. Binlerce yıldır gemiler boyunca sadece ticaret malzemeleri değil, yeni fikirler, hastalıklar da şehirler, ülkeler hatta kıtalar arasında dolaşmıştır.
Deniz taşımacılığı büyük ve ağır yüklerin uzun mesafelerde taşınması için en kolay ve hızlı yol olsa da barındırdığı riskler ve tehlikeler zamanının en büyük alternatifi olan kara taşımacılığından çok daha fazlaydı. İnsanlık piramitlerin dev taşlarının taşındığı sal benzeri yapılardan günümüzün deniz yolu konteyner taşımacılığı için kullanılan dev gemilere ulaşana kadar dalgalı bir denizde yol almıştır.
Gemiler; Uygarlıkların İnşa Edilmesini Sağlayan Araçlar
Geçmiş zamanda gemilerin batmasının en önemli sebeplerinden biri, havanın bozulduğu ve denizin kabardığı durumlarda geminin sallanması sonucu yer değiştiren yüklerin geminin alabora olmasına sebep olmasıydı. Bunun yanında, yüklerin gemilere elle indirilip bindirilmesi yüzünden birçok kaza yaşanabilmekte ve ürün kayıpları olmaktaydı. Antik Yunan’da tüccarlar bu durumların önüne geçmek için dip kısımları sivri ve dolu olan amforalar kullanmaya başlamışlardı. Bu amforalar hem gemilerin omurgalarına kaymalarını engelleyecek şekilde dizilebilmekte hem de altları daha dayanıklı olduğu için çarpma ve düşmelere karşı içlerindeki yağları korumakta daha başarılı idiler. Bilinen ilk standart taşıma yöntemleri bu amforalardır.
Zaman içerisinde gemi tasarımları gelişmeye devam etmesine rağmen taşınan yüklerin ağırlığının omurga üzerinde dengeli dağılması ve yüklerin kaymalarının engellenmesi hala deniz taşımacılığında güvenlik açısında en önemli konulardan biridir.
1830’lı yıllarda İngiltere’de demir yolu taşımacılığında yüklerin daha hızlı boşaltılıp yüklenebilmesi için dönemin at arabalarında da taşınabilecek boyutlarda ahşap kutular kullanılmaktaydı. Bu kutular zaman içerisinde çelik iskelete çivilenmiş ahşaplardan oluşmaya başlamıştır ve iki dünya savaşında da kullanım alanı bulmuştur.
Verimli ve Güvenli Bir Taşıma Yöntemi; Konteyner
Modern konteynerlerin doğuşu ise 1930’lu yıllarda şekillenmeye başlamıştır. Avrupa ve Amerika’da farklı girişimlerle ortaya çıkmaya başlayan konteynerler, 1950’lerde patlak veren Kore Savaşında edinilen tecrübelerle bugünkü formlarına ulaşmışlardır. 1970’li yıllarda İSO standartları ile ebatları ve diğer özellikleri belirlenen konteynerler, başta deniz taşımacılığı olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahiptir ve dünyanın lojistik yükünü taşıyan araçlar haline gelmişlerdir.
Günümüzde deniz yolu konteyner taşımacılığı dünya ticaretinin esas yükünü çeken taşımacılık türüdür. Konteynerlerin içlerinde bulunan malzemeleri denizin olumsuz etkilerinden koruması, yüklenip boşaltmalarının kolay olması, üst üste yüklenebilmeleri ve saklanabilmeleri onları ekonomik ve verimli birer araç haline getirmiştir. 20’den fazla farklı konteyner tipi sadece katı ürünlerin değil, dökme, sıvı, gaz formunda güvenli bir biçimde taşınmasını mümkün kılmıştır. Bu sayede deniz yolu konteyner taşımacılığı sadece katı malzemelerin değil, bozulma riski olan ve hızlıca yerine ulaştırılması gereken çok özel yükler hariç her türlü yükün taşınması için de en çok tercih edilen yöntem haline gelmiştir.
