Hacmini hesaplayacağınız materyalin uzunluk, genişlik ve yüksekliğini aşağıdaki alanlara girerek hesaplayabilirsiniz.
EN (cm) | BOY (cm) | YÜKSEKLİK (cm) | ADET | HACİM (m3) | |
---|---|---|---|---|---|
TOPLAM HACİM | |||||
TOPLAM AĞIRLIK |
Metreküp (m3) Hesaplama Nasıl Yapılır?
Metreküp Hesaplama Uluslararası lojistik faaliyetlerinde önemli bir unsur da metreküp m3 hesaplamadır. Nakliye faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için metreküp hesaplama işleminin yapılması gerekmektedir. Hesaplama sonucunda çıkan değer yükün hacmini belirleyerek, buradan da taşıma maliyetini ortaya çıkaracaktır. Bu açıdan metreküp hesaplama işlemleri profesyonel kişiler tarafından titizlikle yapılması önem arz ediyor. Hesaplama işlemlerinde yapılacak en ufak hatalar mağduriyetlere sebebiyet verebilir. Lojistik faaliyetler çerçevesinde taşınacak olan yüklerin hacim hesaplamaları yapılarak taşıma faaliyetleri sürdürülmektedir.
Şah Lojistik olarak, nakliyesi gerçekleşecek olan yüklerinizin hacimleri alanında deneyimli ekibimiz tarafından hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Gerekli planlamalar doğrultusunda en uygun fiyat sunulmaktadır. Müşteri memnuniyetini ilke edinen firmamız, en uygun fiyat politikası ile kaliteli hizmeti müşterilerine sunmaktadır. Günümüzde firmalar açısından müşterilerin istek ve beklentilerini en üst düzeyde karşılamak oldukça önem arz ediyor. Bu durum firmalar için olmazsa olmaz bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Geliştirilen yeni maliyet çıkarma yönetimi ve uygulamaları karşısında yine müşteri beklentilerinin karşılanması yer alıyor. Bu anlamda lojistik faaliyetlerde temel odak müşteridir. Lojistik maliyetler hesaplanırken müşteri tatmini önem kazanmaktadır. Buna bağlı olarak, değer yaratan faaliyetler geliştirmek gerekir .Bununla birlikte de değer yaratmayan faaliyetlerin ortadan kaldırılması gerekir. İşletmeler için de lojistik faaliyetler değer yaratan faaliyetler olarak karşımıza çıkıyor. Lojistik faaliyetlerin iyi bir şekilde yönetilmesi, işletmeler açısından ciddi katkılar sağlayacaktır.
Metreküp terimi lojistik sektöründe sıklıkla kullanılan bir terimdir. Hacimsel ağırlık anlamına gelmektedir. ‘’ m³ ‘’ sembolü ile ifade edilmektedir. Taşınacak olan yüklerin hacimsel ağırlıkları hesaplanarak nakliye faaliyetleri gerçekleştirilir. Metreküp hesaplaması için yüklerin en, boy ,yükseklik ve ağırlık gibi bilgilere sahip olmak gerekir. Bu değerler ile metreküp hesaplama yapılarak yükün hacmi belirlenir. Kargo firmaları tarafından kullanılan bu ölçü birimi, ürünün kargo bedelini belirlemektedir. Kargo firmaları bu hesaplama sonucunda nakliye fiyatını belirlemektedir. Taşımacılık faaliyetlerinde yükün ağırlığı kadar hacmi de oldukça önem arz etmektedir.
Metreküp (sembolü: m³), SI’dan türetilen hacim birimidir. Bir kenar uzunluğu bir metre olan küpün hacmidir. Diğer adı, özellikle marangozlukta kullanılan metrik önekli ster idi. Diğer alternatif adı ise kilolitredir.
