Lojistik Tanımı
Lojistik Nedir ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların nakliye, depolama, gümrükleme, ambalajlama ve dağıtımını ifade etmektedir. Lojistik ihtiyaç duyulan ürünün ihtiyaç duyulan yerde ve ihtiyaç duyulan zamanda temin edilmesini sağlar. Yine diğer bir lojistik tanımı müşterilerin ya da şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak için temin noktası ile tüketim noktası arasındaki kaynakların akışının en hızlı ve en güvenli sağlanması için çalışılmasıdır. Bu akışın yönetilmesine lojistik denilmektedir.
Lojistiğin Koordineli Yönetilmesi
Lojistik zinciri iyi yönetilmeli ve her bir alan birbiriyle uyumlu bir şekilde koordineli olarak çalışmalıdır. Ürünlerin, servislerin, bilginin temin ve tüketim noktası arasındaki akım ve depolanmanın planlanması ve iyi sağlanması gerekmektedir. Lojistik tanımı yani sözlük anlamı olarak ise geri hizmet manasına gelmektedir. Lojistik tüm endüstriyel sektörlerde verimlilik, tedarik zinciri ve proje devreye alma sürelerinin istenen düzeyde olmasının sağlamaya çalışır. Şah Global lojistik olarak firmamız her türlü lojistik desteği sizlere sunmakta olup güvenilir ve hızlı ürün tedariki için bizlere ulaşabilirsiniz. Lojistik sektöründe birçok alanda hizmet vermekte olup faaliyetlerimizi dünya çapında gerçekleştirmekteyiz. Avrupa, Asya, Ortadoğu, Balkanlar da dâhil geniş bir lojistik ağımız bulunmaktadır.
Lojistiğin Yapı Taşları
Lojistik bir organizasyon içinde kaynakların koordinasyonunu sağlayarak bu fonksiyonların her birinden gelen bilgileri birleştirir. Lojistik tanımı iki temel üzerine kurulmuştur. Birincisi depolama ve malzeme ağı boyunca akışın sürekliliğini sağlamak. İkincisi ise projelerin sonuçlanması için kaynak zincirini koordine etmektir. Lojistik bir ürünün ilk aşamasından son aşamasına kadar olan süreci tanımladığı için birçok sektörü içine almaktadır. Lojistik sektöründen hemen hemen her alan ve firma faydalanmakta olup sektör çok geniş bir çalışan ağına sahiptir.
Firmamız her türlü lojistik desteği sağlamakta olup karayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, vagon nakliyesi, proje taşımacılığı, uluslararası taşımacılık ve yurtiçi taşımacılık gibi çeşitli seçeneklerimiz mevcuttur. Lojistik sektörü hızlı bir şekilde gelişmekte olup her geçen gün kendine yeni alanlar eklemektedir. Lojistik yedi temel üzerine kurulmuştur. Bunlar ise doğru ürünün, doğru miktarda, doğru şartlarda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru maliyetle, doğru müşteriye ulaşmasıdır. İnsan faaliyeti ile ilgili olan hemen her alan, lojistikten doğrudan veya dolaylı olarak etkilenebilmektektedir.
Lojistik Nedir
Lojistik nedir? … sorusunun cevabını almak için sayfanın devamını okuyarak bilgi edinebilir veya mail yolu ile bize ulaşabilirsiniz Üretimi yapılmış bir ürün veya eşyanın üretim noktasında başlayan meydana geliş anından tüketici veya kullanıcıya ulaştırılması anına kadar gelişen aşamalar bütününe genel ismi ile ‘’lojistik’’ denir.
Bir ürünün üretildiği andan itibaren ambalaj, paket, palet ve kolileme gibi işlemlerinin ardından sevkiyat yapılmak üzere sevk edilmesi gereken konuma hareket etmek üzere taşıma araçlarına yüklenmesi, gümrük işlemlerinin yapılarak taşıma araçları ile sevk edilmesi, varış noktasına ulaştırıldıktan sonra tahliye işlemlerinin başlaması ve sonuçta tüketici veya kullanıcıya teslim edilmek üzere tahliye edilmesi ile tamamlanan sürecin ve işlemlerin tamamı lojistik kelimesi kapsamında gelişen fiillerdir.
Üretim yapan firmalar, dış ticaret kuruluşları, ihracatçı ve ithalatçı firmalar ile taşıma yapan nakliyeci firmalar arasında cereyan eden işlem ve fiillerin kapsamlı ismi olarak kullanılan lojistik kelimesi dilimize İngilizceden çevrilerek gelmiş olup kökeni Fransa, orijinal ismi ile ‘’logistics’’ olarak bilinir. Yukarıdaki tanımlamalar ile kapsadığı alanlarından bahsettiğimiz lojistik ülkemizde daha çok nakliyeci kuruluşlara yakıştırılan bir tanım haline gelmiştir.
