Frigo Nakliye
Frigo nakliye Lojistik sektöründe en çok ihtiyaç duyulan nakliye faaliyetlerinden biri de frigo nakliyedir. Bir ülkenin üretmiş olduğu ürünlerin ihracat faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için frigo nakliye hizmetlerine ihtiyaç duyulur. Şah Lojistik olarak firmamız, müşterilerin frigo nakliye ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Gıda ürünlerinin sorunsuz bir şekilde alıcılarına ulaştırılmasını sağlamaktadır. Nakliye süreçlerinin tüm aşamalarında müşteri desteği sağlamaktadır.
Frigo Nakliye Nedir?
Gıda ürünlerinin bir noktadan başka bir noktaya, ürünlerin bozulmadan soğutmalı araçlar ile gerekli sıcaklık koşulları altında taşıma faaliyetlerinin yürütülmesidir. Frigo nakliye oldukça hassas bir taşımacılık hizmetidir. Donanımlı araçlar ve profesyonel kişiler tarafından nakliye faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Bir ülkede üretilmiş olan ürünlerin sorunsuz bir şekilde başka bir ülkeye ulaştırılması gerekir. Ürünlerin bozulması, raf ömürlerinin azalması gibi olumsuz durumlar oluşmamalıdır. Ürünlerin sahip olması gereken sıcaklık ayarları yapılarak, nakliye süreci sağlıklı bir şekilde sonlandırılmalıdır. Bu anlamda sektörde varlığını sürdüren Şah Lojistik firmamız, müşterin frigo nakliye ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmalarını titizlikle yürütmektedir.
Frigorifik Araç ve Teknik Özellikleri
Soğuk gıda taşımacılık faaliyetleri frigorifik araçlar ile sağlanır. Isı değişimlerine karşı hassas olan ürünlerin taşımacılık faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için üretilmiştir. Ülkemizde lojistik sektöründe oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Yurtiçi ve yurtdışı soğuk gıda taşımacılık faaliyetleri yürütülmektedir. Frigorifik araç, ürünlerin taşınacağı bölümün tabanı, tavanı ve duvarları ısı değişimlerine karşı yalıtılmış olan araçlardır. İç ortam ile dış ortam arasındaki oluşan ısı değişimlerine karşı ürünleri korumaktadır. Nakliyesi gerçekleşecek olan ürünlerin cinsine, sıcaklığına, taşıma süresine ve miktarına göre çeşitli frigorifik araçlar geliştirilmiştir. Frigorifik araçlar 2 – 60 metreküp arası kapasitelerde geliştirilmiştir. Frigorifik araçların teknik özellikleri ise şu şekildedir;
- Çeşitli problemlerden dolayı onarım ve servis hizmetlerinin yerinde ve hızlı bir şekilde sağlanabilmesi,
- Bakım ve onarım maliyetleri diğer araçlara göre daha düşük olması,
- Arızaların kısa sürede giderilebilmesi,
- Her türlü ürünlere karşı hızlı bir şekilde soğutma sağlanabilmesi,
- İşletme giderlerinin daha düşük olması,
- Güvenli ve kontrollü bir ısıtma sağlaması,
- Uluslararası gıda taşımacılığında ekonomik taşımacılık imkanı sağlaması.
Frigo Konteyner Taşımacılığı
Frigo taşımacılık faaliyetlerinde frigorifik konteyner nakliye hizmetleri de oldukça tercih edilen lojistik faaliyettir. Frigorifik konteyner taşımacılık faaliyetleri ile konteynerler karayolu, demiryolu ve denizyolu aracılığı ile taşımacılık faaliyetleri sürdürülüyor. Konteynerlerin soğutma işlemleri de iki farklı yöntemler gerçekleştiriliyor. Bu yöntemlerden ilki dondurucu sıvılar yardımı ile konteyner soğutmadır.
Bu soğutma sisteminin temel prensibi, yanıcı, zehirleyici olmayan ve buharlaşma özelliğine sahip olan soğutucuların ani bir şekilde buharlaştırılması yöntemine dayanır. Bu soğutma yönteminde sıvılaştırılmış azot ve karbondioksit kullanılır. Dondurulmuş gıdaların, ilaçların ve endüstriyel kimyasal ürünlerinin bir noktadan başka bir noktaya taşıma faaliyetleri bu yöntem ile gerçekleştirilir. Bu soğutma sistemleri kamyon, tır, gemi, tren gibi nakliye araçları üzerine yerleştirilir.