Kaynak: Vikipedi
Lojistik faaliyetlerde nakliyesi yapılacak olan yüklerin metreküp hesaplaması gerçekleştirilmektedir. Bu hesaplamaların titizlikle gerçekleştirilmesi oldukça önem arz etmektedir. Hesaplamaların profesyonel kişilerce yapılması önemlidir. Uluslararası lojistik faaliyetlerde fiyatlandırmalar hacimsel olarak yapılmaktadır. Bu açıdan metreküp hesaplama işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Metreküp hesaplamasının kullanım alanları ise şu şekildedir;
- Kamyon metreküp hesaplama
- Beton metreküp hesaplama
- Oda metreküp hesaplama,
- Havuz metreküp hesaplama,
- Kereste metreküp hesaplama,
- Nakliye ve kargo yük gönderilerinde,
- Bina mantolama işlemlerinde,
- Desi hesaplamalarında,
- Akvaryum hacmi hesaplamasında,
- Konut metrekare hesaplaması,
- Boya metraj tablosu.
Hesaplama Örneği:
Metreküp hacim hesaplama işlemleri için yükün boyutlarını (en, boy, yükseklik) bilmek gerekir. Bu değerlerin birbirleri ile çarpılması ile hacmi belirlenir. Bu hesaplamaya örnek verecek olursak;
- Yükün eni: 50 cm
- Yükün boyu: 80 cm
- Yükün yüksekliği: 60 cm
- Yükün hacmi: 50 x 80 x 60 = 240 m³
Taşımacılık firmaları müşterilerin yüklerinin nakliyesi konusunda, metreküp hacim hesaplama işlemleri yaparak müşterilere en uygun teklifi sunmaktadır. Bunun için de net olarak metreküp oranını bulmak gerekir. Yükün hacim değeri fiyat tarifeleri üzerinde etkili olmaktadır. Bu değerler üzerinden fiyat teklifi için hesaplamalar gerçekleştirilmektedir. Uluslararası lojistik faaliyetlerde taşımacılık için kullanılan araçların, taşınacak olan ürünlerin araç içerisinde kapladığı alana göre fiyatlandırma yapılmaktadır. Buna bağlı olarak net bir şekilde hesaplama işlemlerinin yapılması oldukça önem arz ediyor. Bu hesaplama işlemleri de uzman personeller tarafından gerçekleştirilerek müşterilere sunulmaktadır.
Taşımacılık faaliyetlerinde navlunlar konusunda önemli bir konuyu da taşımacılık türleri oluşturmaktadır. Yüklerin türüne göre taşımacılık yöntemi belirlenir. Buna bağlı olarak da nakliye fiyatları değişkenlik gösterir. Aynı zamanda ürünlerin paketlenmesi gibi diğer birçok faaliyetler de fiyatlandırma konusunda etkili olmaktadır.
Lojistik faaliyetlerinde karayolu nakliye ya da havayolu taşımacılığı yapılırken, hacim ve ağırlık hesaplanarak nakliye fiyatı belirlenir. Bu hesaplamalar titizlikle yapılmalı ve müşteriye en iyi fiyat sunulmalıdır. Uluslararası lojistik faaliyetlerinde hacimsel ağırlık hesaplama işlemi yapılırken ‘’DIM’’ faktörü kullanılır. Bu ‘’DIM’’ faktörünün değeri uluslararası taşımacılık faaliyetlerinde firmadan firmaya değişkenlik gösterebildiği gibi, Türkiye içi nakliye faaliyetlerinde 3000 olarak kabul edilir. Hacimsel ağırlık hesaplanırken metreküp ağırlık hesaplama formülü kullanılır.
Kamyon metreküp hesaplama, beton metreküp hesaplama ve diğer taşımacılık sistemlerinde de benzer hesaplama teknikleri kullanılır.
Metreküp hesabı işlemine örnek olarak;
60 cm boyuta sahip ve 15 kg ağırlığı olan bir kargo hesaplanırken, 60 x 60 x 60 / 3 formülünden faydalanılır. Bu hesaplama sonucunda çıkan değer üzerinden nakliye fiyatı belirlenir.
Uluslararası nakliye faaliyetlerinde de yine aynı şekilde metreküp hesabı yapılır. Örnek olarak; DIM faktörünü 5000 kabul edersek, yine aynı şekilde 60 cm boyutta ve 15 kg ağırlığa sahip bir kargonun hacim hesaplaması 60 x 60 x 60 / 5 formülü ile yapılır. Bu hesaplama sonucunda 43,2 değeri bulunur. 15 kg ağırlığından yüksek bir değer çıktığı için 43,2 değeri baz alınır.
