MERSİN NAKLİYE FİRMALARI
Karayolu ile yük taşımacılığı sektör tarihinin derinliklerinden edinilen tecrübeler ile her dönem kendini yenileyerek içinde bulunduğu çağa ayak uydurmuş, taşıma araçları son teknoloji ile aynı paralellikte modernize edilmiş, işleyiş süreçleri yine piyasa gerekliliğine göre sürekli olarak güncellenmiştir. Yurt içi veya uluslararası alanda yapılmakta olan taşımacılık faaliyetleri çerçevesinde taşınan ürünün pozisyonu ne tür bir taşıma aracına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Ticari yük grupları genel itibarı ile tır ve kamyon tarzı tonajlı yük taşımaya uygun araçlar ile sevk ediliyorken PARSİYEL, KARGO ve AMBAR yükü kapsamında bulunan küçük çaplı ürünlerin taşınması daha çok istiap haddi daha düşük olan nakliye araçları ile yapılmaktadır. Yurt içinde yapılan lojistik çalışmalarında öne çıkan illerimizin başında dünyaca tanınan, stratejik konumda bulunan MIP olarak bilinen limanının bulunuyor olması münasebetiyle Mersin ilimiz gelmektedir.
Yurt dışından ülkemize ithal edilen ürünlerin genel giriş noktası olan Mersin limanı aynı zamanda hem iç piyasaya hem transit geçişli yurt dışı pazarına sevk edilecek ürünlerin çıkış noktası pozisyonundadır. Bu sebepledir ki ülkemizin birçok ilinde lojistik çalışmalar yapan firmalar bulunuyor olsa da Mersin ilimizde oldukça fazla sayıda nakliye şirketi faaliyet göstermektedir. Bu firmalar il merkezi genelinde yaygın bulunuyor olsa da ağırlıklı olarak toplu bulundukları konum MERSİN NAKLİYECİLER SİTESİ’dir.
MERSİN NAKLİYECİLER SİTESİ, özellikle yurtiçi nakliye çalışmaları yapan Mersin nakliye firmalarına ev sahipliği yapıyorken, bulunduğu konum itibarı ile de önemli yer teşkil etmektedir. MIP limanına yakın mesafede bulunuyor olması, tır garajları ile antrepo ve depolarında bir arada bulunduğu yerleşim bölgesinde yer alıyor olması yük taşıtmak isteyen tarafların işlerini oldukça kolaylaştırdığı gibi işleyişin de seri şekilde ilerlemesini sağlamaktadır.
Başta ANKARA, İSTANBUL, İZMİR, BURSA, KONYA, ADANA ve GAZİANTEP gibi büyükşehirlerimiz olmak üzere yurt genelinin tamamına tır ve kamyon organizasyonlarının yapıldığı MERSİN ilimiz üretimi yapılan ve yurt dışından gelmiş olan ihraç ve transit kayıtlı tüm yük gruplarının dağıtım noktası durumundadır. Komple tır ve kamyon yükü kapsamında bulunmayıp ambar yükü, PARSİYEL yük grubu veya kargo yükü kapsamında bulunan eşya gruplarının da yurt genelinde dağıtım organizasyonları yine Mersin nakliye firmaları tarafından düzenli bir şekilde yapılmaktadır.
Mersin merkez ofisi ve MERSİN NAKLİYCİLER SİTESİ içerisinde şube ofisi bulunan, donanımlı operasyon ekibi ve oldukça geniş tedarik ağı bünyesinde bulunan nakliye araçları ile yurt içi ve uluslararası lojistik alanında çalışmalarını uzun yıllardan bu yana sürdürmekte olan firmamız ŞAH LOJİSTİK ortaya koyduğu performansı, müşteri memnuniyeti odaklı çalışma anlayışı ve ekonomik taşıma koşulları ile 7/24 hizmet vermektedir.
Taşıma hizmetleri ile birlikte yine lojistik sektörü bünyesinde bulunan iş kollarından liman hizmetleri, depolama, antrepo ve gümrükleme gibi alanlarda da etkin hizmetleri bulunan firmamız standart yük gruplarının nakliyesi dışında önemli ölçüde talep görmekte olan GABARİ DIŞI AĞIR NAKLİYAT, FRİGO TIR VE KAMYON NAKLİYESİ ile KONTEYNER NAKLİYE gibi farklı alanlarda da edindiği bilgi ve birikimleri ile sorunsuz sevkiyat organizasyonları yapmaktadır.