Bu sistemde kullanılan sıvılar, sıvı bir şekilde ve tekrar dondurulabilme özelliğine sahip olacak şekilde basınçlı tüpler içerisinde depolama yapılır. Bu sistem basınçlı tüplerden, sıvı geçiş yolu valfleri ve dağıtıcı boru düzeneklerinden oluşur. Bu sistemin temel çalışma prensibi ise, sıvı maddelerin akışkan boru içerisinden devre üzerine yer alan memelerden soğutulacak olan ortama püskürtülerek buharlaştırma yolu ile soğutma işleminin gerçekleştirilmesidir. Aynı zamanda bu sisteme açıksoğutma işlemi adı da verilmiştir. Bu sistemin diğer sisteme göre de birçok avantajı yer alıyor. Bu avantajları ise;
- Ekonomik olması,
- Kuruluş ve işletme giderlerinin daha az bir maliyet ile gerçekleştirilebilmesi,
- Ani ve hızlı soğutma yapabilmesi,
- Basit bir sistem olması,
- Karmaşık bir yapıya sahip olmaması,
- Sistem arızalarının daha az bir şekilde yaşanması,
- Bakım ve onarım masraflarının düşük olması,
- Oluşan arızaların kısa bir sürede giderilmesi.
Frigo taşımacılık faaliyetlerinde konteynerlerin soğutma işlemlerinde için kullanılan bir diğer yöntemde, mekanik soğutma sistemidir. Mekanik soğutma sistemleri alçak basınç ve yüksek basınç olmak üzere iki kısımdan oluşur. Sistemde kompresör ve genleşme valfi yer alır. Bu valfler soğutma devresini iki farklı basınca bölen elemanlardır. Mekanik soğutma sisteminde kullanılan kompresör, alçak ve yüksek basınç tarafları arasındaki farkı yaratmak amacı ile kullanılan elemanlardır. Kompresör ile soğutma işlemi de bu farktan yararlanılarak gerçekleştirilir.
Soğutucu akışkanın buhar – sıvı, sıvı –buhar fizik sel hal değişimlerinden faydalanılarak soğutma işlemi gerçekleştirilir. Frigo taşımacılıkta araçların soğutma işlemleri için farklı sistemlerin imalatını da gerekli kılmıştır. Bu sistemler mono blok ve split yapıda yer alıyor. Mono blok sistemler, araç kabini ya da konteyner üzerine montaj yapılabilir. Otomatik çalışma ve durma özelliğine sahiptir. Termostat yardımı ile kontrol edilebilen sistemlerdir .Kabin içi kontrol ünitesi yer almaktadır.
Soğuk Zincir Lojistiğinde Yeni Teknolojiler
İlaç ve gıda sektöründe son zamanlarda talep artışı meydana gelmiştir. Bu anlamda soğuk zincir lojistiği de giderek önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle ilaç sektöründe geliştirilen soğuk hava teknolojileri, ilaç ürünlerinin hassas bir şekilde taşınmasına imkan tanımaktadır. İlaç ürünlerinin taşımacılık faaliyetleri oldukça önem kazanmaktadır.
Bu ürünlerin bir noktadan başka bir noktaya nakliyesinde yapılacak en ufak bir hata, ürünlerde hasara yol açabilir ve kullanılmaz duruma getirebilir. Bununla birlikte üretici firma açısından maddi ve manevi kayıplar meydana gelir. Bu gibi risklerin önüne geçmek için termal battaniye, izole edilmiş özel soğutucu teknolojileri kullanılmaktadır. Bu yeni teknolojiler soğuk zincir lojistiğinde önemli fayda sağlamaktadır.
İlaç ve gıda sektörlerinde soğuk zincir lojistiği, uluslararası lojistik sektöründe giderek artan bir talep oluşturmaktadır. Soğuk zincir lojistiğinin pazar yerindeki payı 2014 – 2022 yılları arasında yıllık %16 bir büyüme sağlayarak 426 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye ihracat faaliyetlerinde soğuk hava zinciri lojistiğinin payı giderek artış göstermiştir. 2016 yılında 2 milyar dolar sadece sebze ve meyve ihracatı gerçekleşmiş olup, bununla birlikte yurtiçinde soğuk zincir lojistiğinde yeni yatırımlar da yapılmıştır.
Türkiye’de üretilen sebze ve meyve ürünlerinin % 25 – % 30 arasındaki miktarları üretim hatalarından ve dağıtımda yaşanan sorunlardan kaynaklı olarak zayi olmaktadır. Bu hatalarda soğuk zincir lojistiğinin hata oranı ise % 22.5 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran da kayıpların % 75 oranının soğuk zincir lojistiğinden kaynaklı olduğunu göstermiştir.