Bu konuyla ilgili “Kırkayak Kamyon Basar Tonaj Sınırı” yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Metreküp birimleri üs katları ve askatları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Metreküp biriminin üs katları dekametreküp (dam³), hektometreküp (hm³), kilometreküp (km³), megametreküp (Mm³),gigametrekip (Gm³), terametreküp (Tm³), petametreküp (Pm³), egzametreküp (Em³), zettametreküp(Zm³), yottametreküp (Ym³). Metreküp biriminin askatları ise; desimetreküp (dm³), santimetreküp(cm³), milimetreküp (mm³), mikrometreküp (µm³), nanometreküp (nm³), pikometreküp (pm³),femtometreküp (fm³), attometreküp (am³), zeptometreküp (zm³), yoktometreküp (ym³).
- 1 dam³ = 1.000 m³ = 1 Megalitre (ML)
- 1 hm³ = 1.000.000 m³ = 1 Gigalitre (GL)
- 1 km³ = 1.000.000.000 m³ = 1 Teralitre (TL)
- 1 dm³ = 0,001 m³ = 1 Litre (L)
- 1 cm³ = 0,000.001 m³ = 1 Mililitre (mL)
- 1 mm³ = 0,000.000.001 m³ = 1 Mikrolitre (µL)
1 m3 tam olarak;
1000 litre | Tam |
~35,3 ayakküp (ak) (yaklaşık) | 1 cu ft (ak) = 0,028.316.846.592 m³ |
~1.31 yardaküp (yaklaşık) | 1 cu yd = 0,764.554.857.984 m³ |
~6,29 yağ varili (bbl) (yaklaşık) | 1 oil bbl = 0,158.987.294.928 m³ |
103 metreküp >> dekametreküp dam3 | 10−3 metreküp >> desimetreküp dm3 |
106 metreküp >> hektometreküp hm3 | 10−6 metreküp >> santimetreküp cm3 |
109 metreküp >> kilometreküp km3 | 10−9 metreküp >> milimetreküp mm3 |
1018 metreküp >> megametreküp Mm3 | 10−18 metreküp >> mikrometreküp µm3 |
Metreküp (m3) birimi hacim ölçü birimidir. Metrekare (m2) birimi ise alan ölçü birimidir. Bu açıdan bu değerler direk olarak birbirine çevrilmez. Buna örnek olarak kereste verilebilir. 1 metreküp hacme sahip keresteler kalınlığına göre ince kereste, orta kereste, kalın kereste olarak üç kısımda incelenir.
- İnce kereste 16 – 22 mm,
- Orta kereste 25 – 44 mm,
- Kalın kereste 50 – 100 mm kalınlığa sahiptir.
1metreküp ince kereste 16 mm kalınlığa sahip olursa 62.5 metrekare olarak hesaplanır. 22 mm kalınlığa sahip bir ince kereste ise 45 metrekaredir.1 metreküp orta kereste 25 mm kalınlığa sahip olursa 40 metrekare olarak hesaplanır. 45 mm kalınlığa sahip olan bir orta kereste ise 22 metrekare olarak hesaplaması yapılır. 1 metreküp kalın kereste 50 mm kalınlığa sahip olursa 20 metrekare olarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir. 100 mm kalınlığa sahip bir kereste ise 10 metrekare olarak hesaplanır.
Metreküp biriminden metrekare birimine dönüştürme işlemleri konutlarda da ihtiyaç olmaktadır .Konutlarda metreküp birimini metrekareye dönüştürmek için konutun hacmi tavan yüksekliğine bölünür. Örnek olarak; 200 m³ bir hacme sahip bir konutun tavan yüksekliği de 2.5 m olsun. Bu konutun metreküp birimini metrekareye çevirme işlemi 200 / 2.5 = 80 metrekare olarak gerçekleştirilir.