Yurtiçinde, uluslararası alanda kara, deniz, demir ve hava yolu gibi taşıma alanlarının tamamında yukarıda belirttiğimiz tüm aşamaları ile vücut bulan lojistik, aynı zamanda bir çok meslek dalı ve yüz binlerce insanın istihdam edildiği dünya çapında kullanılan devasa bir iş alanı olması sebebiyle de ekonomik anlamda tüm dünya ülkelerinin zirvesinde bulunan meslekler bütününü oluşturmaktadır.
Ülkemizde lojistik firması olarak kalıp haline gelmiş olan deyim genellikle nakliyeci kuruluşlar için kullanılıyor olsa da aslı itibarı ile bu firmaların büyük çoğunluğu sadece sınırları çerçevesinde taşıma faaliyetleri içerisinde bulunmaktadır. Gerçek anlamı ile lojistik bütününü kapsayan faaliyetlerde bulunan taşıma firması az sayıdadır. Lojistik sektöründe çeyrek asra yakın bir zaman dilimini geride bırakmış olan firmamız ŞAH LOJİSTİK kapsamlı olarak lojistik’in tüm aşamaları ve unsurları ile zemin edinmiş olup, üretim aşamasından ürünün teslim aşamasına kadar olan, depolama, antrepo, liman işlemleri, gümrükleme, taşıma organizasyonu, varış noktası veya ülkesinde ki ithalat işlemleri, acentelik vs. gibi tüm alanlarda yetki ve bilgi sahibidir.
Firmalar lojistik’i tüm aşama ve süreçleri ile kapsamlı olarak ele alarak hizmet sektöründe faaliyetlerde bulunduğundan üretici, ihracatçı ve dış ticaret şirketlerinin tercih ettikleri lojistik firmaları arasında yer almalılardır. Gerek yurtiçinde bir ilimizden diğer bir ilimize sevk edilen ürünlerin taşınması gerekse de uluslararası alanda ülkemizden herhangi bir Avrupa veya Asya ülkesine ulaştırılması amacıyla başvurulan firmamız her iki alanda da işlem ve işleyişleri eksiksiz olarak yerine getirmelidir.
Şirketler lojistik çalışmalarında genellikle denizyolu ağırlıklı faaliyetlerde bulunuyor olsa da kara yolu, demir yolu ve hava yolu ile taşınması gereken ürünlerin lojistik işlemlerini de layığı ile yerine getirebilmektedir. Lojistik sektöründe taşınan ürünlerin çeşitliliği binlerle ifade edilmekte, buna bağlı olarak da aklımıza gelebilecek bütün ürün ve eşya türlerinin taşınması mümkün olmaktadır. Her ürünün gerek yapısı gerekse hacim veya ağırlıkları itibarı ile taşıma şekilleri farklılık arz edebilmektedir. Farklılık arz eden ürünlerin her birinin de taşınma şekli ve taşıma araçları da farklılık göstermektedir.
Standart yük kapsamında bulunan ürünler yine standart tır olarak tabir ettiğimiz taşıma araçları ile taşındığı gibi ağırlık ve ebatları itibarı ile standartın dışında bulunan yük grupları gabari dışı ve ağır nakliye yükü sınıfına giriyor olup bu tür yükler havuzlu ve uzamalı dorseleri bulunan lowbed diye adlandırdığımız ağır nakliyat araçları ile taşınmaktadır. Soğuk zincir ürün kapsamında bulunan yaş sebze ve meyve grupları, donuk ürün türleri ve kimyevi maddeler gibi hava şartlarından etkilenebilen hassas ürün gruplarının taşınmaları da frigo dorse olarak adlandırılan soğutucu ekipmanları mevcut tırlar ile taşıması yapılabilmektedir.
Konunun başlığında olduğu gibi ‘’lojistik nedir ? ‘’ şeklinde bir soruya verilebilecek cevapları genel hatları ile yukarı da sıralamış olsakta bahsettiğimiz konu ve alan dünyanın tamamında insan hayatının tamamını etkisi altına almış durumda bulunan lojistik çok daha detaylı unsurları ile yaşamın tam ortasında önemli bir yer almaktadır. Konu hakkında temas edilmeyen daha detaylı bilgilere ulaşmak üzere firmamız Şah Lojistik ile iletişim bölümünden irtibata geçilerek, bilgi işlem merkezimizden her türlü bilgi veya belgeyi temin edilebilmektedir.
Lojistik Nedir
Savaşlarla Doğdu | Dünyayı Hareket Ettiren Sektör |
Lojistik Ne Demek | Lojistiğin Önemi |
Lojistik Nedir Ne İş Yapar | Lojistik Nasıl Yapılır |
Tersine Lojistik Nedir | Küresel Lojistik Nedir |
Son yıllarda sıklıkla sorulan “Lojistik nedir?” sorusunun basit bir cevabı yoktur. Lojistik, üretilen ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların ihtiyaç duyulan yere ve istenen zaman aralığında teslim edilmesi işlevidir. Taşıma ve nakliyeden ibaret değildir. Antik Çin’de yaşayan ünlü General Sun Tzu lojistiğin sadece savaş için değil, barış için de ne kadar önemli olduğunu sıklıkla dile getirmiştir. Lojistik kavramı ilk endüstriyel savaş olarak kabul edilen Amerikan Bağımsızlık savaşı ile önem kazanmaya başlamıştır. Bu savaşa kadar, asker, silah, mühimmat ve gıda ordularla beraber taşınır veya istila edilen bölgelerden, halktan zorla alınırdı. Büyük bir insan ve hayvan emeği gerektiren bu uygulama, orduların hareket hızını belirleyen en önemli etmendi.