Günümüzde yüzlerce konteyner taşıyabilen, gelişmiş balast sistemleriyle dengeleri ayarlanabilen gemiler sayesinde deniz yolu konteyner taşımacılığı günümüzün en güvenli, en ekonomik lojistik yöntemidir. Biz Şah Global Lojistik olarak müşterilerimizin deniz yolu konteyner taşımacılığı ihtiyaçlarını karşılamak adına hizmet vermekteyiz.
Liner Taşımacılığı Nedir?
Özellikle son yıllarda üreticilerin sadece ürün değil, hizmet kalitesi ile de öne çıkmaya çalışmalarıyla Liner Taşımacılığı nedir sorusu gittikçe daha çok sorulmaya başlanmıştır. Liner taşımacılığı geminin rotasının ve programının belirlendikten sonra yük almaya başladığı, tarifeye dayalı taşımacılık şeklidir.
Maliyet Değil, Hız Odaklıdır
Liner taşımacılıkta öncelik maliyet değil, hizmet kalitesi ve hızdır. Geminin hangi limandan hangi gün ve saat ayrılacağı, hangi limana ne zaman gideceği önceden belirlenir. Gemi, boş bile olsa, belirlenen gün ve saatte limandan ayrılarak yolculuğuna başlar. Bundan dolayı yakıt maliyetleri yüksektir ve bu maliyet taşıma fiyatlarına yansır. Fakat hızlıdır. Tramp taşımacılığın aksine geminin kalkması için tamamen yüklenmesi beklenmez. Bundan dolayı müşteri memnuniyetini, pazara hızlı ulaşmayı arzu eden şirketler tarafından tercih edilir. Zaman baskısını taşınacak malzemeleri bekleyen taraftan alıp, taşıyıcı üzerine yükler.
Tramp taşımacılık daha çok bozulma riski olmayan, gecikmelerin tolere edilebildiği, nispeten ucuz malların taşınması için tercih edilirken, Liner taşımacılık ise genellikle maddi kıymeti daha yüksek, zaman baskısı olan, ürünlerin taşınmasında tercih edilir.
Liner taşımacılığı ikiye ayrılır. Bunlar Modern Linercılık ve Konvansiyonel Linercılıktır.
Modern Linercılık: Geminin seferde geçirdiği sürenin limanda geçirdiği süreden fazla olduğu durumlar için kullanılır. Yükleme ve boşaltma işlemlerinin daha hızlı gerçekleşmesi gerekmektedir. Gemi ve liman personeli üzerindeki zaman baskısını arttırır, geminin daha fazla liman gezmesini sağlar.
Konvansiyonel Linercılık: Geminin limanda geçirdiği süre, seferde geçirdiği süreden fazladır. Yükleme ve boşaltma için daha fazla vakit ayrılır. Zaman baskısı daha düşüktür.
Zaman Baskısını Dağıtır
Liner taşımacılığı yapılırken planlama büyük önem taşır. Bundan dolayı lojistik sektörü dışında bulunan profesyoneller uzun dönemli planlamalar yaparken liner taşımacılığı nedir sorusunu sıklıkla sormaktadırlar. Liner taşımacılık modeliyle çalışılırken gemilerin rotalarının planlanması kadar, gemiye yüklenecek malzemelerin miktar ve türlerinin de planlanması gerekmektedir. İlk önce indirilecek konteynerlerin hızlı indirilebileceği slotlara konurken, tekrar yükleme yapılırken geminin ağırlık dengesinin korunması büyük önem taşımaktadır.
Bundan dolayı uzun süreli üretim planları yapmaya başlayan şirketlerde çalışanlar liner taşımacılığı nedir sorusunu sıkça sormaktadırlar. Biz Şah Global Lojistik olarak liner taşımacılığı konusunda müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak ve danışmanlık vermek için eğitimli ve sektörde tecrübeli uzman personelimiz ile hizmetinizdeyiz.