Nakliye faaliyetlerinde hava kargo hacim hesaplama yaparken, öncelikle hacimsel ağırlık bulunmalıdır. Taşıma faaliyetlerinde nakliye maliyetini belirlemek için, hacimsel ağırlık hesabı oldukça önemlidir. Genel olarak hava kargo faaliyetlerinde, hacimsel ağırlık 167 kg olarak kabul ediliyor. Havayolu taşımacılık faaliyetlerinde kargoların ağırlığından çok hacmi oldukça önem arz ediyor. Hacim ile birlikte dikkate alınması gereken diğer unsurlar ise;
- Malzemenin boyutu,
- Malzemenin ücret ağırlığı,
- Malzemenin üst üste yığılıp yığılamadığı durumu.
Nakliye sürecine dahil olacak ürünlerin boyutunun havayolu ile taşınmasına uygunluğuna bakılır. Taşıma yapacak olan kargo uçağının ölçüsü de dikkate alınır. Belirli ölçülerin dışına çıkıldığı zaman ekstra ücret uygulanır. Malzemenin ücret ağırlığını bulmak için de, brüt ve hacimsel ağırlık dikkate alınır. Değerin yüksek çıkması durumunda malzemenin ücret ağırlığı dikkate alınır. Malzemenin üst üste yığılıp yığılamadığı durumu da nakliye sürecinde oldukça önemli bir unsurdur. Üst üste yığılamayan malzemeler için ekstra hacim ağırlığı belirlenir.
hacim hesaplama Uluslararası nakliye hizmeti sağlanacak olan hava kargo gönderilerinin hacimsel ağırlıklarını hesaplarken dört adım uygulanır. Brüt ağırlık, kargo hacmi, hacimsel ağırlık ve kargonun esas ücret ağırlığı belirlenir. Buna örnek olarak; 80cm, 60cm, 50cm ölçülerine sahip bir kargonun brüt ağırlığına da 100 kgs diyelim. 3 koli gönderimi yapılacağını var sayarsak;
- Brüt ağırlık: 3 x 100 kgs = 300 kgs- Kargo hacmi: 100 x 70 x 50 = 0,35 cbm (1 koli için)
- 3 koli için: 3 x 0.35 = 1,05 cbm
- Hacimsel ağırlık: 1,05 cbm x 167 kgs/cbm = 168,05 kgs
- Kargonun esas ücret ağırlığı: brüt ağırlık yüksek olduğu için maliyet hesaplamasında 300 kgs dikkate alınır.
Havuz Metreküp Hesaplama
Havuz metreküp hesaplama işlemleri için öncelikle havuzun derinliği, genişliği ve büyüklüğü hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu bilgiler eşliğinde havuzun hacmi hesaplanır. Birçok farklı boyutlara ve şekillere sahip havuzlar yer almaktadır. Bu havuzların hacimleri birbirinden farklıdır. Havuz hacmini bilmek de birçok konuda kolaylıklar ve avantajlar sağlayacaktır. Doğru hacim hesaplamaları gerçekleştirilerek havuz hacmini öğrenmek, bakım işlemlerini de kolaylaştıracaktır. Havuz metreküp hesaplamaları ise şu şekilde yapılır;
- Oval havuzların hacim hesaplaması: uzunluk X genişlik X ortalama derinlik X 0.89- Yuvarlak havuzların hacim hesaplaması: çap X çap X ortalama derinlik X 0.78- Diğer farklı şekillerdeki havuzların hacim hesaplaması: maksimum uzunluk X ortalama genişlik X ortalama derinlik X 0.85
- Dikdörtgen şeklindeki havuzların hacim hesaplaması: uzunluk X genişlik X ortalama derinlik Farklı şekillere sahip olan havuzların hacimleri bu formüller ile kolayca hesaplanabilir. Peki havuz hacmi neden hesaplanmalıdır? Havuz hacimlerinin hesaplanması için şu nedenler yer almaktadır;
- Havuzun inşası için gerekli litre hacim hesaplamaları yapılması gerekir. Bu konuda gerekli bilgilere sahip olmak gerekir. Havuz hacim hesaplamalarının doğru bir şekilde yapılması da önem arz ediyor. Hesaplama sırasında yapılabilecek en ufak hata ilerde büyük problemlere yol açabilir. Bu açıdan havuz hacmi konusunda gerekli ölçülere sahip olmak ve doğru bir hesaplamak yapmak önem arz ediyor.
