
Lojistik Bir Yaşam Tarzı
Lojistik Bir Yaşam Tarzı Onu Karadağ, iki yıldır Reyhanlı’da eğitim-öğretim verdiklerini belirterek, bu süreç içerisinde öğrenci sayısının 126’yı bulduğunu söyledi. Öğretim görevlilerinin lojistik konusunda yeterli olmadıklarını söyleyen Onur Karadağ, her ders için ayrı ayrı branşlarda eğitmenlerin okula geldiğini, gümrük ve bankacılık bölümlerinden eğitmenlerinde lojistik programında derslere girdiğini belirtti. Reyhanlı Meslek Yüksek Okulu Uluslararası Lojistik bölümünde haftada 25 saat eğitim verildiğini vurgulayan Karadağ, Lojistiğin Türkiye’de ne anlama geldiğini ve önemini şu sözlerle anlattı: Lojistik aslında Türkiye’de çok yeni bir sektör. Lojistiği ben yaşamın ta kendisi olarak tanımlıyorum.
Nerede hareket varsa orada lojistik var. Röportaj sırasında bile iletişim lojistiği yapıyoruz bana göre. Lojistik çok eski bir kavram olmasına rağmen Türkiye’de son 7 – 8 senedir gündemde. Lojistik anlam olarak baktığımızda ürün tedarik zincirini ya da talep zincirini optimize eden olmazsa olmaz bir işlev. Yani doğadaki hammaddeler bir yerlerden çıkartılıyor, yarı mamul haline getiriliyor, yarı mamuller üretim tesislerine getiriliyor, mamul halini alıyor. Ondan sonra da tüketiciye kadar giden zincir başlıyor.

Lojistik bütün bunları organize eden, realize eden, gerçekleştiren bir işlev. Lojistik tanım olarak baktığınızda Türkiye’de sadece taşımacılık anlamında biliniyor. Ama taşımacılık lojistiğin bir kolu, o zincirin bir parçası. Bilginin yönetilmesidir lojistik. Bu da Türkiye’ye çok yeni, kültürel bir değişim getiriyor. Dağıtım da lojistiğin çok önemli bir kolu. Bütün bu yönetilen zincire baktığınız zaman, temelinde işletme sermayesi yatıyor. Lojistik işletme sermayesinin etkin yönetim sanatıdır. Uluslararası lojistiğin günümüzde ilgi gören meslekler arasında yer aldığını belirten Karadağ, kendisinin de bu bölümü bilinçli olarak tercih ettiğini belirtti.
Onur Karadağ, Türkiye’nin lojistik sektöründe, Dünya sıralamasında 33. sırada yer almasının sebebini ise ağırlıklı olarak, diğer taşıma yöntemlerine göre daha maliyetli olan, karayolunu tercih etmesi olarak açıkladı. Uluslararası Lojistik’in bayan öğrenciler tarafından daha az tercih edilen bir bölüm olduğunu belirten Onur Karadağ, bölümde kaç bayan öğrenci yoğunluğu ile ilgili olarak, “Bu bölüm genelde bayanların korktuğu ve gelmek, okumak istemediği bir bölüm gibi gözükür ama bugün yine de Reyhanlı Meslek Yüksek Okulu Lojistik Bölümü’nde 60 – 70 kadar bayan arkadaşımız mevcuttur.
Toplam 120 öğrenci içerisinde bu rakam son derece sevindirici bulunmaktadır.” dedi. Onur Karadağ, okulu ve bölümü tanıtmak adına yaptıkları çalışmaları ve öğrencilerin staj sorununu şu şekilde özetledi: Bizler çeşitli makaleler yazıyoruz. Okuldaki sayın hocamız Yrd. Doç. Mehmet Duruel ve Mehmet Kara bizlere her konuda yardımcı oluyorlar. Makalelerimiz internetten yayınlanıyor ve çeşitli ulusal yarışmalara gönderiyoruz. Hocalarımızın çeşitli makaleleri oluyor onları okuyor ve bilinçleniyor kendi aramızda konuşuyor ve tartışıyoruz. Çeşitli ulusal gecelerimiz oluyor örneğin geçen yıl tüm giderleri öğrencilerin kendi ceplerinden karşılanmak üzere Mersin’e bir gezi düzenledim.

Yine Gaziantep ve Ege bölgesine bir gezi programımız var daha önce de Mersin’de bulunan CEYNAK adlı lojistik firmasına bir gezi düzenledim ve orada 12 arkadaşımıza staj imkânı sağladım bu alanda staj yapacak yer sorunu yaşıyoruz. Reyhanlı’da lojistik sektöründe çalışan kurulu bir firma ya da bir şirket ne yazık ki yok. Buralarda genellikle nakliye, gümrük ve benzeri şirketler var. Lojistik firması henüz kurulmamış Reyhanlı’da bu işi yapan şuana kadar hiçbir kişi ve şirket bulunmuyor.

Ancak ileride kurulursa da bilemem bu sektördeki boşluğun Reyhanlılı işadamlarınca doldurulacağını umuyorum bu alanda Reyhanlı ilçesinde bulunan kimselerle görüşme ve konuyu götürme fırsat ve imkânımız olmadı tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Reyhanlı ilçemizde de lojistik kavramı tam anlamıyla anlaşılamadığı için olsa gerek ilgi çekmiyor ve bu alanda da işadamları yatırımlara yönelmiyorlar. Oysa uluslar arası alanda kar marjı yüksek olan bir sektör olma özelliğini halen taşımaktadır. Bunun fark edilmemesi, öğrencilerimizin staj yapacak yer bulamaması problemini beraberinde getiriyor