Savaşlarla Doğdu
Birinci Dünya Savaşının en kanlı çarpışmalarının yaşandığı Somme Nehri ve çevresinde Fransızların Almanlara karşı üstün gelmek için yaptıkları en önemli şeylerden biri, lojistik ağlarını geliştirmek ve cepheye daha düzenli ve hızlı mühimmat gönderip, yaralı askerler ve hayatlarını kaybeden askerlerin bedenlerini hızlıca cepheden uzaklaştırmak olmuştur.
Bunun sayesinde özellikle topların mühimmat ihtiyacı sürekli karşılanmış, sürekli top atışlarıyla Alman askerinin moralleri bozulmuş, cephe hattından hızla çekilen yaralı askerler sayesinde Fransız ve İngiliz askerlerin moralleri yükselmiştir. Cephe hattından çekilen boş top mermisi kovanlarının tekrar kullanılması da üretimi büyük ölçüde hızlandırmıştır. İkinci Dünya Savaşı tam anlamıyla bir lojistik mücadelesi olarak gerçekleşmiştir. Sanayi Devriminin ardından bu kez İkinci Dünya Savaşı’nın bitimiyle, dünya ekonomisi ikinci kez büyük bir değişim içine girmeye başladı.
Savaş sırasında askerlerin ve orduların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan birçok işletme ve fabrika ticari hayatlarına devam edebilmek adına sivil hayatta ihtiyaç duyulan ürünler üretmeye başladılar. Ürün maliyetlerini düşürmek için ölçek ekonomisine yönelen şirketler için tedarik zinciri ve pazara hızlı ulaşım büyük önem kazandı. Kendilerine lojistik nedir ve bunu yararımıza nasıl kullanırız sorularını soran işletmeler bu kavramın günümüzdeki lojistik kavramının oluşmasına yol açmıştır.
Dünyayı Hareket Ettiren Sektör
Günümüz ekonomisini geçmişten ayıran en önemli etmen, Avrupa’da dizayn edilen bir ürünün bir kısım parçalarının Kuzey Amerika’da, bir kısım parçalarının Çin’de üretilip, bu parçaların Afrika’da ki fabrikalarda monte edilip, dünyanın her bölgesinde satılıyor olmasıdır. Dünyanın her yerinde her saniye onlarca gemi, kamyon, tır sadece çeşitli hammaddeler ve ürünlerle değil, pek çok ürünün içinde yer alan yarı mamul ve parçalarla sefere çıkmaktadır.
Bunun gibi örnekler lojistik nedir sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardır. Maliyet değil, verimlilik odaklı olan lojistik kavramı, daha az zamanda, daha az insan ve makine kaynağı ile daha fazla işin yapılmasını hedefler. Burada ana kavramlar planlama ve otomasyondur. Doğru ve hızlı planlama için önce doğru ve hızlı bilgi aktarımı yapılabilmesi şarttır. Bu sebepten günümüzde lojistik planlamaları sıklıkla internetten paylaşılan bilgilerle yapılır.
Teslim edilecek malzemelerin doğası, depolanma ve taşınma biçimleri, yerleri, miktarları yoğun bir biçimde takiptedir. Yüklenme, depolanma ve sevkiyatları otomasyon sistemleri tarafından hataların engellenmesi için takip edilir. Modern lojistik planlama yöntemleri ve uygulamaları sayesinde pek çok şirket depolarında ara mamül veya hammadde tutmadan üretim yapma imkanına sahip olabilmektedir.
Şirketler, tedarikçileri ve lojistik çözümü sunan kurumlarla yaptıkları çalışmalar neticesinde, sevkiyatların zamanını saatiyle tayin edip, bütün üretimlerini bunun üzerine kurarak depolama maliyetlerinden tamamen kurtulabilmektedirler.Lojistik, tüm bu araçları hareket halinde tutan, üretim işletmelerinin faaliyetlerini devam ettirmelerini sağlayan envanter, depolama, taşıma ve planlama hizmetlerinin tamamıdır.
Lojistik Ne Demek?
Lojistik terim olarak şu manaya gelmektedir; ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların ihtiyaç duyulduğu bir zamanda karşılanmasına denir. Günümüzde ürünlerin pazarlamaları lojistik destek olmadan yapılması oldukça zordur. Çevremizde görmüş olduğumuz ve bizlerin ihtiyacını karşılayan her türlü malzeme lojistik yolu ile taşınmakta ve bizlere ulaşmaktadır. Marketten aldığımız herhangi bir ürün ya da okumuş olduğumuz gazete bizlere lojistik destekle gelmektedir. Dünya genelinde lojistik hemen hemen her alanda kullanılmaktadır.