- Havuz temizliği esnasında havuz hacmini bilmek, temizlik için kullanılan kimyasal maddelerin ne kadar kullanılacağı konusunda ayarlama yapma açısından önemlidir. İnsan sağlığı açısından havuzların doğru bir şekilde temizlenmesi oldukça önem arz etmektedir. Birçok kimyasal maddelerin kullanım miktarları cinsine göre farklılık göstermektedir. Havuzun derinliğine göre kimyasal madde miktarı ayarlanarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu kimyasala maddeler klor, berraklaştırıcı, çöktürücü gibi ürünlerdir. Bu ürünlerin kullanım miktarlarının doğru bir şekilde ayarlanması gerekir.
- Havuz hacmi konusunda bilgi sahibi olmak, havuz içerisinde kullanılacak olan tesisat, parça ve malzemelerin tercihi konusunda da size yardımcı olacaktır. Havuzlarda birçok araç ve ekipmanlar kullanılmaktadır. Bu araç ve ekipmanlara örnek olarak merdiven, pompa sistemleri verilebilir. Bunun gibi ürünlerin kullanılacak olan havuz ile uyumlu olması önemlidir. Bu açıdan havuz hacmini de bilmek gerekir. Havuz hacmini bilmek doğru ürün seçimi konusunda da yardımcı olacaktır.
- Havuz hacmini bilmenizde fayda sağlayacak bir diğer konu da havuzda kullanılan filtrasyon sistemidir. Bu filtrasyon sistemlerinin doğru bir şekilde tercih edilmesi açısından havuz hacmi bilinmelidir. Havuzlarda kullanılan filtrasyon sistemleri havuzda filtreleme işlemleri için kullanılmaktadır. Filtreleme işlemleri esnasında suyun devir daimi, havuzun temizliği önemli etkenleri oluşturmaktadır. Bu filtrasyon sistemlerinin yanlış kullanılması sonucu büyük sorunlara yol açabilir. Bu açıdan doğru boyutta ve doğru sistemde filtrasyon sistemleri tercih edilmelidir. Bunun için de havuzun hacminin bilinmesi gerekir.
- Havuz hacminin bilinmesi için önemli sebeplerden birini de havuzlarda kullanılacak su miktarı oluşturmaktadır. Havuzun hacmine göre su miktarı kullanılmaktadır.
Metreküp hesaplama işlemleri inşaat alanlarında da ihtiyaç duyulan bir unsurdur. İnşaat alanlarında beton kullanımı konusunda metreküp hesaplamaları gerçekleştirilmektedir. İnşaat metreküp hesaplama ile inşaat alanında kullanılacak beton miktarı kolay bir şekilde belirlenebilmektedir. İnşaat metreküp hesaplama işlemleri en X boy X yükseklik formülü ile yapılmaktadır. Bu hesaplamaya örnek verecek olursak;
50 cm X 50 cm ebatlarına sahip ve 6 m yüksekliğindeki kolon için beton miktarı: 0.5 m X 0.5 m X 6 =
1.5 m³ (50 cm = 0.5 m). Eğer 10 kolon dökülecek ise 1.5 X 10 = 15 m³ betona ihtiyaç duyulur.
Kereste Metreküp Hesaplama
Metreküp hesaplama işlemlerinin kullanıldığı bir başka alan da kerestedir. Kereste metreküp hesaplama, kerestenin satışı yapılırken metreküp cinsinden kesilerek satılması için hesaplama işlemleri gerçekleştirilir. Bu açıdan kereste miktarını metreküp cinsinden bilmek gerekir. Metreküp, bir kenar uzunluğu 1 metre olan küpün hacmidir. Metreküp hesaplaması da metre cinsinden en, boy ve yüksekliğin çapılması ile hesaplanır. 1 metreküp kerestenin hacmi kalınlık X en X boy X adet formülü ile hesaplanır. 1 metreküp kereste 600 kg ya da bir başka deyişle 0.6 tondur. Buna bağlı olarak da kerestenin hacim ağırlığına 600 kg/m³ denebilir.
