Lojistik Pazarında Dalgalanmalar
Lojistik pazarındaki dalgalanmalar Finans, gayrimenkul, perakende derken kargo ve lojistik de yabancıların yeni yatırım alanı oldu. Uzmanlar gelecek üç yılda 10 şirket evliliğini ve 500 milyon dolarlık sermaye girişini mümkün görüyor. Lojistik sektörü son dört yıldır, yılda ortalama yüzde 10 büyüyor. Lütfi Aygüler, bundan 13 yıl önce Almanlarla işbirliğine son verirken, “Bizim hızımıza yetişemiyorlar” demişti… 1994’te Alman taşımacılık şirketi Ballauf un temsilciliğini alarak işe başlayan Aygüler, bugün 80 milyon dolarlık ciroya sahip, 100’den fazla TIR’ı bulunan Balnak’ın sahibi olarak gönlüne göre bir ortak bulmuş görünüyor.
İki ay önce Alfa Capital Partners’in ABD’li ve Belçikalı ortaklarıyla birlikte oluşturduğu The Great Circle Fund’la stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. Bu işbirliği şirkete 50 milyon dolarlık sermaye artışı getirecek. Bu sermaye artışı da yeni depolama tesisleri ile yeni araçlara gidecek. Bugüne kadar çok sayıda yabancı kargo şirketi ve fonun yüksek tekliflerle kapısını çaldığı Yurtiçi Kargo’nun sahibi Arıkanlı Holding’in kurucusu İbrahim Arıkan da benzer bir güdü ile büyüme hızına yetişecek bir yabancı ortak seçti. Geçen nisan ayında Fransız ekspres kargo şirketi GeoPost’a Yurtiçi Kargo’nun yüzde 25 hissesini 70 milyon dolara satan Arıkan. artık Türkiye sınırları içinde optimum büyüklüğe eriştiklerini düşünüyor.
Geçen yılı Yurtiçi Kargo’da 200 milyon euro’luk ciro ile kapatan Arıkan, 250 ülkeye kapıdan kapıya gönderi yapmak gerektiğini söylerken de Fransız ortağının tecrübesini kendi tecrübelerine eklemenin güvenini taşıyor. Geçen yıl 100,8 milyon euro’luk ciro elde eden Ekol Lojistik’in genel müdürü Cem Kumuk, hemen hemen her ay birkaç yatırım fonunun kapılarını çaldığını belirtirken, 100 milyon euro’luk cirosunu bu yıl yüzde 20 artırmayı hedefleyen Barsan Global Lojistik Mali İşler Direktörü İbrahim Senem de başta IFC olmak üzere bazı bankalar kanalıyla öze! yatırım fonlarından teklifler aldıklarını belirtiyordu.
Senem, geçen ay verdiği bir demeçte bu tür ortaklıklara açık olduklarını, buradaki amaçlarının da global alandaki rekabet güçlerini artırmak olacağını vurguluyordu. Bu yılın en önemli olayı da hiç şüphesiz, UN RO-RO’nun, ABD’li yatırım fonu Kohlberg Kravis Roberts&Co’ya (KKR) 910 milyon euro”ya satılmasıydı.
Toplam 14 milyar dolarlık hacme sahip olan sektör Türk ekonomisinin kesintisiz büyüme süreci ve 200 milyar dolara ulaşan ihracat gücüyle birlikte yabancıların göz bebeği haline geldi. Var olan firmaların halka açık olmaması ve orta büyüklükteki firmaların sayısının fazlalığı istatistiki anlamda lojistik sektörü üzerinde tahmin yürütmeyi zorlaştırsa da son dört yıldır her sene yüzde 10-15 oranında büyüme kaydedildiği konusunda bir mutabakat var.
Yerli firmaların ortaklıklara sıcak bakmasında temel motivasyonları yurt dışı pazarlarda daha aktif olmak. TNT Türkiye Genel Müdürü Turgut Yıldız, “Yerli firmalar, ‘bunu yapmak için dünyada birkaç tane büyük firma var. Onlarla bir araya geliriz. O şekilde dışarı açılırız’ diyorlar. Örneğin Yurtiçi Kargo GeoPost’la tüm Avrupa’daki organizasyona dahil oldu. Yabancı firmalar da buraya girmek için en kısa yol olarak buradan bir firma ile ortaklık kuruyor” diyor.