MERSİN LOJİSTİK SEKTÖRÜ
Yurt geneli iç taşıma olarak adlandırılan yurtiçi nakliye konusunda son dönemlerde önemli hareketliliğin gözleniyor olması neticesinde sektöre yeni katılımların olduğu gözle görülür oranda artış sağlamıştır. Genellikle liman şehirlerimiz ile üretim tesisin yoğun olduğu illerimiz başta olmak üzere 81 ili kapsayan bir lojistik ağı ile çevrelenmiş olan ülkemizde iç taşıma sirkülasyonu belirli periyod dahilinde devam etmektedir.
Ülkemizin en büyük limanlarından birinin konumlanmış olduğu Mersin ilimiz özellikle Uzakdoğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinden ithalat kapsamında gelen taşınabilir ürün gruplarına ev sahipliği yaptığı gibi iç piyasaya dağıtım anlamında da önemli rol üstlenmektedir. MIP limanının bulunduğu Mersin ilimizde faaliyet gösteren nakliye firmaları genel itibarı ile liman çevre konumlarda yerleşik durumda bulunmaktadırlar.
Yurt içi nakliye kapsamında tüm illerimiz ile bağlantılı olarak koordineli çalışan Mersin nakliye firmaları sahip oldukları yurt içi yük taşıma yetki belgesi bünyesinde bulunan tır ve kamyon tarzı yük taşıma araçları ile düzenli taşıma hizmetleri sunmaktadırlar. Mersin ilimizden yüklenen yük gruplarının ülkemizin en doğusundan en batısına, kuzeyinden güneyine kadar tüm illeri kapsayan dağıtım ağı kapsamında seyir göstermektedir.
KOMPLE TIR VE KAMYON TAŞIMACILIĞI
Lojistik faaliyetleri içerisinde en yoğun talep gören taşıma şekli olan komple tır veya kamyon nakliyesi üretici ve ticaret firmalarının genel itibarı ile tercih ettikleri yük taşıma yöntemidir. Yurtiçinde ağırlığı 25-26 tona kadar ulaşan yük gruplarının rahatlıkla taşınabildiği komple tır taşımacılığında kullanılan taşıma araçları 1360 uzunluğunda ölçüsü bulunan dorselerden meydana gelmektedir.
Komple tır taşımacılığında dikkat edilen hususların başında taşınacak yükün gabari dışı durumda bulunmayıp dorse iç ölçülerinin dışına taşmayacak pozisyonda bulunması gelmektedir. Açık yük, paletli yük, çuvallı veya kolili yük grupları genellikle dorseden taşma yapmayacak durumda bulunan yük grupları arasında yer almaktadır.
Mersin ilimizde bulunan organize sanayi bölgeleri ve yine ilimiz kırsal kesimlerinde bulunan fabrikalar ve üretim tesislerinde üretilmiş olan ve dahi yurt dışından liman veya serbest bölgeye gelmiş bulunan ürünlerin yurt geneline taşınmasında tercih edilen komple yük taşımacılığında tırlar kadar kamyon olarak adlandırdığımız taşıma araçları kullanılmaktadır.
PARSİYEL TAŞIMA HİZMETLERİ
Uluslararası alanda olduğu gibi yurtiçi taşımacılığında da en az komple tır taşımacılığı kadar talep gören taşıma şekli hiç şüphesiz parsiyel ve kargo yük taşımacılığıdır. Ebat ve ağırlıkları itibarı ile komple tır veya kamyonu doldurmayacak boyutta bulunan daha çok küçük çapta bulunan parsiyel yük olarak adlandırdığımız yük gruplarının yurt içinde tüm illeri kapsayan dağıtım ağı da sürekli olarak faaliyetlerde bulunmaktadır.
Mersin ilimizden özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere tüm şehirlerimize hizmet verilebilen parsiyel taşımacılığında yine komple tır nakliyesi yapan taşıma şirketlerimiz etkindir. Mersin nakliyeciler sitesinde yoğun olarak bulunan taşıma şirketleri parsiyel veya parça yük taşıma organizasyonları içerisinde yer aldıklarından yük sahibi firmaların taşıma şirketi aramak durumunda kalmaları gerekmemektedir.
Yurtiçi parsiyel nakliyesinde taşıma fiyatları yükün ebat ve ağırlıkları itibarı ile oluşturulmaktadır. Parça yük grupları tıpkı komple tır yük gruplarının taşınmasında olduğu gibi yine bulundukları adreslerden teslim alınarak taşınması planlanan şehirlerimizde adrese teslim edilecek şekilde ulaşımı sağlanmaktadır.