Kereste HESAPLAMA. Excel ,1 m3 kereste kaç adet 5×10 , Kereste hacim hesaplamasına örnek olarak;
120 metrekare eve ne kadar kereste gider?
- En: 15 cm
- Kalınlık: 2.6 cm
- Boy: 300 cm
- 1 m³ = 1000 dm³
- Kalınlık X en X boy formülünden 15 X 2.6 X 300 = 11.7 dm³
Kereste metreküp hesaplama;
Bina mantolama işlemlerinde, | 1 hm³ = 1.000.000 m³ = 1 Gigalitre (GL) |
Desi hesaplamalarında, | 1 dam³ = 1.000 m³ = 1 Megalitre (ML) |
Konut metreküp hesaplaması, | 1 dm³ = 0,001 m³ = 1 Litre (L) |
Boya metraj tablosu. | cm³ = 0,000.001 m³ = 1 Mililitre (mL) |
Metreküp hesaplamaları beton kullanımı konusunda da yapılmaktadır. Beton metreküp hesaplama işlemleri ile kullanılacak alana ne kadar miktarda beton döküleceği kolayca belirlenebilir. Hesaplama işlemleri en X boy X yükseklik formülü ile yapılır. Beton metreküp hesaplamasına örnek olarak şu şekilde verilebilir;
40 cm X 40 cm ebatlarına sahip ve 5 m yüksekliğindeki kolon için beton miktarı: 0.4 m X 0.4 m X 5 =0.8 m³ (40 cm = 0.4 m). Eğer 10 kolon dökülecek ise 0.8 X 10 = 8 m³ betona ihtiyaç duyulur.
Nakliye ve lojistik faaliyetlerde yükün ağırlığı ile birlikte hacmi de önem kazanmaktadır. Taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan ölçü birimlerinden biri de ‘’desi’’. Desi ölçü birimi, kargo taşımacılığında kargo fiyatının hesaplanmasında kullanılmaktadır. Nakliye hizmetlerinde sıklıkla karşılaşılan bir birim olmaktadır. Desi değerini hesaplamak için ‘’en X boy X yükseklik / 3000’’ formülünden faydalanılmaktadır. 1 desi 0,001 m³ birimine karşılık gelmektedir. Desimetreküp, metreküp biriminin ast katlarından biridir. Büyükten küçüğe sıralaması ‘’metreküp, desimetreküp, santimetreküp, milimetreküp’’ şeklindedir. Desimetreküp ‘’dm³’’ sembolü ile ifade edilmektedir. 1 metreküp (m³) 1 desimetreküp (dm³) ve 1.000.000 santimetreküp (cm³’ birimine karşılık gelmektedir. 1 desimetreküp (dm³) ise 0,001 metreküp (m³) birimine karşılık gelmektedir.
Lojistik sektöründe sıklıkla karşılaşılan terimlerden biri de metreküptür. Metreküp, kenar uzunluğu bir metre olan küpün hacmidir. Metreküp hacimsel ağırlık anlamına gelmektedir. Sembolü “m³” olarak gösterilmektedir. Lojistik sektöründe nakliyesi gerçekleşecek olan yüklerin hacim hesaplamalarında kullanılan bir birimdir. Yüklerin nakliye fiyatlarının hesaplanmasında hacim hesaplaması yapılması gerekmektedir. Bu anlamda metreküp hesaplama ile yükün hacmi belirlenmektedir. Hektometreküp, metreküp biriminin üst katlarından biridir. Hektometreküp ‘’ hm³’’ sembolü ile gösterilmektedir. Metreküp biriminin üst katları büyükten küçüğe ‘’ dekametreküp (dam³), hektometreküp (hm³), kilometreküp (km³) ‘’ şeklindedir. 1 hektometreküp (hm³) 1.000.000 metreküp (m³) birimine karşılık gelmektedir. Buradan da görüleceği gibi 1 hektometreküp 1 metreküpün 1 milyon katı olmaktadır.