Nakliyemiz Deniz Yolu İle Kaç Günde Ulaşır?
Deniz yolu ile taşıma bin yıllardır insanlar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Kara rotası olan ticaret yollarında bile insanlar deniz yolunu kullanmayı tercih etmişlerdir. Bunun en önemli sebebi, deniz yolunun pratik ve hızlı olmasıdır. En ufak gemiler bile insan veya hayvan gücü ile zorlukla taşınabilecek miktarda malı zorlanmadan en uzak mesafelere taşıyabilmektedirler.
Bunun en önemli örneğini coğrafi keşifler gerçekleşmeye başladıktan sonra baharat ticaretinin değişen İpek Yolu rotasında görüldü. Çin’den başlayan ve Orta Asya, İran, Türkiye’den geçen ve Akdeniz limanlarında son bulan İpek Yolu, rotasının Afrika kıtasının etrafından dolaşan deniz rotası ile değiştirmiştir. Gemilerin kat ettiği mesafe kara rotasının iki katından fazla olmasına rağmen, gemiler insan ve hayvanlardan daha hızlı hareket ettiği ve geceleri durmak zorunda olmadığı için aylar süren kara yolculuğunun yerine haftalarla ölçen deniz rotası almıştır. Çin’den mallarımız deniz yolu ile kaç günde ulaşır sorusunu soran batılı kaşifler, artan mesafeye rağmen büyük ölçüde azalan süre neticesinde deniz yollarını kullanmayı tercih etmişlerdir.
Tek Bir Cevabı Olmayan Soru; Nakliyemiz Ne Zaman Gelir
Nakliyemiz deniz yolu ile kaç günde ulaşır sorusunu cevaplamayabilmek için önce aşağıdaki sorulara cevap vermemiz gerekmektedir;
- Yükleme ve boşaltma limanları nerelerdir?
- Taşıma Tramp mı yoksa Liner olarak mı gerçekleşecek?
- Rota üzerinde riskli bölge var mı?
Bu sorular cevaplandırıldıktan sonra nakliyemiz deniz yolu ile kaç günde ulaşır sorumuza doğru bir yanıt arayabiliriz.
Örneğin, yukarıda ki etmenlere göre Çin’den ülkemize gemilerin gelme süresi 18 ile 36 gün arasında değişmektedir. Japonya’da bu süre 41 günü bulabilmekte, Avustralya, Brezilya, Arjantin gibi uzak bölgelerde ise 60 günü geçebilmektedir.
İklim ve Yasalar da Etkili
Küresel iklimin ısınmasıyla beraber Kuzey Kutup Dairesinde bulunan buzların azalmasıyla yeni oluşan Arktik Okyanus Rotasıyla Avrupa’dan Çin’e uzanan yolun 12 ila 15 gün arasında kısalacağı hesaplanmaktadır.
Gemi yanaşıp, mallar indirilse bile, gümrükte yaşanabilecek gecikmeler, evrakların hazırlanmasında yaşanabilecek aksaklıklar sebebiyle teslimatın sarkması ihtimalleri de gözden kaçırılmamalıdır.
Değişken sayısının oldukça fazla olduğu deniz yolu taşımacılığında sürenin en sağlıklı tespiti için taşıyıcından veya temsilcilerinden güncel bilgi almak en sağlıklısıdır. Biz Şah Global Lojistik olarak her türlü olumsuzluğu önceden tespit edip, oluşmadan önlem alarak müşterilerimizin işlemlerini hızlı bir biçimde gerçekleştirmelerine yardımcı olmak adına eğitimli ve tecrübeli personelimizle hizmetinizdeyiz.
Deniz Yolu Taşımacılığı Maliyeti
Deniz yolu taşımacılığı diğer taşımacılık türlerinden neden daha ucuzdur? Diye merak edenlere şu şekilde cevap vermemiz mümkün. Deniz yolu taşımacılığında çok fazla miktarda mal ve hizmetin tek seferde uzun mesafelere taşınması taşıma faaliyetlerinde büyük bir ekonomik fayda sağlamaktadır. Buna bağlı olarak tek seferde uzun mesafelere taşıma işlemi bu taşıma türünü diğer taşıma türlerine göre ucuz kılmaktadır.