Lojistik sayesinde işlemler hızlı ve kolay bir şekilde yapılmaktadır. Kurumların veya bireylerin ihtiyaçları lojistik yardımı ile karşılanmaktadır. Bu nedenle lojistik hayatımızın her alanında yer alan önemli bir unsur haline gelmiştir. Ayrıca lojistik unsurunu genelde nakliyeciler ya da depolama işi yapan şirketler kullanmaktadır. Buna bağlı olarak bu şirketler isimlerinin sonuna lojistik kelimesini koymuşlardır. Buraya kadar olan kısım lojistik ne demek sorusunu net olarak cevaplamaktadır.
Lojistiğin Önemi !
Kuşkusuz her alanda kullanılan lojistik bu nedenle herkes için büyük önem taşımaktadır. İster somut yapılan işlerde ister soyut yapılan işlerde gereksinim duyulan bir unsur haline gelmiştir. Lojistik faaliyetler sayesinde yapılan işler hem hızlı hem kolay hem de güvenilir bir şekilde devam etmektedir. Küçük bir işletme dahi olsa müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için lojistik unsurunu kullanmaktadır. Çünkü her işletme müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ister. İşletmelerde lojistik bu konuda büyük rol oynamaktadır. Hatta neredeyse lojistik faaliyetlerinin tam olmadığı işletmeler iflas etmeye meyletmektedir. Küçük büyük tüm işletmeler lojistik ne demek çok iyi bilmelidir.
Lojistik Hizmeti Verenler Ne Yapar?
Lojistik herhangi bir işletmenin tüm tedarik zincirinin kilit noktasında bulunmakta ve koordinasyon ile sorumlu olmaktadır. Tüm malzemelerin bitiminde yerine yenilerinin gelebilmesini sağlayanlar lojistik faaliyetini gerçekleştirenlerdir. Her işletme için lojistik mühim olmakta ve bu nedenle bu hizmeti verenlere büyük sorumluluk düşmektedir. Lojistik hizmeti veren firmalar ise zamanında teslimat yapmaya ve güvenli teslimat yapmaya çok dikkat etmektedirler. Bu faaliyeti gerçekleştirenler her bir detayı göz önünde bulundurarak stratejiler belirlemektedirler. Kısacası bu işi yapan yapanlar lojistik ne demek çok iyi bilmelidirler.
Lojistik Nedir Ne İş Yapar?
Lojistiğin temeli organize etmek ve programlamaktır. Teknolojik bir alt yapıya sahip lojistik her türlü ürün ihtiyacını gidermek için kullanılan bir unsurdur. Özellikle iş hayatımızda ve özel yatımızda her faaliyetimizi kolaylaştırmaktadır. Tedarikçilere her türlü mal veya hizmeti ulaştırmak içinde lojistik hizmeti kullanılır. Lojistik bu mal ve ürünü nasıl daha kolay ulaştırır onu hedef alan bir unsurdur.
Depolama ve fiziksel olarak dağıtımını programlama yapar. Lojistikte en kısa dağıtım yolu bulur ve bu yolla dağıtım gerçekleştirilir. Lojistikte dağıtım yapılırken sevk edilen ürünün güvenli son derece önemlidir. Ürününün emniyetli bir şekilde teslim edilmesi için ayrıca bir programlama yapılır. Tüketiciye ulaşana kadar lojistiğin tüm imkanlarından yararlanılır. Bu sayede çok daha hızlı ve kolay bir istemle ulaşım sağlanır. Lojistik nedir ne iş yapar diye merak edenler için lojistiğin tanımını yaptık şimdi ne iş yapar buna bakalım.
Lojistik nedir? Ne iş yapar? Diye soranlara cevaben şöyle diyebiliriz. Lojistik çözümler ve programlama yapar. Lojistik sektörünün dalları vardır. Bu dalları kullanarak çözümleme yapılır. Kısaca bu dallardan şu şekilde söz edebiliriz;
- Tedarik zinciri
- Fiziksel dağıtım
- Ambalajlama
- Gümrükleme
- Depolama
- Stok yönetimi
Tedarik zinciri: Ham madde, dağıtımdaki tedarikçileri içerisinde barındıran fiziksel hareket ve yönetim şeklidir.
Fiziksel dağıtım: nakliye ve taşıma yaparak planlama yapıla bir dağıtım şeklidir.
Ambalajlama: üreticiden tüketiciye dayanıklı bir şekilde ürünün ulaşmasını sağlamak için uygulanan paketleme
Gümrükleme: yurt dışı satışlarında devlet tarafından belirlenen kurallara uygun bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlamayı ifade eder.
Depolama: piyasaya sunulmayı bekleyen ürünlerin toplanma alanıdır.
Stok yönetimi: depolanan mal veya hizmetin miktarının ne kadar olduğunu tedarikçilere ne kadar süreyle yeteceğini belirleyen iş koludur.
Lojistik Nasıl Yapılır?