GABARİ DIŞI AĞIR NAKLİYAT
Yurt genelinde yaygın bulunan taşıma yöntemlerinden biride gabari dışı ağır nakliyat çalışmalarıdır. Bu sınıfa giren yük grupları ebat ve tonajları itibarı ile standart taşıma aracının istiap haddi ve kapasitesi dışında kalan yüklerden meydana gelmektedir. Ağır iş makinaları, petrol boruları, gemi ve yat türleri, rüzgar gülü ve türbinler, ağır tonajlı trafo ve beton santralleri gibi hem ağırlık hem ölçü itibarı ile standart taşıma araçlarının kapasitesi dışında kalan yük gruplarıdır.
Bu tür yük grupları lowbed olarak adlandırılan taşıma araçları ile taşınabilmektedir. Bu araçlar havuzlu ve uzamalı olarak tabir edilen dorseleri bulunan araçlardır. Ağır yük taşıma aracı olarak dizayn edilmiş bu tür taşıma araçları gabari dışı ağır yük taşıma aracı olarak imal edildiklerinden standart taşıma araçlarına göre daha sağlam yapıya sahip bulunmaktadırlar.
Tüm illerimiz arasında çalışması yapılan ağır nakliyat faaliyetlerinde yükü alan araç için ayrıca ulaştırma bakanlığımızdan temin edilen karayolu izin belgesi ve öncü ve artçı olarak tabir ettiğimiz koruma veya eskort araçları gözetim ve nezaretinde hareket edilmektedir. Ağır nakliyat yükü taşıyan araçlar diğer araçlara göre çok daha kısıtlı hız sınırı ile hareket ettiğinden yükün alındığı noktadan teslim edileceği noktaya kadar ulaşma süresi normal sürenin üzerinde olmaktadır.
KONTEYNER NAKLİYE ÇALIŞMALARI
Dünya genelinde makbul olup rağbet gören bir diğer taşıma yöntemi konteyner taşıma yöntemidir. Konteyner taşımacılığı yurt içinde az miktarda talep ediliyor olsa da uluslararası alanda en fazla talep gören yöntemlerden biridir. Deniz aşırı ülkeler arasında cereyan eden taşıma yöntemi olan denizyolu nakliyesinde kullanılan taşıma aracı çok yüksek oranıyla yine konteynerlerdir.
Yurt içinde konteyner taşımacılığı genellikle yurt dışı bağlantılı olan ürünlerin nakledilmesinde kullanım göstermektedir. Herhangi bir ilimizden yurt dışına ihracatı yapılacak yük grubunun alımı en yakın limandan boş olarak gelen konteynerlerin yükleme noktasında dolumunun yapıldıktan sonra yine aynı limana, çıkış yapacak gemiye aktarılması ile neticelenmektedir.
İthalat nakliyesinde de yöntem yine benzer şekildedir. Bir ilimize teslim edilmesi gereken ithalat yükünün bulunduğu limandan konteyner ile alınarak iç taşıma yapılmak suretiyle o ilimizde teslim noktasına ulaştırılmasında konteyner taşıma işlemi gerçekleşmektedir. Tıpkı karayolu taşıma araçlarında olduğu gibi konteyner gruplarında da çeşitlilik bulunmaktadır. Ölçüleri itibarı ile tır ve kamyonlar üzerinde yükleme noktasından teslim noktalarına sevk edilmekte olan 40’lık ve 40’lik olarak adlandırılan ölçülere sahip bulunan konteynerler High Cupe, Flat rock, refeer ve open top gibi farklı modelleri ile isimlendirilmektedir. Konteyner taşımacılığında fiyatlandırmalar tek yön veya gidiş-geliş olacak şekilde çift yön taşıma olarak yapılmaktadır.
DEPO VE ANTREPO HİZMETLERİ
Genel ismi ile lojistik, birçok farklı birimi bünyesinde barındıran sektörler topluluğuna verilen isimdir. Oluşumun içinde yer alan birimleri temel başlıklar halinde sıralayacak olursak üretimden tüketime kadar uzanan yolculuk esnasında içerisinde geçtiği evrelerle başlıklandırabiliriz. Bu başlıklar üretim, paketleme, elleçleme, depolama, nakliye ve gümrükleme şeklinde sıralanmaktadır.