Deniz yolu taşımacılığında kitlesel taşıma kapasitesi maksimum seviyede olmakta ve bu durumda yine bu türü maliyet olarak çok daha ucuz hale getirmektedir. Bunun yanı sıra dış ticaret ile ilgilenen ülkelerin jeopolitik konumu maliyeti büyük ölçüde etkilemektedir. Örneğin bizim ülkemiz, denize kıyısı olmayan ya da denize kıyısı az olan ülkelere göre avantaj bakımından üstünlük sağlamaktadır. Maliyet bu taşımacılık türünde düşük olmakta bu da ülkelere avantaj sağlamaktadır. Deniz yolu taşımacılığı maliyeti hesaplanırken her durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Deniz Yolu Taşımacılığının Avantajları
Deniz yolu taşımacılığı maliyeti diğer türlere göre her zaman düşük hesaplanmaktadır. Buna bağlı olarak bu taşımacılık şirketlerin lojistik faaliyetleri açısından büyük bir avantaj elde etmelerine sebep olmaktadır. Deniz yolu taşımacılığını kullanan bir şirket bu taşımacılığı kullanmayan şirketlere göre maliyeti düşürmekte ve bu ürün satışına etki etmektedir. Bu durumda bu taşımacılık her açıdan avantaj sağlamaktadır.
Deniz yolu taşımacılığına önem veren şirketler bu durumu rakiplerine göre avantaj görmektedirler. Günümüzde çoğu şirket bu avantajdan yararlanmak içi deniz yolu taşımacılığını tercih etmektedir. Hatta neredeyse her bir şirket deniz yolu taşımacılığı yapan profesyonel firmalar ile çalışmaktadır.
Deniz Yolu Taşımacılığını Tercih Sebepleri
Bu taşımacılık türünü seçmenin en büyük sebeplerinden bir tanesi düşük maliyetli bir taşıma olmasıdır. Deniz yolu taşımacılığı maliyeti istisnasız diğer taşıma türlerine oranla çok daha düşüktür. Bu nedenle karını yükseltmek isteyen şirketler bu yolu kullanarak lojistik faaliyetlerine ayrılan bütçeye büyük oranda katkı sağlamaktadırlar. Bu sayede deniz yolu taşımacılığı her bir şirket için tercih sebebi olmaktadır. Dünyanın her yerinde kullanılan bu taşımacılık türüne talep her geçen gün daha da artmaktadır.
Deniz Yolu Taşımacılık Fiyatları
Deniz yolu taşımacılık fiyatları sektörde “navlun” olarak anılır. Deniz taşımacılığı, uygun maliyetli olması ve güvenliği ile ayrılır. Deniz yolu taşımacılık fiyatları alternatifleri olan hava yolundan ortalama 20, kara yolundan 7, demiryolundan ise 4 kat daha ucuzdur. Deniz yolu taşımacılık fiyatlarının alternatiflerinden bu kadar düşük olmasının ilk sebebi yakıt maliyetlerinin taşınabilen yük/ton başına çok düşük olmasıdır. Bunun yanında taşınan yük/kg başına ihtiyaç duyulan personel sayısının da az olması, hava şartlarından kara ve hava yollarından az etkilenmesi de önemli etmenlerdir.
Mesafe, Zaman, Miktar Üçgeninde Maliyet
Deniz yolu taşımacılık fiyatları, navlun belirlenirken birden fazla etken değerlendirilir. Bunlardan en önemlisi elbette bütün taşıma işlerinde olduğu gibi mesafedir. Yükün ağırlığı, konteynerle mi, Ro-Ro gemisi ile mi, yoksa özel amaçlı kuru yük gemileri ile mi taşınacağı bir diğer önemli etkendir. Kullanılan konteyner tipi ve sayısı da önemlidir. Ölçek ekonomisi deniz yolu taşımacılık fiyatları belirlenirken de etmendir ve ne kadar fazla konteyneriniz veya fazla yükünüz varsa, taşımacılık için o kadar uygun fiyatlar alabilirsiniz.