Lojistik her alanda kullanılması gereken bir unsurdur. Bu nedenle lojistik faaliyetler en uygun şartlarda en düşük maliyetlere iş yapabilmek için kullanılır. Gerekli görülen her sektörde kesinlikle uygulanır. Her geçen gün önemini daha da artıran lojistik şirketlerin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Lojistik nedir? Ne iş yapar? sorusunun cevabı aslında lojistik nasıl yapılır? Sorundan anlaşılmaktadır. Bu nedenle lojistik destek olmadan her sektördeki her faaliyet tam manası ile profesyonel bir hizmet veremeyecektir.
Tersine Lojistik Nedir, Neden Önemlidir?
Şirketler lojistik faaliyeti olarak daha çok hammadde ve yarı mamul tedariği, üretilen ürünlerin müşterilere gönderilmesi ve personelin üretim tesislerine taşınması olarak algılamaktadırlar. Tersine lojistik, şirketlere herhangi bir fiziki kaynak sağlamadığı gibi, çeşitli olumsuzluklar neticesinde meydana gelen ekstra durum olarak görüldüğü için uzak durulmaya çalışılan bir kavramdır.
Günümüzde internet alışverişlerinin büyük bir hızla ve şirketlerin müşterilerine hızla ulaşmasını sağlayan lojistik kapasitesinin artması sebebiyle şirketler gittikçe daha fazla iade edilen ürün ve malzemelerle karşılaşmaktadır. Bunun yanında özellikle beyaz eşya üreticilerinin tercih ettiği bir iş modeli olan eski ürünlerin alınıp, yeni ürünlerin teslim edilmesi de tersine lojistik örneğidir. İşletmeye geri dönen ürünleri ve malzemeleri kapsadığı için zaman zaman “Geri Dönüş Lojistiği” olarak da isimlendirilir.
Müşteri Memnuniyetinin Dayanak Noktası
Yukarıdaki sebeplerden dolayı birçok şirket tarafından hoş karşılanmayan tersine Lojistik, doğru kullanıldığı zaman şirketlere yeni kapılar açabilmektedir. Ürün iade ve değişimlerinin hızlıca sağlanması günümüzde şirketlerin müşteri memnuniyeti sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Günümüzde birçok şirket kaliteli ürünlerinden ziyade kaliteli ve hızlı iade, değişim, tamir gibi hizmetleriyle farklı pazarlarda büyük paylar edinmişlerdir. Ayrıca ürünlerde yaşanan teknik servis hizmetlerinin yasalarla belirlenmiş süreler içinde nihayetlendirilmesi gerekliliği, firmaları bu noktada hızlı aksiyon almaya zorlamaktadır.
Özellikle elektronik sektöründe oldukça önemli olan tersine lojistik, satış yapılan mağaza ve temsilciliklerinin stok maliyetlerini düşürmeleri için oldukça önemlidir. Biz Şah Global Lojistik olarak, kurduğumuz geniş lojistik ağının sadece tek yönlü işlememesine adına çalışıyoruz. Bu şekilde müşterilerimizin kendi müşterilerinin memnuniyetlerini sağlamaları, satış kanallarının karlarını koruyarak markaya bağlılıklarının sağlanması konularında hassas davranıyoruz.
Karbon Ayak İzimizi Düşürmek İçin
Tersine lojistiğin en büyük fark inşa ettiğ i alanlardan biri de günümüzde önemi gittikçe artan çevreye duyarlılıktır. Özellikle elektronik aletlerde kullanılan birçok materyal çevreye büyük zararlar verebilmektedir. Kullanılan plastik kaplar doğada uzun yıllar var olmaya devam ettikleri gibi, karton kutular bile uzun süreler çevresel kirliliğe yol açmaktadır. Tersine lojistik ile tekrar üreticilere kazandırılan bu ürünler ve malzemeler tekrar üretimde kullanılarak, çevre açısından da önemli faydalar sağlanabilmektedir. Bu yüzden biz Şah Global Lojistik olarak tersine lojistiğe büyük önem vermekteyiz.
Küresel Lojistik Nedir?
Dünya artık küreselleşmeye doğru gitmektedir. Uzaklar artık yakın olmaya başlamıştır. Uluslararası işbirliği ile artık işlerin yürütülmesi birçok sektöre yansımıştır. Lojistik sektörü de bunların başında gelmektedir. Lojistik bir takım kaynakların ilk aşamasından son teslim aşamasına kadar olan süreçlerini içermektedir. Bu yüzden de birçok sektörle bağlantılıdır. Bu nedenle de lojistik uluslararası bir alana dönmüştür. Birçok insanda küresel lojistik nedir sorusunu sormaya başlamıştır. Küresel lojistiğin temel amacı, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak ve dünyanın herhangi bir yerinde erişilebilir olan mal veya hizmetleri sağlamaktır.