DHL Ekspres Türkiye Genel Müdürü Michel Akavi’ye göre de yabancıları bu alana çeken en önemli nokta yatırımlarının geri dönüşünün çok hızlı olması. Satın almaları yakından takip eden ve hatta buna maruz kalan bir yönetici olarak Akavi, “Deutsche Post 2003’te şirketin yüzde 100’ünü aldı. Şu anda biz yüzde 100 Deutsche Post’un bir birimiyiz” diyor. Lojistik sektöründeki ilk kadın yönetici olarak I997’de 36 yaşındayken Balnak’ın CEO’luğuna kadar yükselen ve 2005’de kendi danışmanlık şirketini kuran Selma Akdoğan’a göre önümüzdeki üç yıl içinde en az 10 Türk lojistik firması yabancılarla ortaklık kuracak. Bu ortaklıklar sektöre 500 milyon euro’ya yakın yeni kaynak girişi sağlayacak.
Akdoğan yatırım fonları ve lojistik firmalarının ortaklık olanaklarını kovaladığı Türkiye’de gayrimenkul firmalarının da depolama alanı gibi doğrudan yatırımlarla ilgilendiğini belirtiyor. Depo yapıp kiraya veren bu gayrimenkul şirketlerinden biri olan ve dünya genelinde 700 emlak yatırımı yönetip 23,2 milyar dolarlık aktife sahip bulunan Goodman International, İzmit bölgesinde depolar kuruyor. İngiltere merkezli Ocean Real Estate Management firmasının sahibi olduğu Logiturc, Tuzla’da 155 bin paletlik, asgari 11,7 metre yüksekliğe sahip bir depo alanı kuruyor.
Arsa tespiti, konsept geliştirme, ürün planlaması, proje yönetimi ve kiralama ile ilgili farklı konularda lojistik ile gayrimenkulu birleştiren şirketin bu yatırımı 250 bin metrekare kiralanabilir alan üzerinde 122 bin metrekare kapalı alam barındırıyor. Projenin maliyeti ise 80 milyon dolar.
Selma Akdoğan Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle uluslararası lojistik üssü haline gelmekte olduğunu belirtirken, “Büyük gemilerin buraya gelmesi ve daha küçük gemiler ile buradan yakın limanlara dağıtım yapılması altyapı anlamında olumlu sonuçlar vermekle kalmıyor, büyük sanayicinin de ülkeye çekilmesini sağlıyor” diyor. Akdoğan, “İç ve dış dağıtım eksikliği nedeni ile IKEA gibi firmalar gecikmeyle Türkiye’ye yatırım yaptı.
Şu anda geçmişe nazaran daha iyi olmasına rağmen daha iyi bir altyapı ile gelecekteki yatırımlar daha da büyük bir hızla artacak” diye konuşuyor. Yabancıların oyun sahasına inmesi sektörün çehresini değiştirecek gibi görünüyor. Selma Akdoğan özellikle küçük ve orta ölçekteki firmaların bu süreçten olumsuz etkilenebileceklerini söylüyor.
1995 sonrasında yurt İçindeki rekabetin arttığına ve firmalarından ayrılan beşer-onar kişilik grupların kendi şirketlerini açtıklarını belirten Akdoğan, “Şimdi bu küçük şirket ya kendi aralarında birleşecekler ya da satılacak” diyor. 2007 değerlendirmeleri ve 2008 beklentileri
Türkiye’deki lojistik yatırımları her geçen gün artarken, Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarının 2007 yılsonu ciro hedefleri ve 2008 yılı beklentilerin ne yönde?Lojistik firmalarının 2007 yılı planları, bununla beraber 2008 ve sonrasına ilişkin beklentilerini inceleyen araştırmada önemli veriler ortaya çıktı. Ekonomist dergisinin araştırmasına göre Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarının 2007 ciroları ve 2008 planlamaları şöyle:
Borusan Lojistik: Firma 2007 yılını 180 milyon dolarlık ciroyla kapatmayı hedeflerken, firmanın 2008 ve sonrası hedefi ise 2010 yılında 500 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmak ve uluslararası bir marka olmak. Omsan Lojistik: 2007’yi yüzde 15’lik büyüme ve 370 milyon dolarlık ciroyla kapatmayı planlıyor. Firmanın 2008 ve sonrası planı ise yüzde 15’lik büyümeyi koruma ve Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri pazarını hedefliyor.