Maliyet odaklı sunulan ve limandan doldukları zaman hareket eden Tramp taşımacılığı yapan gemiler her zaman daha uygun fiyatlar sunarken, yolculuğa çıkacakları tarihin belirli olmaması zaman baskısı olan yükler için kullanılmalarını olanaksız kılar. Bunun yanında Liner taşımacılığı yapan gemilerin tercih edilmesi ise teslimat zamanının önceden bilinmesine olanak sağlarken, fiyatların da yükselmesine yol açmaktadır.
Krizleri Fırsata Çevirebilirsiniz
Birden fazla gemisi bulunan armatörler, gemilerinin özelliklerine göre de farklı navlun taleplerinde bulunabilmektedirler. Bunun yanında deniz yolu taşımacılığı uluslararası krizlerden en çok etkilenen sektörlerden biridir. Günümüzde korsanlık faaliyetlerinin de hala gerçekleştirildiği bazı bölgeler vardır ve bu bölgelerden geçecek gemilerin sigorta masrafları yükseldiği için navlun ücretlerinde de yükselme olmaktadır.
Bu riskli suların tercih edilmesindeki en büyük neden, büyük limanlar ve su yolları arasında mesafenin en kısa olduğu alanlardan biri olmasıdır. Bu sayede zaman ve yakıt tüketimi açısından büyük avantaj sağlanmak istenmektedir.
Siyasi kriz, konteyner temin edilememesi, genel grev ve benzeri gibi olaylarla taşımacılık faaliyetlerinin azaldığı dönemlerde de deniz yolu taşımacılık fiyatları aşağı doğru hareketlenebilmektedir.
Tüm bu sebeplerde deniz yolu taşımacılık fiyatları, navlun ücretleri, sürekli değişmektedir ve her yükleme öncesinden tekrar sorgulanmalıdır. Karışık gözüken bu prosedürlerde Şah Global Lojistik olarak her türlü ürün ve malzemenizi dünyanın her köşesine ulaştırmak için hizmetinizdeyiz.
Deniz Yolu Taşımacılığında Kullanılan Evraklar Nelerdir?
Uluslararası ticarette tarafların yükümlülüklerini belirten ve garanti altına alan evrakların düzenlenmesi uluslararası yasalar tarafından zorunlu tutulmuştur. Kaçakçılığın ve dolandırıcılığın engellenmesi için düzenlenen bu evraklar aynı zamanda vergilerin tespiti, ülkeler arasında gerçekleşen ticaretin boyutu ve konularının tespiti için de kullanılmaktadır.
Bu alanda çalışmak veya dış ticaret yapmak isteyen birçok insanın cevabını aradığı sorulardan biri de deniz yolu taşımacılığında kullanılan evraklar nelerdir sorusudur.
Deniz yolu taşımacılığında kullanılan evraklar nelerdir sorusunun cevabına geçmeden önce bu evrakların neden düzenlendiğine bakmamız gerekmektedir. Deniz yolu taşımacılığı binlerce yıldır gerçekleştirilen, kültürleri birbirine bağlayan bir ticaret biçimidir. Günümüzde deniz yolları güvenli olsa da daha birkaç yüzyıl öncesine rağmen Karayipler, Akdeniz, Güney Asya denizleri ve Hint okyanusu korsanlık faaliyetlerinin çok yoğun gerçekleştiği bölgelerdi. Korsanlığı engellemenin en kolay yollarından biri taşınan malzemelerin kaynağının belirtilmesini zorunlu kılmaktı. Bunun yanında taşınan malzemelerin, taşındığı iddia edilen malzemelerle uyuşması, kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesi için de çok önemliydi. Bu yüzden malzemelerin kaynaklarının ispat edilmesi için evraklar düzenlenirdi.