Yurt dışına gönderimi veya yurtiçinde dağıtımı yapılacak olan ürünlerin gerek üretim aşaması sonrası gerekse yurt dışından geldikten sonra ki aşaması olan depolama safhası lojistik sektöründe oldukça önem arz eden birimlerden biridir. Yurt içinde genellikle depo olarak adlandırılan muhafaza bölümleri kullanılıyorken yurt dışından gelmiş veya yurt dışına gidecek olan ve transit olarak değerlendirilen yük gruplarının muhafaza alanı ise antrepo olarak adlandırılmaktadır.
Ülkemiz genelinde depo ve antrepo kullanımı oldukça yoğun olduğundan her ilimizde yeterli miktarda sayıya da ulaşmış durumdadır. Özellikle uluslararası gönderim üzere üretim yapan dış ticaret firmaları ile kurumsal kimlik kazanmış lojistik firmalarına ait bulunan depo ve antrepoların kullanımı kiralama yöntemi ile gerçekleştiği gibi birçok depo ve antrepo aynı zamanda gümrük sahası olarak da değerlendirilmektedir.
MERSİN NAKLİYE FİYATLARI
Yurtiçi ve uluslararası lojistik alanında nakliye ücretleri genel olarak navlun ismi ile kabul görmektedir. Üretimi veya satışı yapılmış bir ürünün satışının yapıldığı alıcıya ait noktaya ulaştırılması adına organize edilen nakliye aracı belirli bir ücret karşılığı hizmet vermektedir. Taşıma ücretlendirmesi yurt içi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yapılan taşımalarda TL üzerinden hesaplanmakta, yurt içinde ücrete ek olarak %18 oranında KDV tutarı da eklenmektedir. Yurt dışı sevkiyatlarda ise döviz cinsi üzerinden hesaplama yapılmakta olup Avrupa ülkelerinde EURO, Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde ise USD para birimi olarak kullanılmaktadır.
Taşıma fiyatlandırmaları yükün durumu değerlendirilerek oluşturulmaktadır. Komple tır kapsamında olan bir yük grubunun yurt içinde fiyatlandırması teslim noktasına olan mesafe ve güncel şartlar değerlendirilerek oluşturulurken parsiyel veya kargo kapsamında bulunan yük gruplarının taşıma ücretlendirmesi yükün ebat ve ağırlıkları hesap edilerek oluşturulmaktadır.
Yurt dışı sevkiyatların fiyatlandırılması da aşağı yukarı yine iç nakliye hesaplamasında olduğu gibi yapılmaktadır. İstisnai durumlar dışında navlun ücretleri genelde belirli miktar seviyesinde iken, geçiş belgesi kısıtlılığı, ihracat veya ithalatın yoğunluğuna bağlı olarak araç tedarik kısıtlılığı gibi durumlarda farklılık gösterebilmektedir.
GÜMRÜKLEME ORGANİZASYONLARI
Lojistik sektörünün bir bakıma mührü konumunda bulunan konusu gümrükleme işlemleridir. Yurt içi sevkiyat ve taşımalarında genellikle gerek duyulmayan bu işlem yurt dışı ihracat ve ithalat taşımacılığında olması zorunlu işlemlerin başında yer almaktadır. Yurt dışına ihracatı yapılmakta olan ürün gruplarının taşıma aracına yüklenmesini takiben başlatılan gümrük işlemleri için çeşitli evrakların hazırlanması ve temin edilmesi gerekmektedir.
Ürüne ait fatura, çeki listesi, menşe kağıdı vs. gibi evraklar ile beyanname açılması, açılan beyannameye uygun olacak şekilde taşıma aracına ait tır karnesi veya T1 gibi evrakın tescilinin alınması ile tamamlanan sürece genel itibarı ile gümrükleme süreci diyoruz. İhracat esnasında düzenlenen evraklar hem ülke çıkışında sınır kapılarında işlem görmekte, hem de varış noktalarında ithalat gümrükleme işlemleri esnasında gerekmektedir.
Tüm gerekli evrakları ile gümrük işleminden geçen ürünlerin taşıma esnasında herhangi bir sorunlu duruma maruz kalması pek olağan değildir. Ülkemiz genelinde üretici ve taşıma şirketi oranında gümrük müşavirliği hizmeti sunan gümrük firmaları bulunmaktadır. İhracatçı firmanın gümrük işlemlerini yapan gümrükçü ile taşıma firmasının tır tescil işlemlerini yapan gümrük müşaviri ayrı kişi ve kuruluşlardan meydana geldiği gibi bazı durumlarda üreticinin işlemlerini yapan gümrükçü aynı zamanda tır tescil işlemlerini de yapabilmektedir.