Metreküp Hesaplama Formülü
Hacimsel ağırlık anlamına gelen metreküp birimi, nakliye ve lojistik hizmetlerinde sıklıkla karşılaşılan bir birim olmaktadır. Taşımacılık faaliyetlerinde nakliye fiyatı hesaplaması işleminde yükün hacminin belirlenmesi gerekir. Yükün hacmi metreküp hesaplaması ile belirlenmektedir. Metreküp ‘’ m³ ‘’ sembolü ile ifade edilmektedir. Metreküp hesaplama işlemleri için yükün boyutlarının (en, boy, yükseklik) bilinmesi gerekir. Metreküp hesaplama formülü, ‘’en X boy X yükseklik’’ şeklindedir. Yüklerin en, boy ve yükseklik değerlerinin birbirleri ile çarpılması sonucunda yükün hacmi kolaylıkla belirlenebilir. Bu hesaplamaya örnek verecek olursak;
Yükün eni: 60 cm
Yükün boyu: 70 cm
Yükün yüksekliği: 50 cm
Yükün hacmi: 60 cm x 70 cm x 50 cm = 210 m³
Metreküp hesaplamalarının kullanıldığı alanlardan biri de su metreküp hesaplama işlemidir. Genel olarak insanlar 1 metreküp su kaç litre yapar? 1 metreküp su kaç tondur? gibi sorular konusunda araştırma yapmaktadır. Metreküp birimi genel olarak katı cisimlerde kullanılan bir birim olsa da, sıvı cisimlerde de litre biriminden metreküp birimine dönüşüm yapmak gerekebiliyor. 1 metreküp hacme sahip olan suyun kaç litre olduğu birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor.
Suyun sıcaklığı, suyun saflık derecesi, atmosfer basıncı gibi etkenler bunu belirlemektedir. Sular donma derecelerinde1 metreküpü 999.972 litreye eşittir. Ancak hesaplamalarda bu değer 1000 litre olarak alınır. 1metreküp suyun 1000 litre olduğu varsayıldığında, suyun maksimum yoğunluğu 3.98 derece ve hava basıncı da 101.325 kPa olarak belirtilir. 1 metreküp suyun kaç ton olduğu konusunda da, yoğunluğu bilinen her türlü malzemelerin metreküp biriminden litre dönüşümü kolayca yapılabilir. 1 metreküp 1ton ağırlığındadır.
Konteyner Metreküp Hacim Hesaplama
Lojistik faaliyetler içerisinde konteynerler sıklıkla kullanılan taşıma ekipmanlarıdır. Taşımacılık faaliyetleri için konteyner hacim hesaplama işlemleri yapılması gerekir. Bu hesaplama göre konteyner içerisinde kaç adet palet yerleştirilebileceği, kaç adet koli yerleştirilebileceği gibi konularda bilgi sahibi olunabilir. Konteynerler genellikle denizyolu taşımacılığında kullanılmaktadır. Uluslararası ithalat – ihracat faaliyetlerinde konteynerler sıklıkla tercih ediliyor.
Konteynerler standartlara uygun bir şekilde üretilir. Genellikle 10 – 15 yıl süre ile yük taşınabilir. Aynı zamanda konteynerlerin yükleme işlemlerine ve ölçülerine göre de farklı çeşitleri yer alır. Konteynerler 40’lık ve 20’lik konteynerler olmak üzere iki şekilde yer alır. Denizyolu taşımacılığı ile ihracat yüklerinin konteynerler ile taşıma işlemleri için hacim hesaplaması gerçekleştirilir.
İhracatı gerçekleştirilecek olan ürünlerin paketleme işlemleri yapılarak, paletler yardımı ile konteyner içerisine yerleştirilir. Bunun için palet hesaplama işlemi de yapılması gerekir. Palet hesaplama işlemi ile konteynerin kaç adet palet alacağı bilgisine sahip olunur. Paletler, ürünlerin forklift ya da transpalet aracılığı ile kolayca taşınması için kullanılan ahşap, plastik ya da metal malzemelerden hazırlanmış bir taşıma malzemesidir’’. Konteynerlerde palet kullanımındaki temel amaç da, ürünlerin zarar görmeden konteynerler içerisine yerleştirilmesidir. Palet hesaplama işlemleri için paletin ölçüleri kullanılır. Standart palet ölçüleri 100 cm x 120 cm olarak yer alır. Peki palet hesaplama neden önemlidir?