Küresel Lojistiğin Kapsamı
Lojistik sektörü işletmenin varlığını sürdürebilmesi açısından işletmeyi kalite, fiyat, zaman ve hizmet gibi önemli pazar değişkenlerine karşı dayanıklı hale getirmektedir. Lojistik sektörünün bir diğer amacı da ürün, hammadde ve yardımcı malzemelerin ihtiyaç duyulduğunda, uygun koşullarda, ihtiyaç olan yerde ve en düşük maliyetle teslimatını sağlamaktır. Küresel lojistik nedir sorunun cevabı ise bunları uluslararası ölçekte yapmaktır. Küresel lojistiğin kapsamında uluslararası kara, hava, deniz ve demiryolu taşıma türlerinin etkin kullanımı, dağıtım, depolama, gümrükleme, uluslararası taşıma belgeleri ve dış ticaret evraklarının düzenlenmesi bulunmaktadır.
Küresel Lojistik Sektöründe Türkiye’nin Konumu
Lojistik sektörü sadece ekonomik kalkınmanın önemli bir parçası değil, aynı zamanda ülkeyi küresel boyuta taşıyacak temel bir güçtür. Türkiye ise gerek coğrafi konumu itibariyle, gerekse insan kaynakları yönünden stratejik bir ülkedir. Küresel lojistik nedir sorusunu cevapladıktan sonra ülkenin lojistik açısından konumuna da bakmak gerekmektedir. Türkiye hem doğu, batı, hem kuzey, güney yönü itibariyle önemli bir konumdadır. Türkiye Orta Asya, Kafkaslar, Kuzey Afrika bölgeleri arasında büyük bir ticaret hacminin tam ortasında bulunmaktadır.
Lojistik sektörünün en önemli parçası haline gelen jeopolitik konum, Türkiye’ye önemli fayda sağlamaktadır. Türkiye, gerek dünya coğrafyası üzerindeki konumu, gerek genç ve dinamik nüfusu ve gerekse lojistik sektörüne verilen önem ve yatırımlar sayesinde lojistik hizmetlerde dünya’da önemli bir merkez olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki ürün ve hizmetlerin aktığı bölgenin lojistiğini sağlayabilecek kapasitededir. Bizde ülkemizin bu konumunda faydalanmakta ve sizlere küresel lojistik hizmeti vermekteyiz.
Global Lojistik Nedir?
Gelişen ve değişen dünya düzeninde lojistik faaliyetlerine talep gittikçe artmaktadır. Global lojistik nedir? Diye merak edenler şunları söyleyebiliriz; temel amaç müşterilerinin tam olarak ihtiyacı karşılamak ve Dünya’nın herhangi bir yerine istenilen mal ve hizmeti sağlamaktadır. Asıl hedef kaliteye ve verimliliğe odaklanmaktır. Rekabetin yüksek olduğu ortamlarda fazlasıyla kullanılan lojistik büyük bir avantaj sağlamaktadır. Özellikle son teknoloji lojistiği kullanan firmalar her daim bir adım önde olduklarını ortaya koymaktadırlar.
Son derece önemli olan lojistik faaliyetleri Dünya’nın her alanında her sektörde kullanılmaktadır. Bu sayede her firma mal veya hizmetini en iyi şekilde tedarikçilerine ulaştırabilmektedir. Her bir firma için üretim yapmış olduğu ürünü tedarikçiye ulaştırmak belli bir maliyet gerektirmektedir. Bu nedenle doğru ve dengeli kullanılan lojistik maliyeti belli oranda düşürmekte ve firmaya büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu sayede firmalar kar marjını çok daha yüksek seviyelere çıkarabilmektedir.
Stratejik Global Lojistik?
Dünya markalarının da kullanmış olduğu lojistik unsuru stratejik olarak belirlendiği takdirde iyi sonuçlar elde edilmektedir. Her ne kadar iyi bir unsur olsa da lojistik, iyi bir strateji ile kullanılmaktadır. Gerekli olan malı tedarik etmek için kullanılan lojistik günümüzde her ülkede kullanılmaktadır. Doğru global lojistik operasyon l modelini değerlendirerek strateji belirlenmelidir. Firmalar için tedarikçilere mal veya hizmet vermekte en önemli aşamalardan bir tanesi planlamadır.
Planlama özellikle lojistik unsurunun üstlendiği en büyük görevlerden bir tanesidir. Lojistik görevini gören ekibin bu konuda titiz bir çalışma gerçekleştirmesi giderek globalleşen Dünya’da şirketin yerini belirlemesinde etkisi büyüktür. Global lojistik nedir? Sorusunu tam olarak anlayan şirketler bunun hakkını da tam anlamıyla vermektedir. Bu sayede mal ve hizmetleri tedarikçiye en iyi yollardan ulaştırmaktadır.
Global Lojistik Avantajları
Şirketlerin yeni pazarlara girmesine büyük bit katkı sağlayarak Dünya’ya açılma fırsatı sunar. Özellikle Dünya’da çok fazla talep gören mal ve hizmeti bu sayede pazarlamasını da sağlar. Her şirketin hedefinde tüm ülkelere hizmet vermek kaçınılmazdır. Bu hedefe giderken de kullanılacak en iyi yöntem global lojistik olacaktır. Global lojistik nedir? Sorusunun cevabı aynı zamanda bizlere bunun avantajlarını da göstermektedir.