Bununla birlikte de soğuk zincir gıda lojistiğinde ekonomik kayıpların azaltılması gerektiğinin vurgusu da yapılmıştır. Soğuk zincir lojistik faaliyetlerinde gıda ve ilaç ürünleri için doğru sıcaklık aralığını belirlemek yeterli olmamakta, ve sıcaklıkta artış ve azalışların da belirli aralıklarda kalmasını sağlamak gerekir. Böylelikle ürün kalitesi ve güvenliği için de önlem alınmış olmaktadır. Bu soğuk zincir taşımacılıkta büyük önem taşımaktadır. Meyve ve sebzelerde soğuk zincir lojistiğindeki hatalardan dolayı kaynaklanan kayıplar uluslararası düzeyde %10- % 20 arasında gerçekleşmiştir.
Meyve sebze ürünlerinin sıcaklık değerlerinde gerçekleşen en ufak değişiklikler, ürünlerin kalitesini raf ömrünü de etkilemektedir. 0 – 1 derece arasında taşınması gereken ürünlerin sıcaklık değerleri birkaç derece değişmesi sonucunda mikrobiyolojik üremeye sebebiyet vererek, gıdanın bozulmasına ve gıda zehirlenmesi gibi risklerin de ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Soğuk zincir taşımacılığında gıdalar ideal sıcaklık değerleri altında taşınmalıdır. Sıcaklık kontrolü ile gıda ürünleri üzerinde oluşabilecek bakteriler ve ürün kayıpları engellenerek, ürün kalitesi korunabilir.
Soğuk zincir lojistiğinde en büyük riski de soğuk hava deposundan nakliye araçlarına yüklenmesi sırasında, liman ve havalimanlarında gemi ve uçağa taşıma faaliyetleri sırasında oluşmaktadır. Bu gibi risklerin ortadan kaldırılması için soğuk zincir lojistiğinde yeni teknolojik çözümler üretilmiştir. Gıda ürünlerinin ilk sıcaklık değerlerinin korunması için, gerekli ortam ve ekipmanlar önem arz etmektedir. Gerekli koşulların sağlanması için geliştirilen ekipmanlar, gıda ürünlerinin korunması açısından önemli bir konumda yer almaktadır. Bu teknolojiler 2000 yıllarından bu zamana kadar geliştirildiği gözlemlenmiştir. Giderek artan soğuk zincir lojistiği talebi doğrultusunda, tüketici kaliteli ürün talebinde bulunmaktadır.
Soğuk zincir lojistiğin oluşan riskleri en aza indirmek için geliştirilen teknolojiler iki kısımda ele alınmaktadır. Bunlar; aktif soğutma ve pasif soğutmadır. Aktif soğutma teknoloji sistemleri ,buzdolaplarında kullanılan soğutma teknolojisine benzer bir şekilde çalışan bir teknolojik sistemdir. Buzdolaplarında kullanılan enerji miktarlarının giderek azalması, soğuk zincir teknolojik sistemlerinde de enerji ihtiyacının da giderek azaldığını göstermiştir. Bu teoriye dayanarak, bazı firmalar özellikle hava yolu konteyner taşımacılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere konteynerler geliştirmişlerdir.
Geliştirilen bu konteynerler de ilaç sektöründe kullanılmıştır. Havayolu taşımacılığı için geliştirilen bu konteynerler, soğutulmuş ürünleri güneş ışığından, düşük sıcaklıklardan, yüksek sıcaklıklardan korumak için geliştirilmiştir. Sıcaklığı en aza indirgeyerek koruma sağlamaktadır. Ancak bu konteyner çeşitlerinde, denizyolu taşımacılığında kullanılan konteynerler gibi belirli sıcaklıkta soğutma kapasiteleri yer almamaktadır. Sıcaklık koruması sağlaması amacı ile aktif soğutma sistemleri genellikle ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
Bu sistemler taşıma kapasitesi bakımından daha sınırlı bir kapasiteye sahiptir. Her türlü ürünlerin taşımacılık faaliyetleri için uygun değildir. Ayrıca bu aktif soğutma sistemlerinin maliyeti de oldukça yüksektir. Tedarik edilmesi de bir hayli zordur. Bu açıdan aktif soğutma sistemler genel olarak ilaç taşımaları için sınırlandırılmaktadır. Bu sistemler gıda sektöründe ise hassas ürünlerin nakliyesine kullanılmaktadır .Bir diğer geliştirilen teknolojik sistemde pasif soğutma sistemleridir.