Palet hesaplamaları, bir noktadan başka bir noktaya ürün gönderimi yapılırken, araca ya da konteynere yüklenen paletin toplam hacmi önem kazanmaktadır. Paletin hacmi nakliye maliyetlerini belirlemektedir. Bu açıdan palet hesaplaması yapılması gerekir. Taşıma firmaları paletlerin hem ağırlığını hem de boyutunu hesaplamak için ücret formülü kullanır. Araç ya da konteyner içerisinde daha fazla alan kaplayan paletler için daha fazla ücret alınır. Maliyetlerin minimize edilmesi için paletlerin araç ya da konteyner içerisine daha az yer kaplayacak şekilde hazırlanması gerekir.
20’lik konteynere kaç palet sığacağı konusunda hesaplama yapılacak olursa; standart palet ölçüleri1000 mm X 120 mm’dir. 20’lik konteynerlerin iç hacimleri ise 2352 mm X 5900 mm ölçülerine sahiptir. Buna göre 20’lik konteyner içerisine 10 adet palet sığabilir. 40’lık konteynerlerde ise, standart palet ölçüleri 1000 mmm X 1200 mm ve konteyner iç hacim ölçüleri 2352 mm X 12032 mm’dir. Buna göre 40’lık konteynere de 21 adet palet sığabilir. Aynı zamanda konteyner taşımacılığında hem 20’lik konteynerler hem de 40’lık konteynerler için 22 ton ağırlık yükleme kapasitesi yer almaktadır. Bu da konteynerler ile taşımacılık yapılırken dikkate alınması gereken bir konudur. Ayrıca bu hesaplamalar tam bir konteyneri dolduracak ürünlerin taşınması için yapılan hesaplamalardır.
Parsiyel yük taşımacılığında ise müşteriler açısından konteynere sığacak palet sayısı önemli olmamaktadır. Konteyner içerisine yerleştirilen paletler de uzunluk, genişlik, yükseklik ölçülerine göre yerleştirilmelidir. Uygun standart ağırlıklar sınırında olmalıdır.
Nakliye firmaları ile gönderilecek olan kargoların, metrekare hesaplama işleminin nasıl yapıldığını bilmek oldukça önem arz ediyor. Nakliye firmalarının kargo hacimlerinin hesabını yaptığı gibi, gönderi sahiplerinin de kargo hacmini hesaplamasında fayda vardır. Özellikle birden fazla kargo gönderecek olan kişiler, tek bir irsaliye ve takip numarası ile nakliye maliyetini azaltabilir. Bunun için nakliye firmasına bilgi verilerek, fazla ödeme yapmaktan kaçınılabilir. Lojistik faaliyetlerini en iyi şekilde planlayarak maliyetlerde düşüş sağlayabilirler. Metreküp işlemleri için web sitemizdeki metreküp hesaplama programı ücretsiz şekilde herkese açıktır.
-
1 metre küp nasıl hesaplanır?
Hacmini hesaplayacağınız materyalin uzunluk, genişlik ve yüksekliğinin çarpılmasıyla hesaplanır.
-
1 metreküp (m3) kaç metrekare (m2)?
1 metreküp bir kenar uzunluğu 1 metre olan küpün hacmidir. m³ hacim birimi m² ise alan ölçüsü olduğu için birbirine çevrilemez.
-
Tomruğun metreküpü nasıl hesaplanır?
Pi sayısı X yarıçapın karesi X tomruk boyu metre olarak çarpılır. 4 m. boyunda bir tomruk için hesaplama: 3,14 x (25×25) x 4 = ?
-
1 metreküp kaç metredir?
Her kenarı 1 metre uzunluğunda olan küpün hacmini tanımlamak için m³ ifadesi kullanılır. 1000 litre hacmindedir.
Kırkayak Kamyon Basar Tonaj Sınırı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.