Askeriye Lojistik Nedir?
Askeriye lojistik en kısa tanımıyla silahlı kuvvetlerin hareket, tedarik ve bakımın planlanıp yürütülmesidir. Bir askeri birliğin harekat yeteneğini destekleyecek tüm unsurların tasarımı ve uygulaması, ilgili ekipman ve malzemenin sağlanarak birliği her türlü tehlikeye karşı koruyacak ekipmanın ve hazırlığın sağlanmasıdır. Yeni gelişen bir alan olmasından dolayı askeriye lojistik nedir sorusuyla çok sık karşılaşmaktayız. Silahlı Kuvvetleri dış kaynak kullanımının artması, savunma sanayinin giderek güçlenmesi ile askeri lojistik sektörü giderek yaygınlaşmaktadır.
Askeriye Lojistik Alanındaki Gelişmeler
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve sivil alandaki lojistiğin gelişim seviyesi, silahlı kuvvetlerin bu alana verdiği önem, uluslararası savunma organizasyonlarına üyelik, savunma harcamalarının durumu, uyulması gereken hukuk kuralları gibi birçok faktör askeri lojistiğin gelişimini etkilemektedir. Teknolojinin ilerlemesi dolayısıyla silah sanayisinde yaşanan hızlı gelişme savaşı kazanmada tek başına kalabalık bir ordunun yeterli olmayacağını, aynı zamanda beraberinde ciddi bir lojistik sürecin uygulanması gerçeğini ortaya koymuştur. Askeriye lojistik nedir sorusunun bir başka cevabı ise askeri harekâtın başarı ile sonuçlanabilmesi açısından hayati öneme sahip bir olgudur.
Her Geçen Gün Alanını Genişletmesi
Askeriye lojistik alanının popülaritesini bu kadar arttırmasının arkasında yatan gerçek ise küreselleşen günümüz dünyasında, sadece taşıma veya sadece depolama gibi lojistiğin herhangi bir alanının tek başına yeterli olmamaya başlamasıdır. Lojistik artık başka alanlara da yönelmeye başlamıştır. Türkiye özel sektörün altyapı, teknoloji, ulaşım, depolama ve benzeri konular kapsamında lojistik alanda ulaştığı seviye itibariyle bölgesinde ve uluslararası alanda önemli bir yere sahiptir.
Özel sektörün gelişmesinde askeri lojistiğin tecrübe ve birikiminin önemli rol oynadığını söylemekte mümkündür. Bu yüzden de lojistik sektörü açısından en önemli alanlardan birisidir. Yine tekrar askeriye lojistik nedir ve bunların tedarik edilmesi nedir diye soruduğumuzda ise temin ve tedarik ise, lojistiğin araştırma, tasarım, geliştirme, imalat ve üretim ile ilgilenen koludur.
Silahlı kuvvetlerini ihtiyacı olan malzeme ile işletme, idame malzemesi ve sefer stoklarının ihtiyaçlar sistemine göre temin ve tedarikine ait faaliyetleri kapsamaktadır. Firmamız askeriye lojistik alanında faaliyet vermekte olup güvenilir lojistik için bizi tercih edebilirsiniz.
Lojistik Destek Ne Demektir?
Lojistik destek ne demek sorusu günümüzde ülkemizde sıklıkla sorulmaktadır. Lojistik, tedarik ve taşımacılık işlevlerinin planlanması işlevidir ve sadece şirketlerin ürettiği mal, hizmet ve ürünleri tanımlamaz. Şirket çalışanları, müşteriler de bu çemberin birer üyesidirler.
Kaynakların Etkin Kullanımı İçin
Lojistik destek, cümle anlamı olarak askeri harekatların uygulanabilmesi amacıyla, askeri kuvvetlerin çevrelerinde uygun durumda olan bütün kaynaklardan yararlanması faaliyetidir. Bu kaynaklar eğer askeriye dışından bir organizasyon tarafından depolanıyor, güvende tutuluyor, ihtiyacı olan yerlere gönderiliyor, bakım ve onarımları sağlanıyorsa, bu organizasyon askeriyeye lojistik destek sağlıyor demektir.
Günümüz ekonomik terminolojisinde bu kavram yerine yurtdışında Outsourcing, ülkemizde ise hizmet alımı ve kapsamlı lojistik hizmeti kalıpları da kullanılmaktadır.
Lojistik destek ne demek derseniz, müşterilerin ihtiyaç duydukları bir takım lojistik ihtiyaçlarının farklı şirketler tarafından yüklenilmesidir. Günümüzde birçok işletme depolama faaliyetlerini işletme dışına kaydırmakta, malzeme ve ürünlerin taşınması için de farklı şirketlerle anlaşmaktadır. Üretilen ürünlerin veya ihtiyaç duyulan hammaddelerin temini, envanter takibinin yapılması, güvenliklerinin sağlanması, elleçlenmesi, yüklenmesi gibi faaliyetlerin hepsi lojistik destek kapsamındadır.