Pasif Soğutma sistemleri, ürünlerin sıcaklık değerlerini belirli değerlerde tutmak için tasarlanana sistemlerdir. Bu sistemlerin tasarlanmasındaki temel amaç, ürünlerin taşıma süreci içerisinde soğutmalı taşıma araçlarında olacağı düşüncesi içerisinde tasarlanmıştırlar. Ürünlerin taşıma faaliyetlerinde aktarma sırasında oluşan sıcaklık farklılıklarına karşı korunmasını sağlayarak ulaştırılması amaçlanır. Taşıma süreci boyunca ürünler en az sıcaklık farklılıkları ile taşıma faaliyetleri sürdürülür.
Sonuç olarak, soğuk zincir lojistiğinde gıda ürünlerinin ilk sıcaklık değerleri altında tutulması önem kazanmaktadır. Günümüzde ilaç sektörü taşımacılık faaliyetlerinde geliştirilen yeni teknolojik yatırımlar ile birlikte 3.1 milyar dolar harcamaktadır. Bu yatırımların da giderek artacağı gözlemlenmektedir. Bu yeni yatırımlar ile geliştirilen yeni teknolojiler, ürünlerin taşıma ve aktarma esnasında bozulma ve kalite kaybı gibi durumları en aza indirgeyerek, gelir kaybını da ortadan kaldırmaktadır. Böylece üreticilerin daha fazla pazara ulaşmasının da önünü açmaktadır. Aynı zamanda tüketicilerin de daha çok çeşitli ürünleri daha kaliteli bir şekilde ve güvenle tüketmektedir.
Gıda Ürünlerinin Sahip Olması Gereken Sıcaklık Değerleri
Frigo taşımacılık faaliyetlerinde, gıda ürünlerinin bir noktadan başak bir noktaya taşınması esnasında sahip olması gereken sıcaklık değerleri odlukça önem arz etmektedir. Gıda ürünlerinin sağlıklı bir şekilde alıcılara ulaştırılması gerekir. Frigo nakliye hizmetlerinde, gıda ürünlerinin taşıma esnasında sahip olması gereken sıcaklık değerleri ise şu şekildedir;
- Dondurulmuş et ürünleri: – 18 °C
- Dondurulmuş kanatlı et ürünleri: – 18 °C
- Dondurulmuş unlu mamulleri: – 12 °C ile 18 °C
- Dondurulmuş sebze ve meyveler: – 18 °C
- Dondurulmuş su ürünleri: – 18 °C ile -23 °C
- Peynir ürünleri: 40 °C ile 100 °C
- Patates, soğan, sarımsak: 7 °C ile 10 °C
- Domates, biber, salatalık: 4.5 °C ile 7.5 °C
- Karpuz, kavun, muz, limon, portakal: 7 °C ile 10 °C
- Maydanoz, Ispanak, pırasa, bezelye, taze soğan: 0 °C ile 1 °C
- Elma, armut, şeftali, üzüm, ayva, incir, nar, çilek, kayısı:, vişne, kiraz 1 °C ile 3 °C
- Mısır, havuç, turp, mantar, pancar, lahana, kereviz: 0 °C ile 1 °C
- Kestane: 4.5 °C ile 7.5 °C
- Çikolata, yumurta: 15 °C ile 18 °C
- Patlıcan: 7 °C ile 10 °C
- – Kabak, fasulye, bamya: 4.5 °C ile 7.5 °
- Medikal ürünler: 5 °C ile 20 °C
Frigo Taşımacılık Standartları
Lojistik sektörünün her alanında uyulması gereken kurallar yer almaktadır. Özellikle frigo taşımacılık faaliyetlerinde 2013 yılında ‘’Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma’’ yürürlüğe girmiştir. Bu anlaşmanın kısa adı ise ‘’ATP’’ olarak yer alıyor. Bu anlaşma ile birlikte amaç, frigo taşımacılık faaliyetlerinin belirli standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Sonuçta bu taşımacılık faaliyetlerinde gıda ürünlerinin taşımacılık faaliyetleri yürütülmektedir.
Gıda ürünlerinin hassas bir şekilde taşınması oldukça önem arz ediyor. Aynı zamanda frigo taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan özel ekipmanların belirli standartlar doğrultusunda test ve kabulünün yapılması sağlanmaktadır. Bu şartlara uymayan ekipmanların taşımacılık faaliyetlerinde kullanımına engel olunmaktadır. Bu yasa ile ilgili olarak, frigo taşımacılığı yapan araçların ATP belgesi alması da zorunlu hale getirilmiştir.