DHL Express:2006’da yüzde 30 büyüyen şirket 2007 yılında da aynı oranda bir büyüme hedefliyor. 2008 ve sonrasına ilişkin olarak iki haneli büyüme rakamlarını sürdürmeyi planlayan firma, filosunu yüzde 10 büyüterek Ankara ve Adana’daki operasyonlarını büyütmeyi hedefliyor. Ulustrans Lojistik:2007 yılını yüzde 15 büyüme ve 43 milyon dolarlık ciro ile kapatmayı planlıyor. 2008 yılında ise yüzde 30 büyüme ve 52 milyon dolarlık büyüme hedefleniyor.
Transer Lojistik:2007 yılsonu yüzde 30 büyüme ve 40 milyon Euro ciro. Firma, depo, antrepo ve uluslar arası nakliyede yüzde 30 büyüme bekliyor. Aras Kargo:Cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 35 artırdı.2008 yılında ise cirosunu yüzde 25 arttırmayı hedefliyor. Firmanın 2008 sonrasına ilişkin beklentileri ise, transfer merkezlerinin otomasyona geçişi sürecek.
Galata Lojistik:2007 yılını 34 milyon euro ciroyla kapatmayı hedefliyor. 2008’de yüzde 10 büyümeyi hedefleyen şirket, yurtiçi dağıtım ve taşımacılıkta ön plana çıkmayı planlıyor. Alişan Lojistik:Firma 2007 yılını 120 milyon YTL ciroyla kapatmayı hedefliyor. 2008’de ise yüzde 20 büyüme ve 145 milyon YTL ciro planlıyor,
Ceva Lojistik:2007 yılını yüzde 40 büyüme ve 150 milyon YTL’lik ciro ile kapatmayı planlıyor. Firmanın 2008 büyüme hedefi ise yüzde 30. firma özellikle parsiyel dağıtım, uluslar arası nakliye ayağı ve entegre depo çözümlerine yoğunlaşacak. Ekol Lojistik:2007 yılını 115-120 milyon euro ciroyla kapatmayı planlıyor. Firma 2008 yılında en az yüzde 32 oranında bir ciro artışı hedefliyor. Firma 2008 yılında İzmir ve Ankara çıkışlı endüstriyel dağıtım faaliyetlerine başlayacak.
TNT Express Türkiye:Verilerini açıklamadı. Türkiye7de yurtiçi nakliye pazarının büyüyeceğini bekliyor. Gefco Türkiye:2007 yılını 45 milyon euro ciro hedefliyor. 2008 yılında ise yüzde 30 büyümeyi hedefliyor. Horoz Lojistik:2007 yılı ciro hedefi 403 milyon YTL. En az yüzde 25 büyümeyi hedefleyen şirket, depolama ve dağıtım ağına ağırlık verecek.
Yurtiçi Kargo:20077yi yüzde 30 büyüme ve 260 milyon euro ciro ile kapatacak. Şirket pazarın üzerinde bir büyüme ve Pazar payını arttırmayı hedefliyor. Balnak Lojistik:2007 yılını yüzde 10 büyüme ve 65 milyon euro ciro ile kapatmayı hedefliyor. Şirketin önümüzdeki 4 yıllık hedefi ise 130 milyon Euro ciroya ulaşmak ve 50 milyon euroluk yatırım yapmak.
Reysaş Lojistik:Yeni kontratlara imza attı ve depo yatırımlarına hız verdi. Firmanın yurt dışı hedefi, Rusya, Doğu Avrupa, Bulgaristan, Romanya Ukrayna ve İran. Evyap Lojistik:420 milyon YTL ciroya sahip şirket 2007’de 200 bin araç elleçleme hedefliyor. Limandaki mevcut 150 bin teu kapasitesini 2008 yılına kadar 350 bin teu/yıl7a yükseltmeyi planlıyor.
Netlog Lojistik:2006 yılında 136 milyon YTL ciro yapan şirket, büyümesini 2007’de de sürdürecek. Şirket kalite çalışmalarına ağırlık verecek. Eyüp Lojistik:2007 yılını 24 milyon YTL ciroyla kapatmayı planlıyor. Hedef sektörde ilk 5’te olmak. Ülke sayısını ise 58’e çıkaracak.