Kazan – Kazan – Kazan Modeli
Bu şekilde başta personel ve araçların bakım onarım masraflarından tasarruf eden şirketler, bir yandan da şirket içi bürokrasilerini hafifleterek üretim ve satış faaliyetlerine odaklanabilmektedirler. Bu şekilde hareket kabiliyetlerini arttıran ve maliyetlerini düşüren işletmeler, müşterilerine daha kaliteli hizmet ve ürünleri daha uygun fiyatlarla sunabilmektedirler.
Lojistik ihtiyaçlarını da profesyonel işletmelerle karşılayan işletmeler bu alanda da her türlü aksaklık gecikme ve karışıklığın önüne geçip hem müşteri memnuniyetini arttırmakta hem de markalarının saygınlığını perçinlemektedirler. Bu sayede üretici – lojistik – müşteri üçgeninde gerçek bir kazan – kazan – kazan ilişkisinin kurulmasını sağlanmaktadır. Kısacası lojistik destek sadece müşterilerin mal ve ürünleri sahip çıkmak değil, onunla aynı yolda, omuz omuza yürümektir. Bizim için “Lojistik Destek ne demek?” sorusunun cevabı;
“Lojistik destek bir ticari ortaklıktır.”
Müşterilerimiz ve onların müşterilerinin sadece alırken veya satarken değil, ürünlerin taşınırken de kazanabilmeleri amacıyla biz Şah Global Lojistik olarak müşterilerimize kapsamlı ve esnek lojistik destek paketleri sunuyoruz.
Lojistik Stratejileri
Strateji birçok farklı disiplinde, farklı şekillerde kullanılan bir terimdir. Strateji, uzun dönemli planlamaları kapsar. Terimin kökleri askeri çatışmalara dayanmaktadır. Yunanca bir kelimedir ve ülkenin güvenliğini uzun süre garanti almak için yapılması gerekenler ve atılması gereken adımları belirtir.
Ticari işletmelerde kullanımıyla ilgili birçok farklı tanımı olsa da sahip olunan araç ve yeteneklerin, bir amaca ulaşmak amacıyla en uygun şekilde kullanılmasının planlanmasına strateji denir. Ticaret hayatının savaş alanları kadar acımasız olduğu ekonomik düzende şirketler ve bireyler başarılı olmak ve başarılarını devam ettirmek adına daha farklı faaliyetlerde de bulunmaktadırlar.
Geleceğimizi Planlıyoruz
Bireyler ve şirketler için farklı stratejiler, farklı kaynaklar ve yetenekler gerektirmektedir. Kazanılması ve edinilmesi için maliyet ve zaman gereken kaynak ve yetenekler de dikkatlice planlanmalıdır. Bu yüzden özellikle Lojistik sektöründe belirli alanlarda uzmanlaşmış şirketler vardır. Deniz taşımacılığı, kara taşımacılığı ve gıda ve ilaç gibi. Şirketlerin lojistik stratejileri belirlerken dikkatli olmaları, iyi araştırma yapmaları büyük önem taşır. Bunun yanında Lojistik sektöründe yer alan bizim gibi firmalar, farklı lojistik stratejileri geliştirip olan müşterilerimizin ihtiyaçlarını tam olarak yerine getirmek zorundayızdır. Günümüzde lojistik sektörünü domine eden üç anahtar kavram vardır ve hiçbir şirketin bu kavramlar olmadan fayda sağlayabilecek lojistik stratejileri üretmesi mümkün değildir.. Bunlar;
- Kaliteli hizmet
- Hızlı hizmet
- Fiyat avantajı
Bu ihtiyaçları karşılayabilecek bir strateji oluşturulması ve yürütülebilmesi için ilk ve en önemli nokta personellerin eğitimidir. Her pozisyonda yer alan eğitimli personelle yakıt tasarrufu, yükleme ve boşaltmaların daha hızlı ve hatasız olması, rut planlarının kesintisiz hazırlanması sağlanabilir. İkinci ve en önemli nokta ise teknoloji ve iletişimdir. Teknolojik alt yapı olmadan taşınacak yüklerin miktar ve niteliklerinin takibi açısından çok önemlidir. Müşteriler ile iletişim ise her sektör olduğu gibi Lojistik alanında da kilit noktadadır.
Başarı Yolunda Taşları Müşterilerimizle Koyuyoruz
Biz Şah Lojistik olarak kendi gelişme stratejimizi müşterilerimizin değişen ve farklılaşan ihtiyaçlarını daha verimli bir biçimde karşılamak adına geliştirdik. Araç filomuzu güncel ve ölçeklenebilir tutmanın yanı sıra teknoloji alt yapımıza yatırımlarımızı arttırarak hem hız hem esneklik kazanarak bir yandan da operasyonel maliyetlerden yaptığımız tasarrufu müşterilerimize daha uygun fiyatlar olarak yansıtmak stratejimizin en önemli unsurlarıdır.