Araçlar ATP uygunluk testinden geçerek faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu uygunluk testleri ile ilgili olarak da Türk Standartları Enstitüsü yetkilendirilmiştir. Böylelikle hassas ve bozulabilir durumda olan gıda ürünlerinin frigo taşımacılık faaliyetleri belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.
Frigo taşımacılık faaliyetlerinde uyulması gereken standartları ise şu şekildedir;
- Frigorifik araçlar İle, gıda ürünleri ön soğutma işlemine tabi tutularak ve palet kullanımına uygun bir şekilde taşıma faaliyetleri sürdürülecek.
- Gıda ürünlerinin üretimi gerçekleşen yerden işletmeye, ambalajlama tesisine ve üretim toptancı haline taşınma faaliyetlerinin kapalı araçlar kullanılarak gerçekleştirilmesi,
- Aynı araç içerisinde farklı gıda ürünlerinin yer aldığı durumlarda, birbirlerine zarar vermemesi açısından gerekli önlemler alınacak ve birbirlerine zarar verme durumu olan gıda ürünlerinin aynı araçta taşımacılık faaliyeti sürdürülmeyecek,
- Esnaf ve sanatkârlar odalarına kayıtlı perakendecilerin üreticilerden, toptancı hallerinden satın aldıkları ürünlerin doğrudan tüketicilere satılan ürünlerin malların taşımacılık faaliyetlerinde kapalı araç ile taşıma zorunluluğu olmayacak,
- Türk Standartları Enstitüsü tarafından, frigo taşımacılık faaliyetlerinde araç ve ekipmanlar 3 yılda bir muayene ve test işlemine tabi tutulacak,
- Ürünler, soğuk hava depolarında bozulma ya da kalitesini yitirmesine sebebiyet vermeyecek uygun ısı değerleri altında depolanacak,
- Soğuk hava depolarında depolama yapılan ürünler ile ilgili olarak bazında Türk Standartları Enstitüsünce belirlenen standartlara uygun bir şekilde faaliyetler yürütülecek.
Frigo taşımacılık kapsamında nakliyesi gerçekleşecek olan ürünler hakkında hem taşıyıcı firma hem de araç sürücülerine gerekli bilgilendirmeler sağlanmalıdır. Sağlıklı bir şekilde sürecin ilerlemesi açısından bu oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor.
Neden Şah Lojistik?
Uzun yıllardır lojistik sektöründe faaliyetlerini sürdüren Şah Lojistik, sektörde edindiği bilgi birikimi ve deneyimleri ile frigo nakliye hizmetlerini müşterilerine sağlamaktadır. Alanında uzman kadromuz ile tüm nakliye sürecini en iyi şekilde yönetmek için çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Frigo nakliye hizmetlerini müşteri memnuniyeti çerçevesinde gerçekleştirmekteyiz. Müşteri memnuniyetini sağlamak için üzere çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Müşterilerin istek ve beklentileri doğrultusunda gerekli planlamaları yaparak, nakliye sürecini gerçekleştirmekteyiz. Frigo nakliye hizmetlerini gerekli standartlar çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Tüm süreci kurallara uygun bir şekilde sürdürüyoruz.
Araç bakımlarını zamanında gerçekleştirerek sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlıyoruz. Nakliye süreci için gerekli evrak ve gümrükleme işlemleri de müşteriler adına çözümlenerek zamandan da tasarruf sağlanıyor. Müşterilerimize uygun fiyat politikası sunarak, müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlıyoruz. Müşterilerin nakliye ihtiyaçlarına göre en uygun hizmeti sağlıyoruz. Frigo nakliye süreçlerinin her aşamasında müşteriler bilgilendirilmektedir. Nakliye süreci için gerekli bilgilendirmeler firmamız tarafından sağlanmaktadır .
Ürünlerin bulunduğu konum, yükleme tarihi, boşaltma tarihi, teslimat tarihi gibi her türlü konuda gerekli bilgilendirmeler firmamız tarafından sağlanmaktadır. Frigo nakliye hizmetleri sigortalı bir şekilde sağlanmaktadır. Müşterilerin mağduriyet yaşamasını önleyerek, müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlıyoruz. Nakliye süreci boyunca oluşabilecek olumsuz durumlara karşı müşterilerin ürünlerini koruma altına alıyoruz.
Nakliye süreci alanında deneyimli sürücülerimiz ile gerçekleştiriliyor. Her konuda bilgi ve deneyime sahip olan sürücülerimiz ile sağlıklı bir şekilde teslimatın yapılması sağlanıyor. Nakliye faaliyetlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli çalışmalar firmamız tarafından gerçekleştirilmektedir.