Eğer bu evraklar mevcut değilse, malzemeler çalıntı ve gemideki tayfa korsan olarak kabul edilirdi. Bu evraklar aynı zamanda tüccardan alınacak vergilerin ve liman ücretlerinin de belirlenmesi için kullanılırdı. Tıpkı günümüzdeki gibi bürokrasi, antik zamanlarda bile suçların engellenmesi ve toplumsal düzenin yürütülmesi için oldukça önemliydi.
Yapılan kazılarda Antik Yunan ve Mısır medeniyetlerinden eski irsaliye örnekleri, mühür yerine kullanılmış yüzükler bulunmuştur. Yağmaladıkları gemilerdeki malzemeleri satamamaları zaman içerisinde korsanların bu faaliyetlerini sonlandırmalarında etkili olmuştur.
Sigortacılık faaliyetlerinin ortaya çıkması da Venedikli tüccarların uğrayabilecekleri zararın risklerini dağıtmak istemeleri neticesinde çıkmıştır. Günümüzde tüm bu evraklar aynı zamanda taraflar arasında yetki ve sorumlulukları tanımlayan sözleşmeler ve bankalara ibraz edilecek ödeme emirleri olarak da işlev görmektedirler. Günümüzde deniz yolu taşımacılığı ve uluslararası ticaret, uluslararası kanunlarla sıkı bir biçimde tanımlanmış, hazırlanması gereken evraklar biçim ve içerik bakımından detaylı şekilde belirlenmiştir.
Deniz yolu taşımacılığında kullanılan evraklar nelerdir sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.
Konşimento (Bill of Landing)
Taşınacak malzemenin gemiye teslim edildiğini gösteren belgedir. Düzenlendiği andan itibaren yük ile ilgili hak ve sorumluluklar taşıyana geçer.
- Taşıma sözleşmesi yerine geçer.
- Kıymetli evrak statüsündedir. Konşimento gösterilerek mallar ticaret konusu yapılabilir.
- Yükün sahibinin, miktarı, hacmi, türü, yükleneceği ve boşaltılacağı limanlar ile taşıma işleminin yapılacağı geminin bilgileri ile ödeme koşulları, alıcı bilgilerini içerir. Birden fazla nüsha olarak düzenlenir ve taraflara verilir.
Özel durumlarda düzenlenen farklı Konşimentolar da vardır. Bunlar “Doğru Konşimento”, “Kirli Konşimento”, “Tesellüm Konşimentosu” ve “Aktarma Konşimentosu”dur.
Ordino (Mate’s Receipt)
“Yükleme Ordinosu” olarak da bilinir. Yükün, yükleyiciye, liman başkanlığına, teslim edildiğini gösteren belgedir. Yük, gemiye yüklendiği zaman Konşimento ile değiştirilir.
Teslimat Emri (Delivery Order)
Parsiyel, yani tek konşimentoyla birden fazla alıcısı olan yüklerin taşındığı durumlarda düzenlenir ve malların alıcılarını belirtir. Bilgilendirme amacıyla düzenlenir.
Manifesto (Manifest)
İrsaliye ile aynı işlevi görür. Gemide bulunan yüklerin türlerini ve miktarlarını belirtir. Yükleme limanında, yüklemelerden sorumlu acenta tarafından hazırlanır.
Deniz yolu taşımacılığında farklı durumlar için farklı evraklar kullanılmaktadır. Özellikle malzemelerin gemilere ve alıcıya teslimatı, sigorta ve vergi masrafları konularında farklı uygulamalar mevcuttur. Uzun yıllardır içinde bulunduğumuz deniz yolu taşımacılığı alanında tecrübeli ve uzman personelimizle bütün ihtiyaçlarınız konusunda hizmet ve danışmanlıkta bulunuyoruz.