Gökbora Lojistik:2007 yılında Almanya Duisburg ve Tuzla’da toplam 75 bin metrekarelik depo yatırımı yaptı. Son olarak Azerbaycan şirketini faaliyete geçiren firma, ağ yapısını geliştirerek Türki Cumhuriyetlerdeki ve Ortadoğu’daki etkinliğini arttıracak.
Kaynak: Ekonomist
Yatırımlarda gaza basılacak 2008 yılı “Büyümede hız kesmemeliyiz ve rekabette geri kalmamalıyız” diyen Türk lojistik firmalarının önemli adımlar atacağı bir yıl olacak. 2010 yılına kadar strateji planlarını yapan birçok firmanın hedefinde uluslarararası marka olmak ve yeni pazarlara açılmak var. 2010 yılına kadar yılda yüzde 30 büyüme ile 500 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedefleyen Borusan Lojistik, uluslararası bir marka haline gelmeyi amaçlıyor.
Alternatif taşıma modelleri üzerine odaklanan Ekol Lojistik, bu yıldan itibaren gelişmiş ülkelerdeki standartların bile üzerinde bir iş modelini hayata geçirmeyi planlıyor. Firma Belçika ve Danimarka’da şubeler açacak. Reysaş Lojistik, yaklaşık 50 milyon dolar yatırıma hazırlanıyor. Geçen yıl cirosunu yüzde 25 artıran Yurtiçi Lojistik’in bu yılki büyüme hedefi yüzde 15. Horoz Lojistik ise yeni ürün ve yeni destinasyonlara yatırıma odaklandı.
Geçiş belgesi sorunu taşımacılığı olumsuz etkilediTürk nakliyecilerinin ihraç taşımalarında en fazla artış yaşanan Avrupa ülkelerinin başında yüzde 123 ile Estonya, yüzde 102 ile Portekiz, yüzde 99 ile Slovakya ve yüzde 61 ile Çek Cumhuriyeti geliyor. Geçen yıl ayrıca, 2004’te AB’ye üye olan Polonya’ya taşımada yüzde 50, Romanya’ya ise yüzde 39 oranında artış yaşanması dikkat çeken bir gelişme oldu.
Geçiş belgesi kotaları sorunu konusunda öne çıkan ülkeler arasında yer alan Macaristan’a olan taşıma oranı ise yüzde 10’dan yüzde 7’ye düştü. Arnavutluk, Makedonya ve Sırbistan’a yönelik ihraç taşımalarında da yüzde 40’lara varan artışlar yaşandı. Rusya’ya yönelik ihraç taşımaları, 2005-2006 döneminde yüzde 21 artmasına karşın, 2006-2007 döneminde sadece yüzde 2 oranında arttı. 2007’nin önemli gündem maddeleri “Rus geçiş belgeleri” sorunu yer aldı. İki taraf arasında yıl boyunca yapılan toplantılar sonucunda da soruna çözüm getirilemedi.
Öte yandan benzer sorun Avurapa taşımada Bulgaristan’da da yaşandı. AB’ye katılım ile Bulgaristan’da Türk nakliyecileri için ortaya çıkan ilk sorun vize konusunda oldu. Bulgaristan sınır kapılarından transit vize alımları durduruldu. Ardından taşımayı tamamen engelleyen kota sorunu başgösterdi. Türkiye’nin hakkı olan geçiş belgelerini vermeyen Bulgaristan ile Türkiye arasında gerilim yaşandı.
Yabancı taşımacıların payı 2 kat arttı
1999-2006 yıllarına ilişkin döneme bakıldığında Türk ihraç malını almak üzere boş giriş yapan yabancı araç sayısında yüzde 167 oranında bir artış oldu. 2007 yılında bu artış yüzde 30 düzeyinde gerçekleşti. AB ülkeleri ve Rusya ile yaşanan geçiş belgesi sorunlarının altında Ukrayna, Moldova, Bulgaristangibi üçüncü ülke taşımacılarının paylarının, Türk karayolu taşımacıları aleyhine arttırılması yatıyor. Son 3 yılda Türkiye ihracatında Bulgar, Moldovya, Ukrayna ve Romanya nakliyecilerinin payı 3 kat arttı.
ŞİRKETLER KÜRESEL OYUNCU OLMA YOLUNDA
Borusan’da hedef 500 milyon dolar ciro Borusan Lojistik, 2010’a kadar yılda yüzde 30 büyüme ile 500 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmayı hedefliyor. 2007’de Gemlik’te 80 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştiren Borusan, yılı 184 milyon dolar ciro ile kapattı. Şirketin bu yılki ciro hedefi ise 250 milyon dolar. Borusan Lojistik Satış Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, “2010’a kadar stratejik planlamamızı yaptık.
Yıllık yüzde 30 büyüyeceğiz. 2010’da 500 milyon dolarlık bir ciroya ulaşarak, uluslararası bir marka haline gelmeyi amaçlıyoruz. Depolama alanında ise 2006’ya göre yüzde 76 büyüdük. 2006’da 50 adet olan araç filosunu 2007’de ikiye katladık. Yurtiçinde hizmet verdiğimiz lokasyon sayısı ise 37’den 50’ye çıktı” diye konuştu.
Ekol’den Belçika ve Danimarka’ya şube Alternatif taşıma modelleri üzerine odaklanan Ekol Lojistik, bu yıldan itibaren gelişmiş ülkelerdeki standartların bile üzerinde bir iş modelini hayata geçirmeyi planlıyor. 419 adet uluslararası araç filosuna sahip olan Ekol, yeni iş modelleri paralelinde farklı tipte 600 araç daha alacak. Şirket, yurtiçinde de araç sayısını 400’e çıkaracak.
Ekol Lojistik Genel Müdürü Cem Kumuk, “Almanya ve İtalya’da şubemiz var. Bu yıl Belçika ve Danimarka’da şube açacağız. 2007’yi 120 milyon euro ciroyla kapadık. 2008 hedefimiz ise 160 milyon euro” dedi. Sektörde işbirliklerinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Kumuk, aksi takdirde birçok firmanın güçlü oyuncularla rekabet şansının kalmayacağını ifade etti.
Reysaş, 250 milyon dolar ciro bekliyor Sektörün ilk halka açılan firması olan Reysaş Lojistik, 2007 yılında yatırımlara ağırlık verdi. Şirket özellikle, fındık depoları, genel konvansiyonel depolar ile gemi ve vagon sayısını artırmak için çalışmalar yürüttü. Reysaş Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, “Şu anda depo alanımız 150 bin tona ulaştı. 252 bin metrekare kapalı alana sahibiz. TIR ve dorse sayımız bin 800’e yaklaştı. Geçen yıl yüzde 40 büyüdük. 2008 hedefimiz ise, 250 milyon dolarlık bir ciroya ulaşmak. Bu yılki yatırım hedefimiz de, yaklaşık 50 milyon dolar” dedi.
Yurtiçi Lojistik, teknolojiye ağırlık verecek Geçen yıl cirosunu yüzde 25 artıran Yurtiçi Lojistik’in bu yılki büyüme hedefi, yüzde 15. Yurtiçi Lojistik Tedarik Zinciri Yönetimi ve Dağıtım AŞ Satış Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bilge Çağlayan, artan müşteri ihtiyaçları ile faaliyet tabanına uygun pratik çözümler sunacak yazılımlar geliştirdiklerini söyledi.
Mevcut ve hedef müşteriler için yeni teknolojik çalışmalara ağırlık vereceklerini anlatan Çağlayan, “Tedarik zinciri içinde yer alan ilk ve son halka arasındaki tüm aşamaları kapsayacak, web tabanı üzerinden erişilebilecek yazılım dizaynları geliştireceğiz. Bu yıl depolama alanlarımızı yüzde 40 büyüterek, 50 bin metrekareye ulaştırıracağız. Araç filomuzu da 100 ton daha büyüteceğiz” diye konuştu.
Ceva Lojistik, uluslararası taşımacılıkta iddalı Ceva Lojistik, müşteri portföyüne kattığı yeni firma ve kontratlarla geçen yıl yüzde 30 büyüme sağladı. Bu yıl toplam depolama kapasitesini 200 bin metrekarenin üzerine çıkararak, sektörde bir ilki gerçekleştireceklerine dikkat çeken Ceva Logistics Genel Müdürü Aslan Uzun, “Yakın zamanda uluslararası alımlar olabilir. Hedefimiz dünyanın en büyük lojistik firması olmak.