Denizyolu Nakliye Firmaları
- ŞAH GLOBAL LOJİSTİK. Mesaj Gönder. yetkili kişi. …
- ARINAK LOJİSTİK GÜMR.TURZ.BİLİŞİM İTH. İHR. SAN. …
- As cargo. Mesaj Gönder. yetkili kişi. …
- ULDEMİR LOJİSTİK. Mesaj Gönder. yetkili kişi. …
- E Tdsal Lojistik Uluslararasi Tasimacilik San. Tic. ve Ltd. …
- ALİCAN TAŞIMACILIK. Mesaj Gönder.
Globalleşen dünyada uluslararası ticaretin önemi ve rolü gittikçe artan önemi, bu sektörün omurgasını oluşturan denizyolu nakliye firmaları açısından yeni fırsatların ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bunun yanında, gittikçe büyüyen sektör yeni yatırımcılarında iştahını kabartmakta ve neticede her yıl yeni denizyolu nakliye firmaları kurulmaktadır. Sektörde uzun süredir varlıklarını sürdüren denizyolu nakliye firmaları bu rekabette ayakta kalabilmek adına müşterilerine fiyat avantajı olarak yansıtırken, ufak ve yeni firmalar yenilikçi ve müşteri odaklı hizmetlerle piyasada yer edinmeye çalışmaktadırlar.
Küresel Ekonominin Temeli; Nakliye
Küresel nakliye işlemlerinin %90’dan fazlası denizyolu nakliye firmaları tarafından gemilerle gerçekleştirilmektedir. Kiralama, leasing gibi finansal araçların yaygınlaşmasıyla, piyasada birçok gemi el değiştirmekte ve yeni firmaların önleri açılmaktadır. Tercih edilen geminin türüne veya kapasitesine göre firmalar farklı alanlarda uzmanlaşmayı tercih edebilmektedirler.
Yeni yatırımcılar bu büyüyen pastadan pay kapmak adına müşterilerine özelleştirilmiş hizmetler sunarak öne çıkmaya çalışmaktadırlar. Veya belirli bir alan seçip, o alanda uzmanlaşarak diğer bütün imkanları göz ardı etmeyi seçerler. Yeni kurulan denizyolu nakliye firmaları stratejilerini oluştururken başta sahip oldukları maddi güce dikkat etmelidirler. Bunun ardından merkezlerinin bulunduğu lokasyonda üretilen veya ihtiyaç duyulan malzemelerin miktar ve nitelikleri ile piyasada daha önce edinilen tecrübe ve bağlantılar da mutlaka dikkatle değerlendirilmelidir.
Ülkemizde Lojistik Fırsatları
Ülkemiz gerek coğrafi konumu gerekse sahip olduğu insan kaynağı sayesinde global lojistik pazarında önemli bir duraktır. Bundan dolayı lojistiğin her alanında ülkemizde birçok şirket rekabet etmektedir. Ülkemiz enerji kaynaklarının kesiştiği bir coğrafyada, çok farklı iklim koşullarıyla beraber geniş tarım alternatifleri sunan, sanayileşmiş bir ekonomisiyle farklı lojistik çözümlerine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle ihraç edilen tarım ürünlerinin taşınmasında kullanılacak araçların sahip olması gereken donanımların uluslararası yasalarla sıkı olarak tanımlanması ve yetkili kurumlar tarafından denetleniyor olması, bu alanda rekabete atılmak isteyen yatırımcılar için risk oluşturmaktadır.
Biz Şah Global Lojistik olarak bu farklı ihtiyaçları karşılamak adına geniş araç filomuz ve eğitimli personelimiz ile hizmet vermekteyiz. Müşterilerimizin Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Japonya, Güney Amerika, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyet, Nijerya, Kuzey Avrupa ülkeleri gibi hızla büyüyen ve dünyanın en büyük pazarlarına hızlı ve düşük maliyetle giriş yapabilmeleri adına deniz taşımacılığı konusunda hizmet ve danışmanlık sunuyoruz.