Bu yıl yüzde 30’un üzerinde bir büyüme hedefliyoruz” dedi. Sektöre yabancı firmaların ilgi ve katılımının artarak devam edeceğine inandıklarını anlatan Uzun, 2008 için de beklentilerimiz sektörün yüzde 10 büyüyeceği yönünde. Ceva Logistics olarak ise, bu yılı yüzde 35 büyümeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Horoz Lojistik, 400 milyon dolar ciroya ulaşacak 2007’de 310 milyon dolarlık ciroya ulaşan Horoz Lojistik, bu yıl ise 400 milyon dolarlık ciro hedefliyor. Horoz Lojistik Grubu Başkanı Taner Horoz, bu yıl araç takip ve dağıtım organizasyonuna yönelik yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, ayrıca daha donanımlı bir çalışma tesisine geçeceklerini söyledi.
Bu yıl müşteriye sağlanan hizmetlerde katma değeri artıracak arayüz ve yazılım çözümlerine yönelik çalışmaları da yoğunlaştıracaklarını anlatan Horoz, “Depoculuk, eleçleme ekipmanları ve raf düzenekleriyle ilgili yatırımları sürdürüyoruz. Yeni ürün ve yeni destinasyonlara yatırım yapmak da önceliklerimiz arasında yer alıyor” dedi.
ŞİRKETLERİN BÜYÜME KARNESİ
Aras Cargo, yüzde 35 büyüdü
Cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 35 artıran Aras Cargo’nun bu yılki büyüme hedefi ise yüzde 25. Şirket ayrıca, transfer merkezlerinin otomasyona geçişini sürdürecek.
Balnak yatırımları hızlandıracak
Balnak Lojistik, 2007’de yüzde 10 büyüyerek 65 milyon euro ciroya ulaştı. 4 yıl içinde ise cirosunu 130 milyon euroya çıkarmayı planlayan şirket, yine aynı dönemde 40 milyon dolarlık yatırım planlıyor.
DHL Express filosunu genişletecek
Son 2 yıldır yüzde 30 oranında büyüyen DHL, bu yıl da iki haneli büyüme rakamlarını sürdürmeyi planlıyor. Filosunu ise yüzde 10 genişletmeyi hedefleyen şirket, özellikle Ankara ve Adana’daki operasyonlarını büyütmek için çalışmalar yapacak.
Eyüp Lojistik, 58 ülkeye yayıldı
2007’yi 24 milyon YTL ciroyla kapatan Eyüp Lojistik, geçen yıl 8 milyon dolarlık yatırımla filosunu 177’ye çıkardı. Şirket 58 ülkede faaliyet gösteriyor.
Galata’da hedef yurtiçinde büyümek
Galata Lojistik, yüzde 10 büyüme ile 2007’yi 34 milyon euro ciroyla kapattı. Şirketin bu yılki stratejisinde, yurtiçi dağıtım, taşımacılık ve lojistik hizmetler öne çıkacak.
Gökbora bölge ülkelerde yayılacak
2007’de Almanya Duisburg ve Tuzla’da toplam 75 bin metrekarelik depo yatırımı yapan Gökbora Lojistik, ağ yapısını geliştirerek Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu’da etkinliğini artırmayı planlıyor.
Omsan’da hedef pazar Doğu Avrupa
2007’de yüzde 15 büyüyen Omsan Lojistik, 370 milyon YTL ciroya ulaştı. Bu yıl da yüzde 15 büyümeyi planlayan şirket, Doğu Avrupa ve Türk cumhuriyetlerini hedef pazarlar olarak belirledi.
Transer’de yüzde 30 büyüme planı
Geçen yıl yüzde 30 büyüyen Transfer Lojistik, 40 milyon euro ciroya ulaştı. Bu yıl ki büyüme hedefi de yüzde 30 olan şirket, özellikle depo, antrepo ve uluslararası nakliye alanında yoğunlaşacak.
Ulustrans Lojistik Avrupa’ya yönelecek 2007’yi yüzde 15 büyüme ve 43 milyon dolar ciro ile kapatan Ulustrans Lojistik, bu yıl ise yüzde 20 büyüme planlıyor. Şirket, bu büyümeyi Avrupa’ya dönük yeni hatlardan sağlayacak.